31 Август, 2016 11:56 928 1

Военният министър на Япония иска още пари за отбрана

  • япония-
  • отбрана-
  • бюджет-
  • военен министър-
  • шинзо абе-
  • министерство на отбраната

Япония се опасява от действията на Китай и Северна Корея

Военният министър на Япония иска още пари за отбрана - 1
Снимка АП/БТА

Министерството на отбраната на Япония търси пари, за да покрие рекордно високия бюджет, заложен за следващата финансова година, тъй като нацията се стреми да се справи с нарастващия натиск от страна на Китай заради спорните острови Сенкаку в Източнокитайско море, пише "Блумбърг".

Ако молбата бъде одобрена, ръстът от 2,3 % ще вдигне бюджета до 5,17 трлн. йени (51,47 млрд. долара) от 1 април. От министерството искат увеличение на разходите си за пета поредна година.

Откакто Шензо Абе зае премиерския пост през 2012 г. Япония се сблъска с точно обратната тенденция – към значителен спад в разходите за отбрана. Това се промени през последните 5 години, след като действията на Китай и Северна Корея предизвикаха безпокойство.
Средствата на правителството са ограничени, тъй като Абе се бори с разходите за социално осигуряване заради увеличаващото се застаряващо население на страната. Въпреки това премиерът интерпретира пацифистката конституция на Япония и прие закони разширяващи ролята на военните.

Силите за самоотбрана на страната се изместват от северната граница, където  бдяха за евентуални действия от страна на Русия, за да подсилят островна верига простираща се на 1,400 км. по южните краища на Източнокитайско море.
Министерството иска да получи повече пари, за да подобри и разгърне противоракетната система на страната, като разположи част от нея  на островите в Източнокитайско море.

През последните месеци Китай увеличи броя на нахлуванията в акваторията на спорните необитаемите островчета Сенкаку до изключително голям брой от 2012 г. насам, което предизвика Токио да направи серия от дипломатически протести.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    0 0 Отговор
    Ааа! Японците знаят защо!:)" Комшиите им имат зъб"!:) Да оставим на страна китайците дето "много ги обичат"!:) Ама, те са на път да постигнат чудо и да обединят Корея!:) Корейците им имат повече от един зъб и с удоволствие биха се обединили щом става въпрос за война с Япония! Разбира се Руснаците не биха имали нищо общо с цялата патаклама освен че всячески ще помагат на братският Корейски и Китайски народ!:) На САЩ ще им трудно да обясни:" Да бе! Навремето им пуснахме две Бомбички! Ама, те оттогава се превъзпитаха и вече са добри деца!":)
Новини по държави: