Last news in Fakti

11 Юли, 2012 15:14 1 052 0

Берлускони се завръща в политиката

  • силвио берлускони-
  • партия на свободата-
  • берлускони
Берлускони се завръща в политиката - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силвио Берлускони все още не е казал последната си дума и обмисля да се завърне в политиката. Много е вероятно чаровният бивш премиер отново да поиска поста на изборите догодина, съобщи близкият му съюзник Анджелино Алфано, цитиран от в. „Дейли телеграф“. Именно сицилианецът Алфано бе сочен за наследник на 75-годишния Берлускони, преди да му се наложи да подаде оставка заради неспособността да се справи с кризата пред ноември миналата година.

Мнението сред коалиционните партньори на скандалния Берлускони също е, че той трябва да се завърне на политическия небосклон -  с четвърти премиерски мандат. Според прогнозите им, въпреки секс скандалите, международните гафове, неизпълнените обещания и делата за корупция, Берлускони все още има кредит на доверие сред много италианци. 

Оставката му обаче бе посрещната с одобрителни шествия из Рим и много градове на Ботуша.

Източници от неговата „Партия на свободата“ са още по-категорични – медийният магнат, футболен собственик и политик отново ще се впусне в изборната надпревара. Основното му оръжие отново ще са чарът и хуморът.

Силвио Берлускони планира да смени името на партията си и да привлече в редиците й повече млади хора. Подобно нещо той е правил и преди, лансирайки серия красиви жени, бивши модели, на министерски постове. Проучване на „Кориере дела Сера“ показа, че „Партия на свободата“ няма кой знае какъв електорален потенциал без именития си лидер – едва 10% биха гласували за нея без Берлускони, а с него - 30%. Вестникът също написа, че хитрата лисица е взела решение да се яви отново на избори, проучвайки внимателно шансовете си, контактите и съюзниците си.

На власт в Италия в момента е експертният кабинет на бившия европейски комисар Марио Монти. Наскоро Берлускони заяви в рядък коментар, че не е изключено Италия да напусне Еврозоната.

Още едно доказателство за кроежите за завръщане дойде от жълтите медии – Силвио Берлускони прекарва лятото не на вилата си в Сардиния, прочута с т.нар. разточителни „бунга- бунга“ партита, а във сила „Анкоре“ край Милано, откъдето тръгва пътят му към големите пари и голямата политика.

Берлускони подаде оставка след важното гласуване на бюджета, при което някои от депутатите на Берлускони му обърнаха гръб и той загуби абсолютното си мнозинство в долната камара на италианския парламент.

Междувременно прокуратурата в Милано поиска затвор от 3 години и 8 месеца срещу бившия италиански премиер, обвинен в данъчна измама в рамките на делото Медиасет. Той е подсъдим и за сексуална злоупотреба с малолетната проститутка Руби.

Италианският премиер, който от 1994 г. е в политиката, идвайки от бизнеса, е като абониран за скандали и дипломатически гафове, които отдавна биха коствали кариерата на много други лидери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА