Last news in Fakti

23 Август, 2016 18:45 1 257 0

Израелски дипломат с тайни срещи в Африка

  • африка-
  • израелски дипломат-
  • доре голд-
  • мюсюлмански страни-
  • западна африка

Това е вторият път, когато Доре Голд посещава мюсюлманска държава, без дипломатически отношения с Израел, през последния месец

Израелски дипломат с тайни срещи в Африка - 1
Снимка Архив АП/БТА

Генералният директор на външното министерство на Израел - Доре Голд, който в неделя посети Гвинея и се срещна с президента Алфа Конде, на връщане от Западна Африка към Израел, спря в друга мюсюлманска страна в региона, с която Израел не поддържа дипломатически отношения, съобщава в. "Jerusalem post".

През юли, малко след като министър-председателят Бенямин Нетаняху замина за Източна Африка, Израел отново установи връзки с Гвинея. Няколко дни по-късно, Голд отиде в Чад, още една африканска мюсюлманска държава без дипломатически отношения с Израел. Там той проведе среща с президента Идрис Деби Итно.

Другите предимно мюсюлмански държави, с които Израел не поддържат дипломатически отношения в Субсахарска Африка са: Мали, Чад, Нигер, Судан, Мавритания, Сомалия, Джибути и Коморските острови.

По време на посещението си в гвинейската столица Конакри, Голд се срещна с президента Конде и 10 от неговите министри.

Множество мюсюлмански страни в Западна Африка, включително Гвинея и Чад, са много обезпокоени от ислямския тероризъм и са показали интерес към израелския опит по този въпрос.

Пътуването на Голд към Западна Африка идва малко повече от седмица, след като президентът на Того - Фор Гнасингбе, посети Израел. По врене на посещението му бе съгласувано провеждането на израелско-африканската среща на върха за "сигурност и развитие". Очаква се срещата да се състои в столицата на Того - Ломе, през пролетта.

Благодарение на Бенямин Нетаняху, отношенията на Израел с Африка, която е сред основните цели на външната политика на Тел Авив, се подобриха значително в последно време. Планираната среща на върха в Западна Африка е подобна на тази, която бе проведена миналия месец в Източна Африка с лидерите на Уганда, Кения, Руанда, Етиопия, Танзания, Южен Судан и Замбия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА