Last news in Fakti

16 Юли, 2016 02:32 3 648 5

Проповедник ли стои зад преврата срещу Ердоган?

  • турция-
  • ердоган-
  • преврат-
  • фетхулах гюлен
Проповедник ли стои зад преврата срещу Ердоган? - 1

Живеещият в САЩ турски проповедник Фетхулах Гюлен стои зад преврата срещу Ердоган, пише РИА Новости.

Верни на него поддръжници, които са останали незасегнати от последните чистки в страната, са организирали преврата.

Движението "Гюлен" бива определяно като неправителствена организация,

като политическо обединение или дори като ислямистка секта. Анализаторската агенция Стратфор отбелязва, че то понесе редица удари от властта през 2014 г. и 2015 г.

"Гюлен" възниква на базата на проповедите на Фетхуллах Гюлен, който интерпретира по новому моралните и нравствените изисквания на исляма към вярващите. Неговите последователи заемат различни позиции в обществото като се започне от армията и се стигне до образованието.

Движението "Гюлен" не споделя критичната позиция на турското правителство

спрямо САЩ и Израел и това пролича особено ясно през 2010 година в аферата с израелската блокада на ивицата Газа. Хуманитарната организация, която проведе акцията срещу блокадата, и корабът с помощите за палестинците бяха близки до правителствените кръгове в Анкара. А Фетхуллах Гюлен остро осъди акцията и заяви, че правителството е трябвало да поиска разрешението на Израел за извършването на хуманитарните доставки, припомня Дойче веле.

Движението има много добър имидж в САЩ, тъй като е смятано за реформаторско течение в исляма, което се застъпва за светско образование, за сътрудничество между църквите и диалог.

Критиците на Гюлен го обвиняват в подкопаване на светския характер на Република Турция.

От друга страна пък е интересно, че от радикални кръгове в Турция е обявен за неверник, особено след срещите му с Папа Йоан-Павел II и вселенския патриарх Вартоломей. Гюлен не одобрява комбинацията между исляма и тероризма.

Гюлен е роден в Ерзурум, Турция в 1941 година. Изнася първата си проповед на 14 години. Става последовател на Саид Нурси преди осемнадесетата си годишнина.

Саид Нурси е насърчавал мюсюлмани и християни да обединят усилията си срещу агресивния атеизъм,

като посочвал, че религиите могат да работят заедно в областта на вярата. Гюлен е избран за най-влиятелен, жив интелектуалец на 2008 г. от сп. 'Форън Полиси'. Фетхуллах Гюлен така и не се жени.

Турция няколко пъти е искала екстрадирането на ислямския духовник Фетхуллах Гюлен, който от години живее в Съединените щати. Досега нито едно от тях не е уважено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    0 2 Отговор
    Щом не слуша САЩ и ЦРУ ще го махат по-някакъв начин.Не може да стопля отношенията с Путин.
  • 2 Т-34

    0 0 Отговор
    Пак ги измисляте гулер шаго д------а под вода а и тез които са заамесани то не египет еи така да свалите правителството
  • 3 rig

    0 0 Отговор
    "агресивния атеизъм" ??? какво ли е това животно......

    Коментиран от #4

  • 4 дядоЯго

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "rig":

    обратното на фанатизма
  • 5 гост

    0 0 Отговор
    Гюлен е прав - религиите, ако говорим за взаимно уважаващи се личности и не толериращи тероризма чрез тия фанатични секти, е правилното. Защото Твореца на Човечеството е един - той е от друга звезда, но с кораб е спуснат тук първия прототип на човеците и с времето те се разрастват. Впоследствие, започват и генни модификации на разни другопланетяни като експерименти и са създадени човешките раси. Фанатиците терористи обобщават нещата и е погрешно - те казват, че всички християни и други, непочитащи вярата по техният начин е грях и са неверници и за трепане. Ала дали е така? Не! Защото и врабеца и славея и жабата и щъркела...са от един творец, но говорят различни езици, живеят по определен различен начин, те имат своето предназначение. И кои са тия терористи, че да казват кой е праведен и кой не, кой еп равоверен и кой не? това са зомбита заблудени и фанатични терористи. те объркват всичко добро. затова за такива няма място в света! Исляма, като религия не е нещо твърде по-различно от Християнството. да не забравяме, че и двете произтичат от древното Свето писание на евреите и от него произлизат разни течения - Ислям, Юдаизъм, Християнство - от него пък Православие Католицизъм, Албигойство, Баптизъм и други. Религията, като вяра в Бог не е зло! Но като конкретни диктаторски и терористични проявления е ад. Ето това вече трябва да се изчисти от тия религии - залблудената фанатична войнственност! Тя сее смърт и мъка на много невинни по света.