Last news in Fakti

19 Август, 2016 12:39 732 0

Отлагат с 5 години поземлените реформи в Казахстан

  • казахстан-
  • поземлени реформи-
  • чужденци-
  • инвестиции-
  • обработваема земя-
  • нурсултан назарбаев

Чужди инвеститори няма да могат да стопанисват земеделски земи в страната

Отлагат с 5 години поземлените реформи в Казахстан - 1
Снимка АП/БТА

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев отложи, за срок от пет години, плана за отдаване под наемат големи площи обработваема земя на чуждестранни инвеститори, съобщава Ройтерс.

Необичайното му решението, обявено в четвъртък, дойде след вълната от протести, която заля страната, която е под негово управление от 1989 г. насам.

Протестите през април и май бяха предизвикани от опасенията на земеделците, че реформите ще позволят на чужденци - най-вече китайски компании - да превземат обработваемата им земя, въпреки че много от тях изразиха и общото си недоволство от управлението на Назарбаев.

За да успокои напрежението, което последва срив в цените на основната експортна стока на Казахстан - петрола и рязкото обезценяване на местната валута - тенге, през май Назарбаев забави реформите до края на тази година.

Той създаде и комисия, която да ги преразгледа и, позовавайки се на предложенията ѝ, обяви, че законовите промени, които трябваше да влязат в сила миналия месец, ще бъдат отложени за срок от пет години.

"Ние отново трябва да проучил глобалните практики и да обясним (реформата) правилно на населението, което ще ни отнеме още време", се казва в изявление на Назарбаев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА