Last news in Fakti

26 Юни, 2016 14:51 1 120 0

Всеправославният събор иска мир и човешки права

  • всеправославният събор-
  • мир-
  • права

Днес събитието беше закрито в Крит

След тържествена литургия днес, в Крит завърши Всеправославния събор, съобщи „Дойче Веле“.

Съборът се състоя между 16-ти и 26-ти юни. На него присъстваха 166 делегати от 10 православни църкви. Участие на събитието отказаха представителите на българската, руската  и грузинската православни църкви. В това число влиза и църквата в Антиохия.

Смята се, че най-важният резултат от събитието е решението Светият и Велик събор да се превърне в постоянен орган на православната църква.

Представителите са се изказали и срещу нарушаването на човешките права и намесата в личния живот от страна на държавата. Те призоваха за спиране на сраженията в Близкия Изток. Също така порицаха посегателствата срещу християнски паметници.

Заявява, се още, че за брак може да се възприема само съюзът между мъж и жена. Съборът се проведе в Православната академия на Крит. Първоначалните планове бяха събитието да се проведе в Истанбул.

Направено е и изявление, че включването на Православната църква в диалог с други християнски църкви, не представлява отклонение от вярата.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: