Last news in Fakti

19 Март, 2017 06:45 7 274 8

Защо обесиха прасе през 1386 година?

  • прасе-
  • процес-
  • франция-
  • средновековие-
  • съд-
  • убийство-
  • обесване-
  • престъпление

Необичайните съдебни процеси срещу животни в историята

Защо обесиха прасе през 1386 година? - 1
Снимка: Wikipedia

През Средновековието в Европа животни са били осъждани на смърт за човешки престъпления. Изправяни пред съда, те е трябвало да отговарят за своите деяния, макар да са извършени без умисъл. Повдигани са различни обвинения, включително за убийство.

Пословичен е случай от 1386 година, когато прасе е осъдено на смърт за убийство във Франция. Процесът е документиран и става толкова известен в страната, че е акцент в творби на художници.

В края на XIV век прасе обезобразява лицето на малко дете, което по-късно умира от раните си. В съдебните записки се казва, че животното е признато за виновно и трябва да бъде обесено на градския площад – за да служи като пример за другите животни, които „възнамеряват” да попаднат в графата рецидивисти. Ясно им е показано какво ги чака...

Нещастното прасе е облечено в човешки дрехи, а екзекуторът получава десет монети дение. Вестник „Ню Йорк Таймс” разказва за необичайния случай в брой, публикуван през 1897 година. Изданието посочва, че действията се развиват през XIV век в северната провинция Ил дьо Франс.

Обесването на прасето не е единственият необичаен случай. Кучета, крави, плъхове и дори насекоми са изправяни пред Темида. Призовавани са свидетели, а животните дори получават служебни адвокати.

Спазени са всички законови стъпки – от повдигане на обвинение, до крайната присъда. През 1266 година отново прасе е признато за виновно по обвинения в убийство. По-късно е публично изгорено.

През 1457 година край Париж свидетели виждат как свиня и шест малки прасенца нападат и убиват 5-годишно момче. Следва съдебен процес, в който са призовани свидетели, има двама прокурори и няколко защитници на обвиняемите. Вината на свинята е доказана, и тя е обесена. Малките прасенца обаче отървават кожата, защото съдът смята, че – макар да са били нацапани с кръв – в нито един момент не са нападнали момчето.

Векове след необичайните случаи историците се питат каква е била целта на тези съдебни процеси срещу животни, и дали съдиите и адвокатите не са се чувствали нелепо по време на делата.

В своя книга историкът Пол Фридланд разглежда необичайни случаи във Франция през изминалите векове. Той поставя логичния въпрос за целта на дадена присъда и последиците от нея. На първо място – възмездие, и на второ – възпиране. Смъртното наказание би възпряло друг човек от извършването на престъпление, виждайки какво го грози.

„Наказанието на прасе се за убийство противоречи на модерното ни разбиране на съществената част на наказанието. А именно, защо да убиваш животно, което не е способно да извърши преднамерено криминално деяние”, пита авторът. И докато неговият труд е фокусиран само върху френското минало, то подобни случаи са документирани и в други страни, и в други времеви периоди.

„Миналото е чужда вселена. В миналото нещата са се правили по различен начин, неразбираем за нас”, посочва още историкът. Случаят с обесеното прасе звучи като анекдот за модерната правосъдна система, но в Средновековието то е било част от ежедневието.

Някои историци повдигат и моралния въпрос на фона на времената, в които живеем. Преди векове животните са били убивани, но са получавали преди това възможност за защита, колкото и налудничаво да звучи това от правна гледна точка. Днес хора издевателстват над животни без каквато и да е причина, но правосъдието е „сляпо” за тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кики

    18 12 Отговор
    Известно е, че животните не носят наказателна отговорност в днешно време. Аз приветствам тогавашните закони спрямо животните. Всяко същество трябва да получи наказание за извършено престъпление. Те разбират много добре постъпките си. Закона трябва да се промени! Има много случаи, когато кучета умъртвяват хора. Ако човек убие куче, носи отговорност, ако стане обратното - нищо. Няма равнопоставеност.

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Кики":

    Подкрепям те, но нали виждаш колко минуси са ти нащракали?!
    Няма по-голямо зло от днешната толерастия! Това е тумора на обществото и е реална заплаха за самоунищожението ни!
  • 3 Кики

    12 2 Отговор
    До Гост

    Оценявам разумния ти коментар. Обществото трябва да се бори с всяко зло, което може да бъде от най - различно естество. А за тези, които слагат минуси, ще се моля някое куче да не изяде детето им - тогава ще си променят мнението веднага.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 кроко

    13 4 Отговор

    До коментар #3 от "Кики":

    Абе вие двамата на какви се правите? Какъв съд за животни, какви 5 лева? Ако куче те нахапе и то има собственик, отговорност за него носи собственика. Ако е бездомно, отговорност за него носи общината!В зависимост от случая може да го приспат, но съд и т.н.... нормални ли сте? Искате още бюрократщина и работа за адвокатите ли?

    Не си давате сметка, че с тия глупости, дето предлагате, утре ако те нахапе някое куче, собственика му ще ти каже "ами съди него, не мен" и ти освен да го изгледаш тъпо, няма да има какво друго да направиш?!!

    Коментиран от #6

  • 6 Гост

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "кроко":

    Нали съда трябва да се произнесе за съдбата на животното? Или ако някой твой роднина бъде нахапан до смърт от домашно куче, на теб ще ти стигне да вкарат собственика в затвора за 3 години, а кучето да го оставят без последствия, докато нахапе друг?
    Така, че вникни в същността на написаното!
  • 7 tankist

    1 0 Отговор
    НАмерете филма "Часа на прасето" френски. Там е описан един такъв случай, гарниран с много еротика или по точно софт порно. Много як филм. Гледах го по канал едно 97 или 98 година но в момента го няма.
  • 8 Анто

    0 0 Отговор
    В нашия парламент ги има много -голямо бесене ще падне.