Last news in Fakti

29 Март, 2017 17:04 6 764 22

НАТО заплаши с военна намеса в Босна

  • нато-
  • ес-
  • босна и херцеговина-
  • република сръбска-
  • заплаха-
  • референдум

Сепаратистките амбиции на сърбите притесниха НАТО

НАТО заплаши с военна намеса в Босна - 1
Снимка: Shutterstock

Представители на Европейския съюз и НАТО заплашиха с военна намеса в Босна и Херцеговина, ако се стигне до отделяне на една от съставните части на страната.

Австрийският дипломат Валентин Инцко заяви, че всеки опит за отцепване ще доведе до международна интервенция. Той добави, че светът никога няма да признае независима Република Сръбска.

Правителството на Република Сръбска изрази желание през 2018 година да се проведе референдум за юридическо отделянето от контрола на Босна. Територията е населявана предимно от етнически сърби.

Сепаратистките амбиции притесниха НАТО. Според алианса са налице предпоставки за повишаване на напрежението в региона, ако се тръгне по този път.

Сегашното политическо и административно разделение на Босна и Херцеговина е договорено през 1995 година, когато е подписано Дейтънското мирно споразумение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Проклети да са

    101 6 Отговор
    Варварите продължават да унищожават православието и да налагат мюсолманите в Европа...Само заради това заслужават презрението ни...
  • 2 Апропо

    95 3 Отговор
    "Кучета и котки може , прасета неможе ". Косово може , Република Сръбска неможе. Косоварите и армия си правят въпреки забраната. А НАТО и ЕС гледат. Не , това не е двоен стандарт.
  • 3 onq s konq

    15 73 Отговор
    Тъпо е да смесваш православие и комунистическа завоевателна наглост,защото няма кой да ти се върже.Веднъж сърбите ядоха хурката,няма проблем пак да им се случи.А иначе и руснаците се водят "православни",но нападнаха и откъснаха живо месо от друга православна държава наречена Украйна.Отделно дето 45 години ЦЕЛИЯ ПРАВОСЛАВЕН ИЗТОК пъшка под "православния" руски ярем,А как стреляха на месо "православните " руски танкове в Унгария и Чехия -потърси фотоси в нета и ще ти се изясни!

    Коментиран от #16

  • 4 Гост

    39 2 Отговор
    Какво общо има с новината снимката на 4-те Су-35???
    По същата логика, можеше и рисунка на рицар да сложите.
  • 5 Конче...

    51 6 Отговор
    Затова сега Унгария и Чехия са най-големи дружки с Русия...абе много наивен си.Каквото било -било...живеем в настоящето-а то е че в Русия отдавна няма комунизъм-факт. Та да те светна-в парламента на Франция има повече леви,отколкото в руският...дори Оланд е ляв-в пряк и преносен смисъл---

    Коментиран от #7

  • 6 Апропо

    57 11 Отговор
    Г-н Жокей , доста свободно боравите с фактите. В Европа няма комунизъм от близо 30 години. Да не говорим , че Русия е федерация и в нея има различни религии. В българската история има много случаи , когато сме " яли хурката" , но не сме спирали да се борим. И сме оцелели. Помагали са ни и Сърбия и Русия. Колкото до Украйна...там проблема е същия , но причината беше друга. Колкото до танковете... знаете ли какво е общото между Виетнам , Панама , Гренада , Ирак , Афганистан и Сомалия ?
    И знаете ли КОЙ хвърляше бомби над България през ВСВ ?
    Ще Ви дам жокер , същия който и над Сърбия преди няколко години.
    Такива работи.
  • 7 onq s konq

    14 36 Отговор

    До коментар #5 от "Конче...":

    Какво значи според теб "дружки" ?Ако е работата до "другарство" с Русия-има държави ДАЛЕЧ ПО-НАПРЕД ОТ ВЪПРОСНИТЕ ДВЕ -ВКЛЮЧИТЕЛНО И БГ И ГЪРЦИЯ!Но...НИКОЯ НЕ СИ ПОЗВОЛЯВА ИНТИМНИ ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ ОТ СТРАХ ОТ ИЗ-КЛЮЧ-ВА-НЕ ОТ ЕС!!!А какво значи "леви" във френския ти парламент,ще ти го обясня със думи на пътували тираджии още по Живково време :Зап Европа и Скандинавия отдавна са в комунизма по всякакви социални показатели и грижа за човека,заплати и стандарт респективно" НО...ГОВОРИМ ЗА ЗАПАДЕН КОМУНИЗЪМ,А НЕ ЗА ИЗТОЧЕН ДИВ МИЛИЦИОНЕРОСОЦИАЛИЗЪМ!Сега е същото,само че Русия възприе директно "ДЕМОКРАТИЧНИЯ ТЕРОР" вместо разни други соц-измишльотини.Е тва ли искаме в БГ чрез въвеждане на про-руско законодателство,или...аз съм наивен?!

    Коментиран от #9

  • 8 Капиталист

    41 4 Отговор
    Абе Кон..ти си "генииииииий"...измисли нови политически термини-ххахааххх...абе тия либерални ценности ви лъснаха съвсем мозъците бре...--направо сте за световното по тъпня..ххааахахаааа
  • 9 НЕБЛАГОДАРЕН ПРОДАЖНИК

    29 13 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    ПИИШ ВОДА ОТ ВИК МРЕЖА ПОСТРОЕНА ПО МИЛИЦИОНЕРСКИ КАРАШ ГЕРМАНСКИЯ СИ КЕНЕФ ПО МИЛИЦИОНЕРСКИ ПЪТИЩА ХАБИШ ТОК ОТ ПОСТРОЕНИ ПО МИЛИЦИОНЕРСКИ ЕЛ.ЦЕНТРАЛИ ДЪЛЖИШ ХЛЯБА СИ НА МИЛИЦИОНЕРИТЕ ЩОТ ОЩЕ ОТ ЕДНОГОДИШЕН ЩЕШЕ ДА ДЪВЧЕШ ДЮНЕРИ И ДА ХОДИШ В ДЖАМИЯТА ДА СЕ КЛАНЯШ ПО ТРИ ПЪТИ НА ДЕН.
  • 10 А Бе

    47 7 Отговор
    Веднъж бомбардираха братския сръбски народ, защото може и да не сме се разбирали много, но поне сме от една религия и можем да се разбираме без преводач, а какво общо имаме с хора, дето езикът им е различен, религията също, мразят ни и работят срещу нас, а ние пълзим и им се слагаме, просто е отврат...Същия сценарий ни чака и нас, сигурно е разработен отдавна, а в това време ни резилят на всякакви нива по света, във филми и по какъв ли не начин, българин трябва да е синоним на простак и изрод, кръвта ми бушува, Милошевич го осъдиха и унищожиха, защото беше патриот и работеше за страната си, тука такива нема, продадени сме отдавна, а журналиста, нямам думи, отврат, спрете да се продавате, бе!
  • 11 САЩ е в Криза $ 20 Трилиона !

    28 2 Отговор
    САЩ заеми не връща, тя държави цели поглъща! Това значи - света в огън да гори и от страх всеки да мълчи! Европа винаги в кризи като днес е обречена на военен стрес! Така е било и така ще бъде! Европа си заставя да воюва по заповед на разоренията Чичо със РУСИЯ!Един цапа "пейзажа" а друг опира пешкира! Русия единствено се противопоставя на тази безумна КАСАПНИЦА и затуй е враг номер ЕДНО! Войната е нужна на Рокъфелерци от САЩ които изтърваха конете в реката! $20 Трилиона! Това никога не е било в историята до сега! Изхода е СВЕТОВНА ВОЙНА! Вече пожарът гори : Афганистан, Либия, ИРАК, СИРИЯ, Иемен, Турция, Украина! Подквасат Китай и Северна Корея, Япония, Южна Корея. Европата гъмжи от Естония до България с доброжелателни войски! ИСКРАТА още не е запалена и може пак да е в бившата Югославия в центъра на Европа! А нашият "Елит" в мътни води се готви риба да лови! Опасно е ама много е опасно!
  • 12 Kcaniba

    23 5 Отговор
    Жидомасоните от ФАЩ водят унищожителна война срешу славяните и православните от 100 години!!!
    Двулични убийци!!!!
  • 13 Хасан

    8 24 Отговор
    Много бързо забравихме сръбския фашизъм.. Зверствата в Босна,, Сребреница, масовите гробове.. Геноцид който може да се сравни с геноцида на канибали в Руанда
  • 14 Хасан

    2 27 Отговор
    Сърбите докато не влизат в правия път има да се разчленят.. Трябва да има турски военни бази в Косово и Босна..

    Коментиран от #17

  • 15 Plovdiv

    7 0 Отговор
    А косово?!?!...
  • 16 Не ги понасям

    19 3 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Турският катър пак изходи душевната си диария.
  • 17 Kcaniba

    25 4 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    ей, стига с тези неоосманистките лозунги!!!!
    Османските ятагани са клали!!!
    Прабаба ти е изнасилена българка!!
    Еничерство е имало!!
    Човек с име хасан, няма право да говори за кланета!!!
    Сърби са ни братя, шиптерите си ги приберте в анадолия молим!!!!
  • 18 До всички сърбофили

    4 6 Отговор
    КАЙМАКЧАЛАН, Западни покрайнини... Какво било било ама друг път.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хохи

    8 1 Отговор
    Началото на края на Европа
    Планът работи перфектно
  • 21 Vasik Atanasova

    8 1 Отговор
    война близо до БЪЛГАРИЯ не е добре
    дано гн РАДЕВ запази мира в България
  • 22 Скорпион29

    11 0 Отговор
    Хора които не са чели манифеста на комунизма нямат право да го нарочват за лошо нещо още повече че в България 99% сме работническа класа и казано наемна работна ръка а демокрация е = на алчен капитализъм. С едни предрешени избори си мислите че е демокрация, капиталистите си имат една приказка и тя е - да живеят глупаците