Last news in Fakti

25 Октомври, 2011 18:18 3 040 1

Паметник на Пушкин в Багдад

  • пушкин-
  • паметник
Паметник на Пушкин в Багдад - 1
Паметникът на Пушкин в Кишинев, Молдова

В университета в иракската столица Багдад днес бе открит паметник на големия руски поет Александър Пушкин.

Автор на скулптурата, която е поставена върху гранитен постамент, е Н. Кузнецов-Муромски. Върху постамента е прикрепена табела с надпис на руски и арабски език, на която пише: "Дар от Съюза на писателите на Русия със съдействието на "Газпром".

Паметникът на Пушкин се явява културна реплика на бюста на големия иракски поет Мухамед ал-Джавахири, поставен във Воронежския държавен университет в знак на благодарност за подготовката на иракските студенти в Русия. По данни на Интерфакс, за поставянето на паметник на Пушкин в Багдад е лобирано от бюрото по култура на Ирак в Москва лично пред президента на Русия Дмитрий Медеведев.

Информацията е на БГНЕС
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван С

    0 0 Отговор
    Киев ги бута, те строят нови. Багдад, Етиопия....