Last news in Fakti

16 Август, 2016 09:36 1 525 0

Либия предупреди: Клетка на ДАЕШ дреме в Милано

  • италия-
  • даеш-
  • милано-
  • терористична клетка-
  • предупреждение-
  • ислямска държава

Италия експулсира имам, заподозрян за наемането на бунтовници

Либия предупреди: Клетка на ДАЕШ дреме в Милано - 1
Снимка АП/БТА

Либийските власти предупредиха Италия, че в района на Милано е базирана клетка на екстремистката групировка Ислямска държава, съобщиха италианските медии в неделя, цитирани от сайта "Veterans Today".

Съществуването на мрежата е било разкрито в документи, иззети от либийски агенти, след като военни формирования, лоялни към правителството на националното единство в страната, превзеха една от щабквартирите на ИД в град Сирт.

Намиращите се в Италия екстремисти са свързани с 47-годишният Абу Насим - тунизиец, живял дълго време в Италия, преди да замине да се сражава в Афганистан и Сирия. В последствие той става един от топ командирите на Ислямска държава в Либия.

Докладите идват в момент, когато опасенията, че ислямистките бойци, разпръснати в Сирт, могат да прекосят Средиземно море заедно с нелегалните мигранти и да се установят в страната като "самотни вълци", планирайки терористични атаки на италианска територия.

Службите за сигурност са в състояние на повишена готовност по време на летния туристически сезон, а министърът на вътрешните работи Анджелино Алфано разреши експулсирането на предполагаеми симпатизанти на екстремистите.

Късно в събота, Алфано заяви, че е наредил депортирането на Хосни Хачеми Бен Хасем – тунизийски имам в джамия в град Андрия, регион Пулия.

49-годишният имама бе оправдан по повдигнатите му обвинения за набиране на хора, които да извършват терористични атаки. Въпреки това Алфано нареди извеждането му от страната въз основа на съмнения за подбуждане към расова омраза.

Духовникът е деветият имам, екстрадиран от Италия, от началото на 2015 г., като част от подхода "нулева толерантност" към войнствеността, който според италианския вътрешен министър ще намали риска от терористични атаки на италианска почвата.

Министърът е подписал общо 109 заповеди за експулсиране от началото на миналата година, 43 от тях през 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: