Last news in Fakti

20 Ноември, 2016 13:48 1 873 0

Всеки ден е ден на детето!

  • дете-
  • деца-
  • 20 ноември-
  • юнеско-
  • световен ден на детето-
  • оон

На 20 ноември ЮНЕСКО отбелязва Световния ден на детето

Всеки ден е ден на детето! - 1
Снимка: Милена Трачева

Повечето родители, бе значение в коя част на света се намират, без значение каква религия изповядват и без значение към коя социална прослойка принадлежат, не се нуждаят от конкретна дата, за да празнуват Деня на детето. За тях всеки ден е един мъничък празник, посветен на техните рожби. Въпреки това Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) е обявила датата 20 ноември за Световен ден на детето.

Днешният празник става факт на 20 ноември 1959 г., когато, по време на 14-ата сесия на Генералната асамблея на ООН е приета Декларация за правата на детето, в която основният принцип е: „Човечеството е задължено да даде на детето най-доброто от себе си!”

Точно 30 години по-късно, на 20 ноември 1989 г. Общото събрание на ООН приема Конвенцията за правата на детето, подписана от лидерите на 54 държави. България ратифицира тази конвенция през 1991 година.

На днешния ден омбудсманът на Република България ни напомня, че всички органи в страната ни са длъжни да изпълняват ангажиментите, поети от държавата ни с ратификацията на Конвенцията за правата на детето. Освен това те трябва да осигуряват за всички деца:
- грижата и защитата, предвидени в конвенцията;
- възможно най-високите здравни стандарти и достъп до здравни услуги;
- правото на свободно и достъпно образование за всички деца;
- подходяща помощ за родителите и настойниците, при изпълнение на отговорностите им по отглеждането на децата, в това число, при необходимост, и мерки за социално подпомагане.

Световният ден на детето има за цел да обедини децата от целия свят и да спомогне за мира между народите. И макар днешната дата да е призната за Световен празник, почти всяка страна по света празнува деня на детето на своя различна дата и по различен начин, свързан с традициите в различните държави.

В България за „Ден на детето“ е признат 1 юни. Това е една от най-разпространените дати за отбелязване на празника и в други страни по света. На 4 юли „страните от ислямския свят празнуват „Деня на детето“. Датата 25 декември е приета за „ден на детето“ в редица африкански страни. На 5 май пък празнуват Южна Корея и Япония, като втората отбелязва деня и на 3 март.

Без значение дали е 20 ноември, 1 юни, 5 май или която и да е друга дата от календара, не трябва да забравяме, че децата, освен всичко друго имат и права. Те са описани в Конвенцията за правата на детето, приета от ООН и могат да бъдат синтезирани до тези 10 точки:

1. Всички деца и младежи имат еднакви права. Никое дете или младеж не може да бъде подценявано на основание на неговия пол, цвета на кожата, неговия език или неговата религия.
2. Децата и младежите имат правото на възможно най-добро здраве, както и на медицинско обслужване и медицинска помощ.
3. Децата и младежите имат право на безплатно основно образование. Освен това трябва да бъде направен възможен достъпа до по-нататъшни учебни заведения.
4. Децата и младежите имат правото на почивка, свободно време, игри и участие в културни и творчески дейности.
5. Децата и младежите имат правото да се информират, да изразяват свободно своето мнение и да бъдат чути.
6. Децата и младежите имат право на добро възпитание. Техните родители или други възпитатели нямат правото да упражняват сила, злоупотребата и малтретирането са забранени.
7. Децата и младежите имат правото на особена защита и помощ по време на война или когато са бегълци.
8. Децата и младежите имат право да бъдат защитавани от експлоатираща работа и сексуална злоупотреба.
9. Децата и младежите имат право да живеят със своите родители и да имат контакт с двете родителски страни, ако родителите са разделени.
10. Децата и младежите, които са инвалиди, имат право на особено подпомагане и подкрепа, както и на активно участие в обществения живот.

Не ги забравяйте!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА