Last news in Fakti

15 Ноември, 2011 19:20 799 1

Полицията в Ню Йорк удари лагера „Окупирай”

  • окупирай-
  • сащ-
  • ню йорк-
  • протест
Полицията в Ню Йорк удари лагера „Окупирай” - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Ню Йорк предприе масови гонения и арести срещу протестиращите, които от седмици са опънали палатков лагер в парка на финансовия център на мегаполиса.  От там тръгна вълната срещу неравенствата на капитализма „Окупирай Уол Стрийт”, която се пренесе не само в цялата страна, но и в Европа. Крайната мярка дойде два месеца след като недоволните младежи се събраха в импровизирания лагер, предаде Ройтерс.

Защитени от каски и щитове, хиляди полицаи „прочистиха” морето от палатки и транспаранти в парка в среднощна акция. Арестувани са 147 души, включително и такива, който направили жива верига около дървета.

Междувременно комунални работници почистиха боклука, оставен от престоя на младите хора на открито.

Кметът на мегаполиса Майкъл Блумбърг и собствениците на парка са на мнение, че къмпингът на протестиращите се е превърнал в заплаха за здравето и безопасността на самите тях, както и на живеещите на близо.

„Протестиращите имаха два месеца да окупират парка с палатки и спални чували. Сега ще трябва да окупират пространството със силата на своите аргументи”, заяви Блумбърг в специално изявление, допълвайки че ситуацията е станала нетърпима.

Санитарните условия в „Зукати парк” са били под всякаква критика, продължават властите критиките си към демонстрантите, които се борят срещу социалното неравенство и безработицата. По-рано се появи тревожна информация за сексуални посегателства в лагера.

Подобни мерки обмисля и управата на Лондон, където палатките са опънати пред катедралата „Св. Павел”.

Същата акция се е повторила в други американски градове – Атланта, Портанд, Солт Лейк Сити, както и в превърналия се в столица на протестното движение Оукланд, Калифорния, където полицията използва сълзотворен газ.

 



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 georgi

    0 0 Отговор
    My name is Legion, for we are many!