Last news in Fakti

21 Юни, 2016 09:33 804 0

Турция обвини активисти за свободата на пресата в "терористична пропаганда"

  • турция-
  • терористична пропаганда-
  • преса-
  • медии-
  • арест-
  • репортери без граници

Турският представител на неправителствената организация Репортери без граници е бил задържан

Турция обвини активисти за свободата на пресата в "терористична пропаганда" - 1
Снимка АП/БТА

Турски съд е повдигнал обвинение в "терористична пропаганда" срещу трима души, включително представител на Репортери без граници, пише Би Би Си.

Двама журналисти и един активист за човешки права бяха арестувани в понеделник, 20 юни, след като подкрепили кампания за солидарност с прокюрдската преса в Турция през май, пише в. „Хюриет“.

Ерол Йондероглу, Ахмет Несин и Шебнем Корур Финджанджъ символично взели контрола над прокюрдския вестник „Озгур Гундем“ и това е провокирало съдебно разследване срещу тях. Турските медии твърдят, че всеки от тях е действал като главен редактор за един ден.

Общо 44 видни журналисти са изпълнявали длъжността "главен редактор за един ден" по време на кампанията. Срещу близо 37 от тях се води разследване към момента.

"Това е още един тъмен ден за свободата на медиите в Турция", заяви Йохан Бихр, ръководител на централното бюро на РБГ за Източна Европа и  Азия.

Той определи Йондероглу, който е работил за РБГ в продължение на две десетилетия, като "жертва на злоупотребите, които винаги е осъждал".

Репортери без граници нареждат Турция на 151 място, в списък от 180 страни в своята последна класация за свободата на словото през 2016 г.

През април редакторите на опозиционния вестник „Джумхюриет” Джан Дюндар и Ердем Гюл бяха осъдени на 5 години затвор за разкриване на държавна тайна.

Над 2000 души в страната, в това число и журналисти, са подсъдими по обвинения в обида срещу държавния глава Реджеп Ердоган.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: