Last news in Fakti

5 Ноември, 2016 11:19 3 384 20

Разкриха кой е заразил либийските деца с ХИВ

  • либия-
  • хив-
  • медици

Режимът Муамар Кадафи стои зад трагедията в болницата в Бенгази

Двама бивши високопоставени служители от режима на Муамар Кадафи са отговорни за заразяването с ХИВ на децата в болница в Бенгази. Това става ясно от дневника на бивш шеф на либийското правителство, който е притежание на френското правителство, съобщи Index.hr.

Разкритието идва 10 години след освобождаването на българските медицински сестри, които бяха обвинени за заразяването.

Шукри Ганем оглавява либийското правителство между 2003 г. и 2006 г., а в периода на епидемията е бил министър на петрола. Той умира през 2012 г., а записките му попадат във френски ръце.

Пет български сестри и един палестински лекар бяха арестувани по обвиненията за заразяването на децата от болницата в Бенгази с ХИВ. Те получиха смъртни присъди, преди през 2007 г. да бъдат освободени след посещение в Либия на тогавашната първа дама на Франция – Сесилия Атиас.

Ганем казва, че през 2007 г. се е срещнал с Мохамед Ел Кхадар, който тогава води анкетната комисия за освобождението на медиците.

Според Ел Кадар при разпит в комисията шефът на военното разузнаване Абдула Сенуси заявил, че заедно с шефа на либийските тайни служби Муса Куса се сдобили с "епруветки със заразен вирус" - четири за Сенуси и 27 за Куса. С тях са били инжектирани и децата в Бенгази.

Може да става възможност за отмъщение към града, който тогава е бил опозиционно настроен към Кадафи. Възможно е желание Либия да се представи като жертва. В момента Сенуси и Куса не живеят в Либия.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а стига бе

    2 0 Отговор
    Френските власти май си търсят оправдание че нападнаха първи Либия и после с помоща на САЩ убиха Кадафи.А след като Европа я заля вълна от африкански емигранти-си търсят оправдание...Виждали сме вече"доказателства" в епруветки и за Ирак...-а после се оказа лъжа.И сега Франция гледа да се оправдае и да изглади вината си пред европейците за свалянето на Кадафи и прииждащите африканци--и ХОП,версията с епруветките излиза на преден план....Е за толкова наивни ли ни имате?
  • 2 Живко Тодоров

    0 0 Отговор
    Кадафи отдавна го няма, нито пък режимът му. Истината никога няма да бъде разкрита напълно. Българските медицински сестри и палестинеца бяха удобни жертви и за едните, и за другите, пионки в една по-голяма игра.
  • 3 Хасан

    0 0 Отговор
    Но в крайна сметка на сьвестта на тия сестри лежи заразяването. Сигурно някой искаше да направи антилибийска пропаганда

    Коментиран от #4, #20

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 бай хей

    1 0 Отговор
    това са манипулации, хората са убити отдавна, либия е напълно разорена от западняците, адска кочина стана, всичкото амуджи дойдоха тук, а вие ни занимавате с лъжите на франсетата. франция както и останалите западни страни са лъжци, разбойници и убийци, капчица уважение и доверие не заслужават. но скоро идва и техният катарзис. амуджите прииждат при тях, чели сме за Рим...
  • 6 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    кадафи си получи заслуженото за това дело,но явно има мераклии и то в българия да уневиняват диктатора.що ли?
  • 7 Картър

    0 1 Отговор
    Самите либийци от службите са внесли вируса, но защо нашите медицински сестри са изпълнили разпореждането на либийските лекари да инжектират по няколко деца с една спринцовка??? ЗАЩО??? Ако онези са били невежи или злонамерени, защо сестрите не са се противопоставили и евентуално напуснали работа? Те осъзнават ли, че са съучастници в това отвратително злодейство? Заради пустите американски долари с които Кадафи плащаше на белите роби!!! Пфу!
  • 8 Диди

    0 0 Отговор
    Не мога да си придставя,че нашите сестри са знаели в какво ще бъдат ,,натопени,,.А и дали са ползвали 1 инжексия за всички деца,това е недопустимо в медицината.

    Коментиран от #9

  • 9 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Диди":

    ИнжекСия викаш значи!

    Коментиран от #19

  • 10 onq s konq

    0 0 Отговор
    От сигурен источник знам че Путин е виновен за тая работа

    Коментиран от #11

  • 11 доктор снагълс

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    "сигурен източник"?! Да не би да си почнал да разбираш, какво ти цвили коня? ;)
  • 12 Диди

    0 0 Отговор
    Докторе,писаното под теб не е писал,,коня,,а този супер умник,,трола,, От вчера пише само простотии,но може би има някакви комплекси за малоценност.

    Коментиран от #13, #14, #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Деса Фалшименто

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Диди":

    Не е вярно, вчера аз ги писах тия работи, не беше нито Трол, нито tost.

    И не се сърди, като си правим смях за твоя сметка или пък за сметка на коня десастоян, кирчо и т.н. Война е, а народа винаги има нужда от хляб и зрелища!
  • 15 Диди

    0 0 Отговор
    Кое е смешно?Това за мен е елементарност.

    Коментиран от #17

  • 16 стратокастър

    0 0 Отговор
    Процеса и държжането на българките даде старт на края на сатрапа Кадафи.

    Има достоверни твърдения че преди да бъде есзекутиран е бил групово изнасилен което той е приел за нормално ,традиционно но е протестирал срещу разстрела!!?
  • 17 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Диди":

    Поне дължиш извинение на мен и другите, които си ги обвинила в списване от друг ник! Обиден съм!
  • 18 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Диди":

    Диди, мацо, ясно, че сте в една комбина с коня, може би и с Киро, след като постоянно знаете кой къде е, какво пиши, откъде и т.н....само не ми е ясно, що се правиш на по малко облъчена от тях? Кажи си го! В един офис ли работите и за един работодател ли? ... всъщност не ме интересува. Не ме отразявай! ;)
  • 19 НЕма лабаво

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Трол":

    Нищо не си разбрал! Диди е уморена домакиня с мания да я забележат с анализаторските ѝ умения, но уви - от никой тинк-танк център не ѝ обръщат внимание. Затова спори тук с останалите зяпачи и дава "компетентни" мнения...

    и отвреме-навреме да напише нЕкой ред срещу гадните руснаци и разкошните американци...
  • 20 999

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Този някой се нарича ЦРУ случаят с папата също, а сестрите хабер и понятие си нямат от нещата.Колкото беше виновен Сергей Антонов толкова са виновни и сестрите.Само, че в единият случай имаше държава а в другият п...л който каза "Ами ако са виновни на истина"
Новини по държави: