Last news in Fakti

21 Февруари, 2017 14:25 4 220 46

Солени шеги по руски

  • полша-
  • танкове-
  • танк-
  • "ейбрамс"

В Полша има свръхмодерни танкове, но не и инфраструктура, по която те да стигнат до фронта, пише Алексей Зотев

Солени шеги по руски - 1
Снимка: БТА/АР

Тревожни новини идват от Полша, пише известният руски блогър Алексей Зотев. Прехвърлените там американски части изглежда не бързат да се преместят по-близо до границата на Русия, потенциален агресор, и някак си активно маневрират на границата с Германия.

Припомнете си, че през януари тази година в Полша пристигна Трета бронетанкова бригада от Колорадо. Тя е част от Четвърта пехотна дивизия, разположена във Форт Карсън. В нея участват 3500 бойци и повече от впечатляваща бойна техника. В това число 87 танка "Ейбрамс", 18 самоходни гаубици "Паладин" с калибър 155 мм и още 144 бронетранспортьори "Брадли".

Проблемът е, че в Полша няма никакви мостове и виадукти, които могат да издържат колона от 60-тонните "Ейбрамс" и тежките "Леопард", които Варшава купи от Германия. Има и още, пише Зотев. Железопътните тунели в Полша са твърде ниски, за да премине през тях подобен танк, транспортиран върху платформа.

Това си е проблем и то какъв. Оказва се, че в случай на агресия от страна на Русия ударната част на американските сили ще бъде в състояние да се включи в битката едва когато нашите войски преминат цяла Полша и стигнат до границата с Германия, разсъждава Зотев. И какво ще се случи, ако ние, хипотетично, стигнем до средата на Полша и спрем там?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    11 4 Отговор
    Ще са на самоход.
  • 2 гост

    11 51 Отговор
    Ще се затоплят москва и петербург с едни 18 000 градуса- това е най- малкото, което може да ви се случи. А може и ваши градове направо да бъдат изпарени. Много сте ербап руснаците, но накрая става така, както го е казал българският народ- “Който нож вади, от нож умира“. Така, че- ако пробвате- хипотетично- да стигнете до средата на Полша -т.е.- ДА НАПАДНЕТЕ ВОЕННО ПОЛША, се пригответе- хипотетично- за масирани ядрени удари по москва и петербург. Дано- хипотетично- си доволен от отговора ми, войнолюбив и агресивен руснако/ нехипотетично, а реално/.

    Коментиран от #10, #24, #26, #31, #36, #46

  • 3 боркур

    11 37 Отговор
    рашистите ще ядат боя както през 1922
  • 4 Да го кажем направо

    37 9 Отговор
    И кьде е шегата-човека казва истината с ирония...А това че политиците са малоумни и са купили техника без да мислят,не е новина за никой в Европа...

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    10 38 Отговор

    До коментар #4 от "Да го кажем направо":

    “...Публикувано във факти.бг: човека казва истината...“ ИМЕННО- “човекът“ казва в прав текст, че русия СЕ ГОТВИ ДА ОКУПИРА ВОЕННО ПОЛША- И ДА - ЧОВЕКЪТ - РУСНАК КАЗВА ИСТИНАТА- НЕ ЛЪЖЕ ЗА НАМЕРЕНИЯТА НА РУСИЯ....Русия трябва да бъде обявена в ООН за терористична и агресивна държава и някой трябва да обуздае мераците на гражданите им към военна окупация на чужди суверенни държави в Европа.
  • 6 До госта

    33 8 Отговор
    И в случая кой вади нож бе нпо-лизачо...Нали това ти казва руснака-уж ви е страх от агресията ни,а правите тотални глупости...-намек за това колко са "умни" сегашните политици-либерали...

    Коментиран от #9

  • 7 Очо

    22 6 Отговор
    Госте ти май тотално си оплел жиците баце. Или си нов трол в някое НПО и се напъваш за червени точки. Не се пени толкова,че е лошо за здравето ти.
  • 8 Патето Яки

    8 10 Отговор
    Вероятно ще пазят Полша от Хитлер. Страх лозе пази.
  • 9 гост

    6 30 Отговор

    До коментар #6 от "До госта":

    “... И в случая кой вади нож бе нпо-лизачо...„ РУСИЯ, бе, близач на руски задни части. Тоя руски маймун какъв е по професия- инженер, военен или прост руски крепостен мужик с мокри сънища за реставрация на умрялата руска империя? Всякакви руски боклуци, след 2-3 магистралки бело, полято обилно със спирачна течност, вместо качествен алкохол, се “изказват“ по въпроса. Този руски шматарок някога в живота си дали е бил поне на екскурзия в Полша? НЕ, обаче това не му пречи да си “разсъждава“ хипотетично...И аз разсъждавам ХИПОТЕТИЧНО , руски лизачо на руски зад% ници.Какъв точно ти е проблема?
  • 10 КОМЕ

    32 6 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Мислиш, че някоя ядрена държава ще нападне РФ с ядрено оръжие в отговор на нападение в Полша?
    Ти наистина ли си убеден, че САЩ ще пуснат ракетите заради Полша?
    Противоракетния щит на ЕС и САЩ не е толкова добър колкото новите С-400, а какво да говорим за С-500.
    Как си представяш някой да използва ядрено оръжие, за да защити чужда държава пък било то и по договор!!!!

    Коментиран от #11

  • 11 гост

    3 29 Отговор

    До коментар #10 от "КОМЕ":

    Естествено, че съм убеден- за това го и пиша. Не съм трол- ако не съм убеден в нещо, не го пиша и не препечатвам чужди коментари с цел да ги представя за свои и да получа за публикуването им мръсни пари.
  • 12 Ей гост

    39 6 Отговор
    Ама ти си бил много прост, честно! Нали ако някой удари Москва и Санкт Петербург, целия ядрен потенциал на Русия ще се изсипе в цяла Европа и САЩ, тогава за цял свят ще последва едно огромно затопляне от 18 000 градуса. Ама то е така, проамериканските малоумници като теб си мислят че Фащ са безсмъртни, ама не са приятелю! Те са едни дебели, преяли от кражби и терор капачки, които имат много повече какво да губят от руснака. И не ги обвинявайте, че мразят европейците, почти всеки руснак има дядо, чичо или някакъв роднина, убит във ВСВ. А те помнят, не са като нас, дето сега се прегръщаме с турците и им се дупим!

    Коментиран от #13

  • 13 гост

    4 25 Отговор

    До коментар #12 от "Ей гост":

    Май не си наясно с РЕАЛНАТА ситуация. Русия е ЕДНА ядрена сила в руското нато, наречено одкб - http://www.odkb-csto.org/structure/, а в НАТО има ТРИ ядрени сили- сащ, ю.к. и франция. Е- мислиш ли, че някой ще позволи на алкашите да подпалят Трета световна война с окупацията на Полша?

    Коментиран от #25

  • 14 До госта

    28 6 Отговор
    Абе пич.Я питай какво казаха от НАТО и САЩ на Турция когато стана проблема с Русия..буквално и в прав текст-оправяйте се сами...Та не вярвай на приказките за помощ към Полша-трябва да си голям наивник.
  • 15 До гост

    26 6 Отговор
    Ти нещо не си на ясно май. А къде забравяш Китай, Иран, Индия и Северна Корея. Те на чия страна са, на САЩ ли? Хайде стига си говорил простотии. Дано не се стига до там, че ние ще сме най потърпевши!

    Коментиран от #16, #20

  • 16 гост

    6 16 Отговор

    До коментар #15 от "До гост":

    Китай , Иран, Индия и С.Корея не са част от одкб - само държавите, членуващи в одкб, са защитени чрез преписаният текст от договора за нато, а именно: ДОГОВОР О КОЛЛЕКТИВНОЙ БЕЗОПАСНОСТИ от 15 мая 1992 года Статья 4 Если одно из государств – участников подвергнется агрессии (вооруженному нападению, угрожающему безопасности, стабильности, территориальной целостности и суверенитету), то это будет рассматриваться государствами – участниками как агрессия (вооруженное нападение, угрожающее безопасности, стабильности, территориальной целостности и суверенитету) на все государства – участники настоящего Договора За сравнение- Северноатлантически договор Вашингтон, 4 април 1949 г. Член 5 Страните по Договора се договарят, че въоръжено нападение, предприето срещу една или повече от тях, в Европа или в Северна Америка, ще се разглежда като нападение срещу всички тях, вследствие на което те се договарят, че в случай на такова въоръжено нападение всяка от тях, упражнявайки правото си на индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Устава на Организацията на обединените нации, ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора, като незабавно предприеме, индивидуално и съгласувано с останалите страни по Договора, такива действия, каквито смята за необходими, включително употребата на въоръжена сила, за възстановяване и поддържане на сигурността в Северноатлантическата зона....
  • 17 Абе госте

    25 5 Отговор
    Гост-много се сополивиш тук.Що не пищиш когато САЩ избиват милиони по целият свят-а си седнал да ревеш заради една шега.Когато Русия нападне Полша-тогава пищи, а сега го карай по тихо.
  • 18 До гост

    26 5 Отговор
    Нееееее, честно, умирам от смях с теб! Стига си се ровиш в чичко Гугъл и си писал простотии. При една ядрена война, Русия има изцяло потенциал да воюва с цялото НАТО, защото в тази война няма да има спечелили, а само губещи. Ще загуби цялото човечество, а ти ми говориш за НАТО и тъпите им договори. Я се поразчети, след един ядрен конфликт, какви ще са последствията в световен мащаб! Че след ядрените взривове, ако радиацията не убие всичко живо, то студа и глада ще го направят. Ама от се да ги знаеш ти Тея работи, те от американското посолство, към което работиш като трол казаха друго, нали?

    Коментиран от #19

  • 19 гост

    3 19 Отговор

    До коментар #18 от "До гост":

    По-скоро ти си ми смешен, защото си сополанко, нямаш никакви базисни ПРОФЕСИОНАЛНИ знания по темата, която коментирам, но бързаш да напишеш, че ровя в гугъла- макар, че цитираните от мен линкове НЕ СА взети от гугъла- и че пиша простотии...Ако твърдиш, че си професионалист, ми направи систематичен правен анализ на чл.5 от Северноатлантическият договор и сравнителноправен анализ на чл.4 от Договора за одкб. А да те видим ТИ колко можеш и колко си смешен, понеже НЕ МОЖЕШ да го направиш:)

    Коментиран от #35

  • 20 Киро

    5 16 Отговор

    До коментар #15 от "До гост":

    Ако си мислиш, че Индия е с Русия, то главата ти е пълна единствено с вакуум!
  • 21 До гост

    14 3 Отговор
    Че ти какъв професионалист си? Кое ти е професионалното? Я слез на земята и спри да се ровиш в бумащината. Аман от книжни плъхове като теб. Реалността е по различна от написаното на книга, защото опре ли ножа до кокал, написаното не струва и пет пари. Стига си ми цитирал членове, а ходи пали една свещ и се моли световния мир да се запази. Ти семейство имаш ли, деца? Или живееш със северноатлантическия договор и с договора за одкб? Аз имам семейство и деца и се моля да живеят спокойно и за напред. Човешките неписани закони са много по ценни от чл5 и чл4, вземи научи тях!
  • 22 До гост

    10 3 Отговор
    Че ти какъв професионалист си? Кое ти е професионалното? Я слез на земята и спри да се ровиш в бумащината. Аман от книжни плъхове като теб. Реалността е по различна от написаното на книга, защото опре ли ножа до кокал, написаното не струва и пет пари. Стига си ми цитирал членове, а ходи пали една свещ и се моли световния мир да се запази. Ти семейство имаш ли, деца? Или живееш със северноатлантическия договор и с договора за одкб? Аз имам семейство и деца и се моля да живеят спокойно и за напред. Човешките неписани закони са много по ценни от чл5 и чл4, вземи научи тях!
  • 23 Кироооооо

    12 3 Отговор
    А Индия не е ли член на БРИКС, не разработват ли оръжия заедно с руснаците, не е ли най големия купувач на оръжие от Русия? Точно те пък са в изключително близки отношения помежду си.
  • 24 Варна

    19 5 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Ти май не си ходил в казармата...
    Аз бях в химически войски. - Точно тези дето се занимават с ядреното, химическото и биологичното оръжие.
    Никой няма да пусне ядрена бомба в района на Москва, просто защото радиоактивното замърсяване ще засегне много от Европейските, да не кажа всички страни от континента.
    За това спри с филмите. Единствените, които могат да направят подобна щуротия са Арабите и да речем Корейците. Всички останали са нясно, че ядрен взрив на територията на Европа означава да настроиш срещу себе си 500 млн. души от ЕС, включително и Руснаците.
    Иначе добре е да четеш внимателно когато руснаците пишат нещо. Ако ги познаваш добре, то трябва да ти е ясно че те винаги имат план и проучват добре събитията. Както се казваше в един филм " те и в кенефа ходят с план".
    За наше щастие за тях все още не сме заплаха, макар да са ни обидени много.
    Иначе макар поляците да са уважавана от мен нация. -Стара и достопочтенна.. С голяма армия и силна армия... - Няма как да се справят с Руснаците , ако тръгнат. Това ще го разбереш след време и с годините.
    Обичам и полаците и чехите и литовците и латвийците така както обичам и Руснаците. Съжалявам, че не могат да се понасят заради стара кръвна вражда. Тук разбира се е същото. Сърбите ни мразят, ние същото. Румънците биха ни нападнали ако имат условия, а ние имаме да си връщаме Добруджа. Гърците ни мразят защото им бъркаме отзад от както са дошли на континента, а ние ще убиваме турци докато е жив и посл

    Коментиран от #27

  • 25 Сноудън

    17 4 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Абе какво си се разпенил?!

    Сляп ли си или си с перде?

    Кой вади нож, кой провокира, кой дислоцира войска?

    Коментирай реални действия а не преписвай "празни думи от блогер" за разпалване на трета световна война!

    Твойте силни американци от 1945 мечтаят да завладеят Русия и със цялата си мощ и съюзници си траят!
    В директен конфлик с Русия никой "нормален" не сика да влиза!

    А само ги ръчкат чрез ............... като теб косвено!
  • 26 ключаря

    17 5 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Кат Русия няма втора
    тъй могъща на света
    тя е нашата опора
    тя е нашта висота

    Коментиран от #29

  • 27 гост

    1 13 Отговор

    До коментар #24 от "Варна":

    Аз пък бях в бактериологията.Е, и? Как точно фактът, че съм виждал замразен препарат на холерен вибрион, има някакво отношение към моите коментари, освен фактът, че са биологични агенти, с които може да се води доста по-ефективна война с живата сила на противника, отколкото с ядрено оръжие? Ти знаеш ли какво е пандемия от бубонна чума и ебола и как точно въздейства върху големи групи от хора- какви точно са пораженията върху тях за 48 часа?

    Коментиран от #32, #39

  • 28 До гост

    15 2 Отговор
    А ти освен замразения препарат на холерен вибрион, да си виждал наскоро лекуващия те психиатър? Ей тоя човек съвсем си е занемарил работата! Изпуснал те е от контрол! Тцтцтц.
  • 29 гост

    7 7 Отговор

    До коментар #26 от "ключаря":

    на ключаря...
    това го е писал Вазов, когато е бил млад и глупав...по-късно като поумнял е написал друго...но трябва и малко да четеш , а и да помнип глупако
    О, руси, о, братя славянски,
    защо сте вий тука? Защо сте
    дошли на полята балкански
    немили, неканени гости?

    Желали би вас възхитени
    да срещнем со сълзи и с китки...
    Но идете вий настървени,
    на грозни зовете ни битки!

    Желали би вас да прегърнем
    и тоз път сърдечно, горещо.
    Но взорът ви свети зловещо...
    Как ръце сега да разгърнем?

    О, руси! Аз друг път ви славях
    за подвиг велик и чудесен,
    високо ви лґкът поставях
    във мойта душа, в мойта песен!

    Вий някога знаме Христово
    развяхте за благо човешко –
    строшихте ни игото тежко,
    а днеска ни носите ново!

    И пак не ви мразим (не крия:
    обича ви още народа);
    но любим и свойта свобода,
    стократно пµ любим я ния.

    За тоз кумир ние се бием
    и с чужд, и със близък упорно
    и няма ний врат да превием
    пред никакво иго позорно!

    О, колко ви, братя, жалея!
    О, как би желал, братя клети,
    свобода и вам и за нея
    кат нас да живейте и мрете!
  • 30 До гост

    17 4 Отговор
    Както е казал и Вазов, ако се зачетеш, народа български винаги ще обича руснаците! А дали и ние самите не сме си постлали, те да се отнасят зле с нас? Заради такива като тебе ще да е!
  • 31 шруум гъбков

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Защо си мислиш, че някой го интересува отговора ти бе безхабернико... един коментар нямаш написан нормално, все едно чета на някой десет годишен сополанко бръщолевенията.
  • 32 шруум гъбков

    9 3 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    намали малко уикипедията, че ти влияе зле... едно посещение при лекуващия те психиатър също е добре да планираш
  • 33 tost

    9 4 Отговор
    Ай стига вече с тоя „гост“,който най вероятно е прост.
  • 34 Kcaniba

    8 2 Отговор
    ми да не земе да се счупи нещо!!
    Че чарковете от зад океана т.ябва да се носят, а и механиците и т.н - скъпи и неефективни боклуци!!)
    Хумора по руски си е чиста истина!!
  • 35 кроко

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Ааааа, ти си онова шизоидно адвокатче от преди 1-2 седмици, дето смяташе че щом някой няма правно образование, няма право да коментира някой въпрос!!! Ти си, нали?

    Правното образование въобще не гарантира че имаш реален поглед над използването на ядрено оръжие! Бягай да потърсиш медицинска помощ, че си направо за болнично заведение.
  • 36 МКБР

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Нито НАТО нито Русия би използвала ядрено оръжие в бъдещ конфликт.Така както Третия райх и съюзниците разполагаха с голямо количество химическо оръжие,но никога не са го използвали имайки в предвид последиците от използването му през първата световна война.
    Макар че САЩ имат ядрено оръжие само на хартия,за което никога не са се полагали грижи и обслужване.А всяко нещо си има срок на годност.
    На всеки 100 години Европа яде шамари от Русия.Жалко че пак сме на погрешната страна.
  • 37 onq s konq

    3 10 Отговор
    Е може ли тъпия руснак да се кефи че в Полша нямало подходяща инфраструктура,мостове,тунели и виадукти за преминаване на "цяла колона" 60-тонни танкове?Ами първо танкът е проектиран за движение ИЗВЪН ПЪТНАТА МРЕЖА,второ-танкът няма нужда от мостове,защото си има специален род войски които строя за нула време понтони,по които В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ МИНАВА ЦЯЛАТА КОЛОНА НАВЕДНЪЖ и трето...след като тия тянкове и прилежащата им техника могат да стигнат само до средата на Полшо,ЗАЩО РУСНАЦИТЕ ТРЕСКАВО ТРУПАТ ПО ГРАНИЦАТА СИ ВСЕВЪЗМОЖНИ ОРЪЖИЯ И РЕВАТ ЧЕ СА ОБГРАДЕНИ ОТ НАТО И ТО В "ОПАСНА БЛИЗОСТ"?!

    Коментиран от #40

  • 38 Ееееееее

    8 3 Отговор
    Айде, лудия с коня и той се появи! Абе момче, стига цвили глупости, само и ти ни липсваше, барабар Петко с мъжете! Я ходете с гост при доктора, а не пишете глупости тук да се излагате!
  • 39 Варна

    5 2 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Ти май не четеш внимателно какво съм написал....
    Казах, че бях офицер от запаса към химически войски, които се занимават ядрено, химически и бактериологично оръжие. Да ли има нужда да ми обясняваш.
    Контрирах те понеже тръгна да обясняваш за 18 000 градуса и ядреното оръжие. Понеже там си некомпетентен сега ми говориш за биологични оръжия...
    Ако те закова и там какъв ще е следващият ти опит? Нервно-паралитични газове? Дай да не си мерим познанията във военното дело...
    Стегни се! - Струваш ми се доста разхвърлян, а мъжеството във виртуалният свят не е същото като в реалния

    Коментиран от #41

  • 40 Варна

    7 3 Отговор

    До коментар #37 от "onq s konq":

    И това ми го обясняваш ти дето не си ходил в казармата...
    Тактико-специалната подготовка по интернет ли я учи?
    - Ш! - Я се дръж на положени бе!
    Темата не е за сополанковци. - Барабар Петко и той с мъжете.
    Върви се занимавай с нещо друго. Това не е като да слагаш сено на овцете и да си мислиш че караш велика кола, която е набор на баща ти.
    Миналата година в Плевен имаше курсове за новобранци на доброволни начала.
    Върви поне да те научат как се държи оръжие. Пък после ще говорим ако имаш въпроси ...
    Не се хаби- не ставаш!

    Коментиран от #42

  • 41 стоян георгиев

    4 10 Отговор

    До коментар #39 от "Варна":

    да и в ирак нямаше инфраструктура за американските танкове ама кво да се прави садам го обесиха :))))))))!и руснаците са последните дето могат да говорят за логистика ,а особено на американците .дето прехвърлят хора по целия свят и воюват все едно са си дома.при завладяването на чехословакия единствената съпротива на чехите бе да разменят табелите по пътищата и тва отне една седмица на българските и съветските части да се дислоцират на позициите си,освен това при катастрофи се изтрепа маса народ ,бутнаха се къщи ,а колко техника аварира тва няма нужда да се казва.всеки дето е бил воиник знае от техниката дето излизаше колко се прибираше без авариино:)!
    иначе е прав блогера ,поляците няма да пуснат танковете по асвалта и затова са ги дислоцирали някъде където няма да правят щети,тва не е челябинск,а европа и тук хората са с предимство:),но русначето няма как да го знае тва.американското подразделение от 3500 човека не е някаква реална заплаха ,но кара руската мечка от другата страна да прави упражнения ,което е и целта .

    Коментиран от #44

  • 42 onq s konq

    2 8 Отговор

    До коментар #40 от "Варна":

    Сега ще ти го обясня савсем разбираемо:Щов имам написани много минусчета,значи русофилите и копче не могат да кажат по казаното от мен и търсят някакъв отдушник.Та ясно че нищо смислено не можеш да кажеш по ТЕМАТА,но пикаенето ти на гас не ми върши работа щото БМВ-то ми е дизел.204 коня-да не забравиш?!

    Коментиран от #43

  • 43 Варна

    5 2 Отговор

    До коментар #42 от "onq s konq":

    Нямаш опит следователно, не си способен да дадеш адекватно мнение.
    Другото, драги няма никакво значение!
  • 44 Варна

    4 2 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    И ти май беше от онези дето не са били в казармата. - Бъркам ли?
  • 45 внтж

    1 0 Отговор
    Степени на тъпомер: Тъп, много тъп, ултра тъп, безмозъчен, Алексей Зотев!
  • 46 сас

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    ++++++++++!!!!!!!!!! Много добър отговор за войнолюбивите и орденолюбивите северноазиатски орди!