Last news in Fakti

19 Октомври, 2011 09:08 939 0

Джулиан Барнс спечели наградата Букър" за 2011

  • барнс-
  • букър-
  • награда
Джулиан Барнс спечели наградата Букър" за 2011 - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Британският писател Джулиан Барнс получи наградата Букър за английска литература за 2011.

Барнс беше награден за романа си "The Sense of an Ending". Тя разказва за човек, който преглежда миналото си и открива, че спомените му са неверни. Постмодернистът получи 50 хиляди лири и признанието за най-добра творба от Британската общност и република Ирландия на церемонията в Лондон. Той заяви, че е "колкото радостен, толкова и облекчен", след като не успя да получи наградата през 1984м 998 и 2005.

Тази година събитието беше засенчено от появата на нова награда за литература в знак на протест срещу популисткия подбор на номинираните творби и състава на журито. Тя ще включва и автори от САЩ, ако са били публикувани във Великобритания през годината. Журито на Букър се председателстваше от бившият ръководител на вътрешното разузнаване МИ-5, Стела Римингтън. От своя страна тя заяви, че няма да се извинява, че е включила "книги, които стават за четене" сред номинираните.
 

Информация на БГНЕС/АФП


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА