Last news in Fakti

28 Май, 2016 15:32 1 382 0

Осъдиха бивш аржентински диктатор на доживотен затвор

  • аржентина-
  • операция кондор-
  • затвор-
  • аржентински диктатор-
  • рейналдо биньоне-
  • дело-
  • престъпления

Бившият лидер на аржентинската хунта получи присъда заради действията му по време на операция Кондор

Осъдиха бивш аржентински диктатор на доживотен затвор - 1
Снимки АП/БТА

Бившият лидер на аржентинската хунта Рейналдо Биньоне бе осъден на 20 години затвор за престъпления, извършени в рамките на операция Кондор - заговор между южноамериканските диктатори през 1970г.

Биньоне и 14 други военни офицери бяха признати за виновни от аржентинския съд в края на съдебен процес, проточил се три години.

Правозащитни организации приветстваха решението.Осъдиха бивш аржентински диктатор на доживотен затвор

88-годишния бивш Биньоне вече излежава доживотна присъда за нарушаване на човешките права по време на управлението си в периода 1976-1983 г. Макар тази нова присъда да не променя положението му, тя е морална разплата и един вид справедливост за близките на загиналите.

По време на процеса бившият уругвайски подполковник Мануел Кордеро - единствената подсъдим, който не е аржентинец - получи присъда от 25 години затвор.

Съдиите продължават да обсъждат присъдите на останалите бивши военни офицери.

От началото на процеса през 2013 г., петима обвиняеми, включително Хорхе Рафаел Видела, един от лидерите на хунтата в Аржентина, са починали.

Операция Кондор , която продължава и през 1980 г., обединява армиите на съседните държави, които допреди това са били във война помежду си, за да се борят с нов общ враг - разпространението на марксистката идеология в целия регион. По време на операцията са убити и отвлечени много леви активисти в Аржентина, Уругвай, Бразилия, Чили, Парагвай и Боливия. Предполага се, че жертвите на терора през тези години са между 40 000 и 60 000 души, от тях близо 30 000 аржентинци.

Според някои анализатори тя започва след преврата в Чили, извършен от генерал Аугусто Пиночет на 11 септември 1973 г. Според други операцията започва през 1975 г., след среща на шефовете на разузнаването от Аржентина, Боливия, Чили, Парагвай и Уругвай. По-късно към нея се включват Бразилия, Еквадор и Перу.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: