Last news in Fakti

16 Декември, 2016 13:56 1 219 1

"Росатом" и Япония с меморандум за мирно използване на ядрената енергия

  • росатом-
  • япония-
  • меморандум-
  • мирно използване-
  • ядрената енергия
"Росатом" и Япония с меморандум за мирно използване на ядрената енергия - 1
Снимка: БТА

Днес в Токио генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов, министърът на икономиката, търговията и промишлеността на Япония Хирошиге Секо и министърът на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония Хироказу Мацуно подписаха Меморандум за сътрудничество за мирно използване на ядрената енергия. Церемонията се състоя в присъствието на президента на Русия Владимир Путин и на японския премиер Шиндзо Абе.

Сред ключовите области на сътрудничество в меморандума са определени преодоляването на последиците от аварията в АЕЦ „Фукушима Даичи“, включително третиране на радиоактивни отпадъци и възможни дейности за извеждане от експлоатация, както и разглеждане на въпроса за създаване на единна платформа за изучаване на възможността на обмяна на кадрови ресурси и идеи с цел промотиране на иновационни ядрени технологии на основата на знанията и опита на двете страни.

Подписването на Меморандума, който е инструмент за подкрепа и промотиране на нови взаимноизгодни направления на сътрудничество, представляващи интерес както от комерсиална, така и от научна гледна точка, свидетелства за по-нататъшното развитие и задълбочаване на сътрудничеството между страните в такава високотехнологична област като използването на ядрени енергия.

На 12 май 2009 г. в Токио Русия и Япония подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на мирното използване на ядрената енергия. Руският парламент го ратифицира в края на 2010 г., а Япония – на 6 декември 2011 г. Споразумението позволява на страните да си сътрудничат в такива области като проучване и разработване на уранови местонаходища, проектиране, строителство и експлоатация на реактори с лека вода, преработка и третиране на радиоактивни отпадъци, ядрена безопасност, включително радиационна защита и контрол на състоянието на околната среда, изследвания и прилагане на радиоизотопи и облъчване, и др.

Руската държавна корпорация „Росатом“ притежава всички компетенции и опит, за да съдейства на Япония за изпълнение на задачите по възстановителните дейности в АЕЦ „Фукушима“ 1 и е готова да стане партньор в реализацията на други възможни взаимноизгодни съвместни проекти в сферата на ядрената енергетика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сербез путин

    1 0 Отговор
    Мравояда използва атомната енергия само за мирни цели!!!
Новини по държави: