Last news in Fakti

25 Декември, 2016 07:45 1 495 0

Срещата, която обедини християните след 1000 години

  • папа франциск-
  • патриарх кирил-
  • християнство-
  • обща декларация-
  • среща-
  • хавана

На 12 февруари папа Франциск и патриарх Кирил се срещнаха в Хавана

Срещата, която обедини християните след 1000 години - 1
Снимки архив АП/БТА

Отиващата си 2016 г. ще бъде запомнена с много изключителни събития, събития, които ще останат в историята като значими, велики или запомнящи се. Едно от тях обаче, може да се нарече наистина изключително.

Датата 12 февруари ще остане в историята като деня, в който лидерите на двете най-големи християнски направления — католицизмът православието — се срещнаха за пръв път от близо 1000 години или иначе казано след схизмата през 1054 г., когато католическата и православната църква се разделят.

Тази безпрецедентна среща предефинира отношенията между църквите и премахна, трупаните с хилядолетия, основни различия между двата клона на християнството.

В петък следобед, международното летище Хосе Марти в Хавана се превърна в сцена на едно малко вероятно събитие — папа Франциск и патриарх Кирил, главите на Римокатолическата и Руската православна църква, се прегърнаха и целунаха, преди да започнат своята двучасова среща. По време на срещата в малката ВИП стаичка на кубинското летище, те подписаха обща декларация от 30 точки, в която изразиха съжалението си от загубата на единството между християните и изразиха надеждите си то да бъде възстановено.

Срещата, която обедини християните след 1000 години

Историческата декларация се фокусира върху бъдещето на християнството в Европа, тежкото положение на християните в Близкия изток и разногласията в история на двете църкви по отношение на Украйна. Тя съдържа призив към международната общност да защитава християните в Близкия изток, които живеят под постоянна заплаха, изразява загриженост за свободата на изповядване на религия и вяра в семейството и брака, като основа на обществото.

В декларацията, която двамата църковни лидери подписаха, е засегнат и конфликтът в Украйна, като изразиха надежда, че може да се сложи край на напрежението между гръцките католици и православните християни и подканват всички църкви да работят заедно за възстановяване на мира в страната.

"Тази среща . . . ще бъде първата в историята и ще отбележи важен етап в отношенията между двете. Църкви. Светият престол и Московската патриаршия пожелават тя да бъде и знак на надежда за всички хора с добра воля и приканват всички християни да се молят горещо Бог да благослови тази среща, за да донесе обилни плодове“, се четеше в съвместното изявление, разпространено от Рим и Москва дни преди срещата.

И това може би се случи.

Папа Франциск възкликна “Най-накрая”, когато топло се поздрави с руския патриарх Кирил, който от своя страна заяви: "Щастлив съм да те поздравя, скъпи братко!" Тези думи при срещата между двамата бяха първият признак, че религията, която трябва да обединява хората, но през последните векове по-скоро ги разделя, може би най-накрая ще загърби различията и противоречията и ще се обедини, за да донесе на хората мир и разбирателство.

Вторият беше общата декларация, която обедини двата клона на християнството около 30 изключително важни проблема, които терзаят свата в момента.

"Когато онези, които мразят Исус Христос, убиват християнин, преди да отнемат живота му, те не питат дали е лютеран, православен, евангелист, баптист или методист", заяви Франциск по време на срещата и добави: "Ако врагът ни обединява в смъртта, кои сме ние, за да се разделяме в живота?"

Срещата, която обедини християните след 1000 години


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА