Last news in Fakti

11 Декември, 2016 13:47 1 316 1

Иран потърси сътрудничество със Саудитска Арабия

  • иран-
  • саудитска арабия-
  • коалиция-
  • мюсюлмански страни-
  • антитероризъм-
  • мир-
  • религиозно единство-
  • ислям

Техеран предлага създаването на регионален антитерористичен блок с участието на Рияд

Иран потърси сътрудничество със Саудитска Арабия - 1
Снимка Архив АП/БТА

Иран е предложил формиране на блок сред мюсюлманските страни, който да се бори срещу тероризма и да стимулира икономическото сътрудничество в региона. Предложението е отправено и към правителството на Саудитска Арабия, страната, с която Техеран е в непрестанен конфликт.

По време на конференция по сигурността в неделя, председателят на парламента Али Лариджани, заяви, че двете страни, заедно с Турция, Египет, Ирак и Пакистан трябва да обединят усилията си, за да насърчат "регионалния мир, базиран на исляма, защитата на палестинския народ, борбата с тероризма и икономическите интереси."

Иран, където официална религия е шиитският клон на исляма и Саудитска Арабия, бастион на сунитския ислям, са дългогодишни религиозни и политически опоненти, които в последните години пренесоха противоречията си на територията на Сирия и Йемен, давайки подкрепата си за противоположни страни в гражданските войни, който бушуват там.

Саудитска Арабия ограничи дипломатическите си отношения с Иран през януари, след като ирански демонстранти щурмуваха саудитската дипломатическа мисия, за да протестират срещу екзекуцията на виден саудитски шиитски духовник.

На днешната конференция обаче, Лариджани заяви, че Саудитска Арабия, както и други страни, трябва да знаят, че Иран не е "враг."

Той заяви, че страната му се противопоставя на "опитите за разпалване на войните в Сирия и Йемен" и иска да разреши регионалните конфликти чрез "солидарност между националните правителства и дори чрез демократични методи."

"Иран не преследва идеята за създаване на империя и хегемония на региона. Ние търсим начин за единството", заяви той.

Иран е близък съюзник на сирийския президент Башар Асад, подкрепя хуските бунтовници в Йемен и спонсорира въоръжената групировка "Хизбула" в Ливан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър Янчев

    0 0 Отговор
    Иран е една от страните които от двеста години не е нападала никого от съседните си воюва единствено когато САДАМ ги нападна.И откъде накъде САУДИТСКА АРАБИЯ ще определя кой ще е ПРЕЗИДЕНТ на Сирия.НАЙ СВЕТСКАТА АРАБСКА ДЪРЖАВА.И каква опозиция там са само ТЕРОРИСТИ.