31 Януари, 2017 08:38 1 540 4

Казахстан променя пенсионната система

  • казахстан-
  • нурсултан назарбаев-
  • променя-
  • система

Здравното осигуряване става задължително

Казахстан променя пенсионната система - 1

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев промени пенсионната система, социалното осигуряване и здравеопазването.

От 1 юли 2017 г. се въвежда задължително здравно осигуряване, което се базира на солидарната отговорност на държавата, работодателите и гражданите.

Ефективността на тази система е доказана в световната практика. Социално уязвимите слоеве на населението ще бъдат подкрепяни от държавата. Освен това законодателно ще се въведе регулиране на цените на лекарствата.

Назарбаев също така увеличава пенсиите на 2 милиона пенсионери с 20%, а от 1 юли 2018 г. основната пенсия ще се изчислява по нова методика.

Това ще доведе до увеличаване на пенсиите през 2018 г. 1.8 пъти в сравнение с 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аскер

    2 0 Отговор
    Там сигурно нямат такива синдикати като в България да го дават на съд че незаконно увеличава пенсиите
  • 2 Диди

    1 1 Отговор
    Задължително здравно осигуряване,така трябва да бъде,за да са и бедните хора осигурени.
  • 3 Грую

    0 0 Отговор
    Всички Пенсионни, Здравноосигурителни и др. системи са едни Финансови Пирамиди в дългосрочен план - и само пълен глупак би повярвал в тях!

    Коментиран от #4

  • 4 Лъчо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Грую":

    Прав си! Правилното беше да не се създава Пенсионна пирамида система! В древността ни бе правилна системата. Всеки си работи печели, плаща 10% от печалбата на държавата, които не отиваха за гета, партии, общински лапачи и други търтеи, а отиваха за армия, малка работна администрация чиновници и други подобни разходи на обществото. И пак пари оставаха в изобилие. Хората си работеха и бяха и по-здрави, ако нямаше войни. А сега? Сега паризитите искат пари, дават ги на куп дори търтеи цял живот комвсомолски секретари и секретарките им, а ти работи да храниш и гета и тях, щото си балък! сега е помия системата,, пирамида на Злото, несправедлив рекетьор за отхранване на паразити. Е, няма дас е оправи като гледам. но пък и вече не ми дреме - дотолкова ми писнаха простотиите в света, и тук в частност, че нито вярвам в бъдеще нито си въобразявам, че си струва да ми пука. то един лапач стане, друг седне? И от хилядолетия е така, да се не начудиш на човечеството?