3 Октомври, 2016 16:49 2 432 1

Сърбия затваря границите си за мигранти?

  • сърбия-
  • граница-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • томислав николич

Президентът Николич смята, че Сърбия не трябва да допуска да се превърне в крайна дестинация за бежанци

Сърбия затваря границите си за мигранти? - 1
Снимка: БТА/АР

Президентът на Сърбия Томислав Николич заяви, че балканската страна ще затвори границите си, за да спре мирантите, съобщи белградското радио Б92. Според държавния глава това ще се случи, ако страните от ЕС по миграционния път напълно блокират своите граници за хората, които бягат от война и бедност.

Николич заяви, че Сърбия не трябва да допуска да се превърне в крайна дестинация, от която мигрантите повече не може да се придвижват напред. Той каза, че в такъв случай "Сърбия ще трябва да затвори границите си за мигранти, защото те не искат да бъдат тук".

"Всеки, който затваря границата си зад нас, създава предпоставка да се превърнем във фуния, от която не изтича вода, което ще означава, че ние, независимо от нашите вярвания и желания, ще трябва да затворим границата си за мигранти незабавно, защото ние не сме страната, в която те искат да останат и да живеят, на първо място", каза Николич, цитиран от радио B92.

Той също така каза, че, ако ЕС реши да изпрати мигрантите обратно, Сърбия няма задължението да ги приеме.

Той добави, че ако ЕС не е "ядосан" на Унгария за начина, по който третира мигрантите, той няма да се сърди и на Сърбия.

Николич заяви, че Белград преговаря с Брюксел ден за ден и няма капацитета да приеме повече от 5000 или 6000 души, защото местата за настаняване са ограничени.

Той подчерта, че е трудно да повярва, мигрантите по Балканския път избират Сърбия като първата страна, в която да се регистрират, защото "те не падат от небето."

Сърбия в последно време втвърдява политиката си, след като нарастващ брой мигранти влизат в страната, търсейки начини да преминат в членките на ЕС Хърватия или Унгария. Сърбия увеличи патрулите на границите с Македония и България, за да намали притока на бежанци. В страната в момента има около 6000 мигранти.

По темата работи и Милена Трачева
 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Maria-balgarka

    0 0 Отговор
    A NIE KAKVO CHAKAME DA NI PREVZEMAT LINIKOGO NE SME KANILI KOITO GI EPOKANIL DA SI PRIEMA GOSTITE TAKAV E REGLAMENTA TAZI EVROPA KOJTO VEKOVE NARED SE DAZGRANIGHAVASCHE OT NAS IZKA DA NI PRECAKA .DA NE POZVOLIM TOVA DA ZASHITIM BALGARIA DA J ZAPAZIM ZA DECATA SI
Новини по държави: