Last news in Fakti

12 Юни, 2016 20:02 25 512 12

Отдавна изгубената Кехлибарена стая се спотайва в нацистки бункер в Полша?

  • кехлибарена стая-
  • полша-
  • нацисти-
  • бункер-
  • съкровище-
  • мамерках

Откриха тайна стая в изоставен нацистки бункер, част от щаба на сухопътните немски войски

Отдавна изгубената Кехлибарена стая се спотайва в нацистки бункер в Полша? - 1

Може би не съществува по-съблазнителна история за изгубено съкровище от мистерията около безценната Кехлибарена стая на Петър Велики, която изчезва в заключителните хаотични часове на Втората световна война. Не са един и двама ентусиастите, които през годините се увличат в търсенето на това съкровище.

Отдавна изгубената Кехлибарена стая се спотайва в нацистки бункер в Полша?

Сега, скромният историк Бартломей Плебанчик, който е директор на музея в Мамерках, Североизточна Полша, смята че я е намерил, пише в. "Ню Йорк Таймс".

Възрастен селяни разказал на Плебанчик, че като млад видял как немски войници разтоварват големи сандъци в покрит с мъх таен нацистки бункер близо до руската граница. Това се случило в началото на 1945 г.

Отдавна изгубената Кехлибарена стая се спотайва в нацистки бункер в Полша?

Така директорът на музея се вдъхновил да започне търсенето на Кехлибарената стая. Изоставеният бункер бил сканиран с георадар и данните потвърдили, че вътре имa скрита камера.

Отдавна изгубената Кехлибарена стая се спотайва в нацистки бункер в Полша?

"Това е идеалното място да се скрие нещо, ако се налага да бъде изнесено бързо от Източна Русия," казва Плебанчик.

За да изяснят какво именно се намира в помещението, учените възнамеряват да получат разрешение за използване на видеокамери.

Поляците са свикнали да слушат екстравагантни истории за изгубена военна плячката, както и развенчаването на тези истории. Миналата година двама мъже твърдяха, че са открили заровен нацистки влак, пълен със злато и скъпоценности, но разследването установи, че няма такова нещо. Въпреки това, преследването на военни съкровища се е превърнало в изключително популярно хоби в Полша, където ентусиастите си имат свои собствени интернет форум, където споделят информация, слухове и легенди.

Кехлибарената стая е уникално съкровище. Тя е създадена през 1701 година за пруския крал Фридрих I. Тя е изградена от немски и пруски майстори и след като сменя няколко двореца, се озовава в двореца на Петър Първи в Царско село под Санкт Петербург. Облицована е с шест тона скъпоценен кехлибар, сложно издълбан и украсен със злато.

Отдавна изгубената Кехлибарена стая се спотайва в нацистки бункер в Полша?

По време на Втората световна война, през 1941 година, немците преместили стаята в Кралския замък в Кьонигсберг (днес – Калининград). По-късно градът е бомбардиран от британците и през през април 1945 г. е превзет от Червената армия. Стаята не е открита и през 1970 г. е построена нейна реплика.

През годините след войната се появяват множество противоречиви сведения и теории за съдбата на Кехлибарената стая. Според различните истории, тя е разрушена при бомбардировки, скрита в подземен бункер в Кьонигсберг, заровена в мините в планините по чешко-полско-немската граница или е натоварена на нацистки кораб или подводница, която е потопена от съветски сили в Балтийско море.

Градчето Мамерках, което се намира на 60 мили южно от Кьонигсберг, е едно от вероятните места за търсене на нацистки съкровища. Бункерът, където се предполага, че е скрита Кехлибарената стая е бил част от силно укрепен щаб на сухопътните войски на вермахта по време на Втората световна война.

Полските власти планират да отворят бункера през следващите седмици, за да видим какво наистина е крито там.

Плебанчик, директор на местния музей, каза, че е съвсем сигурен, че ще намери Кехлибарена стая вътре или в "най-лошия случай" злато и ценни картини.

Отдавна изгубената Кехлибарена стая се спотайва в нацистки бункер в Полша?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kcaniba

    0 2 Отговор
    поредната партенка!!!
    По вероятно да е на дъното на балтийско море, заедно със стотици кораби драпали от Кьонингсберг!!!
  • 2 Бидона

    1 0 Отговор
    не забравяйте,че само това е начина да се намерят съкровища!Ако мислите ,че щъркела, ще ви ги донесе е няма да стане!
  • 3 уик

    0 0 Отговор
    Създадена е в началото на 18 век в Прусия. Скоро след направата ѝ е подарена от пруския крал Фридрих Вилхелм I на неговия тогавашен съюзник руския цар Петър I.А НЕ както го е написала Миленка,че стаята се размотавала нагоре надолу и хоп се е озовала в Царское село
  • 4 гост

    1 0 Отговор
    Е тия кво чакаха толкоз време че не са влезли досега в бункера, ей така от любопитство да видят какво има там.
  • 5 чичо

    2 0 Отговор
    Миленка тая статийка я е преписала от някой руски сайт, иначе нямаше как да напише, че Царско село се намира ПОД Петербург! Това е типично руско словосъчетание, което в български превод е "в близост"!
  • 6 нов гост

    2 0 Отговор
    Плебанчик сигурно е казал "Източна Прусия", а не "Източна Русия". Източна Русия са Камчатка,Чукотка и Сахалин! Поне преписвайте правилно! Като се хванете за една работа вършете я кадърно, а не през пръсти!!!
  • 7 кокото

    2 1 Отговор
    полският Индиана :) време беше !
  • 8 селото

    0 0 Отговор
    не мяза много на таен, ама ...... нейсе, ФАКТИ нямат актуални снимки и си слагат каквото им падне !
  • 9 стратокастър

    2 2 Отговор
    "Кехлибарена " стая я излезе от тоя "таен "бункер я не но някои наш ром винаги може да излезе от там!
  • 10 Бай хой

    0 2 Отговор
    Холери ясни. Те намериха шистови горива като направиха картофените полета на швейцарско сирене, след това извадиха влакова композиция със злато и картини. И ся кво пак като се охълцаха гледат нещо от Русия да им падне. Голем смех и евро антлатически ценности и простори.
  • 11 УУУУУУ

    0 0 Отговор
    Преследването на Военни съкровищасе е превърнало в изключително популярно хоби в ПОлша........За такова ХОБИ в мутро тиквенска Б ългария вкарват в Затвора....и те обират до шушка ....и на това хоби му викат Иманярство....

    Коментиран от #12

  • 12 Дошо

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "УУУУУУ":

    Закона е такъв от времето на СОЦ-а.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания