6 Април, 2017 06:27 7 390 30

6 април 1941 г. Операция на Вермахта на Балканите

  • германия-
  • тррети райх-
  • гърция-
  • югославия

На 6 април 1941г. от територията на България Третият Райх започва операции Ауфмарш 25 и Марита. Това е едновременното нападение на Югославия и Гърция.

За броени дни двете балкански страни капитулират, Ньойските окови са разкъсани с помощта на немското оръжие. На 20 април, Великден, Българската армия е посрещната като освободител в Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Западните покрайнини, а Пирот, Враня, Скопие, Велес, Охрид, Битоля, Кукуш, Сяр, Дедеагач - отново свободни и български.

И до днес се носят легенди как през 1941г. в някои от освободените села и градове не е имало реколта от плодове – цветът на дърветата бил постлан по пътищатa, по които минавала българската войска.

Немската инвазия в Гърция, известна с кодовото име Операция Марита (на немски: Unternehmen Marita), е част от Втората световна война, която се провежда в континенталната част на Гърция и южната част на Албания. Немските военни действия започват на 6 април 1941 г. с навлизането на немските войски в Гърция през България. Комбинираните сили на Гърция и на Британската общност водят ожесточени битки, но най-накрая гръцките и британските войски са победени. Атина падна на 27 април. Въпреки това, британците успяват да евакуират около 50 000 войници. Гръцките кампания завършва с бърза немска победа с падането на Каламата в Пелопонес.

На 13 април 1941 г. Хитлер издава Директива № 27 си, в която илюстрира бъдещето на политиката в Гърция. Той приключва юрисдикцията на Балканите с Директивата си № 31, издадена на 9 юни. Континенталната част на Гърция е разделена между Германия, Италия и България. Немските сили окупират стратегически по-важни области, а именно Атина, Солун с Централна Македония, както и няколко острови в Егейско море, включително и остров Крит. Те също така окупират Лерин, към който България и Италия имат претенции. В края на април и началото на май съгласно ангажиментите си по договореностите с Германия, Българската армия навлиза без да срещне съпротива в Западна Тракия и заема областта между река Струма и разграничителната линия минаваща през Дедеагач и Свиленград на запад от река Марица. Останалата част на Гърция остава в Италия. Италианските войски започват да заемат Йонийско море и островите в Егейско море на 28 април. На 2 юни те заемат Пелопонес, Тесалия, на 8 юни, и на 12 юни заемат по-голямата част от Атина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    9 63 Отговор
    Тоя автор съвсем изкукуригал.. "освободители "..български фашисти са влезли в Гърция заедно с немски и италиански фашисти и вика освободители

    Коментиран от #13, #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 трабант

    9 5 Отговор
    Простотии кака Сийке
  • 4 Димитър

    35 2 Отговор
    Хасане тоя квоти е написал ти го блещиш същото за Турция . А не те кефи нещо а? Е да знаеш как се чувстват българите като лобираш за Турция и как трябвало да си възстанови земитя заемала по времето на Османската власт 😁😂😃 не те кефи статията а 😁😂😃
  • 5 kcaniba

    8 32 Отговор
    т.е. Германия удря в гръб, благодариние на България...
    Колко познато.
    Освобождава Гърция , Македония, Сърбия...
    От кого??
    От гърци, сърби...
  • 6 misli posle govori

    22 5 Отговор
    Няколко руски трола се представят периодично за македонци, сърби, после турци, руснаци и все опакото...
    Фактът, че се проявява търпимост, когато пишат лъжи, може би цели реакция и допълнителни коментари и повече посещения под статиите.Това може би са елементарни журналистически трикове.Може би изобщо не съществуват дори тролове, макар да изглежда така.
    Според възприетата истина(българската справедливост), както и Левски е писал и други революционери."Ние чуждото не щеме, но и своето не даваме."С това изречение се изчепват дългите писания по темата.Ние винаги сме били най-голямата държава на Балканите, по брой и численост на населението.Що се отнася до Македония и Беломорието там окупаторите са сърби и гърци.Там си живеят българи в компактен състав 70-80% от населението.Окупатори може да наречем българите по отношение завладените територии в някои части на Източна Тракия, където преобладаващата част от населението е турско.Имам предвид операцията от Балканската война срещу Турция, чисто стратегически обаче ние трябва да водим най-тежките сражения срещу Турция на този фронт и с най-много войски.После нека си спомним как руския император се отмята от договорката за подялбата на Македония в полза на Сърбия и Гърция.Те сключват таен договор, съгласуван с Русия да не се допусне България да има обща граница с тях.Т.е кой играе срещу България е повече от ясно.А смъртта на българските войници е напразна и проиграна на политическия фронт.
    Запознайте се с фактите.

    Коментиран от #8

  • 7 misli posle govori

    15 6 Отговор
    Бих допълнил към горното и информация за създаването на българската екзархия.Определянето и отцепването от Фанариотите е важно от гледна точка освобождаване от влиянието на гръцкото духовенство, по пътя към политическо Освобождение.Трябва да сте наясно, че щом хората са се изказали по този начин, то това е доказателство какви хора живеят там.Фашисти в България няма- цар Борис казва:
    Народът гледа към Русия, генералитетът към Германия, а само аз гледам България".Обстоятелствата налагат политиката, а тя е неутралитет до последния възможен момент.Даже до последно Сърбия е клоняла към Германия, но е извършен преврат, тогава в плаоновете на Хитлер влиза и нападение над нея.Чисто стратегически Хитлер е целял осигуряване на сигурен тил от юг независимо, като съюзници или противници ще бъдат конктретните държави.
    Ето тука доказ, защо имаме третенции към останалите части от българския народ, останали извън държавата ни.
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%8F
  • 8 РЕАЛНО ми писна от спама тук

    5 16 Отговор

    До коментар #6 от "misli posle govori":

    Я малко повече ни светни за "тайният" договор--щом е таен,как пък точно ти знаеш за него бе....Когато пишеш за събития и документи ТРЯБВА да дадеш и доказателства....

    Коментиран от #16

  • 9 misli posle govori

    19 1 Отговор
    ГРЪЦКО-СРЪБСКИ ДОГОВОР, 1913 г. - таен договор за съюз между Гърция и Сърбия, подписан през май 1913 г. в Солун. Поставя си за цел да принуди дотогавашния им съюзник - България, да признае извършената от тях фактическа окупация на Беломорска и Вардарска Македония, докато по това време българската армия се сражава на главния боен театър срещу Турция. Ако българското правителство откаже да приеме това, се договарят да действат взаимно срещу него и след това да сключат заедно договор за мир. Към договора е приложена и специална военна конвенция и протокол, предвиждащи конкретния начин за действия срещу България. С подписване­то на договора между двете държави се обезсилват на практика договорните отношения между двете съюзни държави и България, подписани през 1912 г.

    ... Чл.З. Двете високодоговарящи страни, считайки, че е от жизнен интерес за техните кралства, никаква друга държава да не се вмъкне между техните респективни владения на запад от река Вардар, декларират, че ще си дадат взаимна помощ, за да могат Сърбия и Гърция да имат обща граница. Тази граница, върху принципа на ефективната окупация, тръгва от най-високия връх на планинската верига Камна, разделяйки басейна на река Шкумба, ще заобиколи Охридското езеро, ще стигне до западния бряг на Преспанското езеро до селото Куско и източния бряг под Долни Дуплияни, ще мине близо до Рахманлии, ще следва водораздела на р. Черна и Мъгленица и ще стигне р. Вардар на около три километра на юг от гр. Гевгели
  • 10 misli posle govori

    14 1 Отговор
    Изключително подробно са описани с документи задкулисните игри на някои от палачите на България от тези, които ни се представят за приятели. заповядайте и четете ще ви отнеме 20-мин максимум.Лек Ви ден

    http://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=549:2013-06-17-09-09-21&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61
  • 11 misli posle govori

    18 1 Отговор
    Вижте писанията на академик Марков тук
    Имам и архивни документи как са предавани оперативните планове на сърбите от Неклюдов чрез Хартвиг до сръбските властти.По-късно този човек ще получи от сръбския крал Петър награда .

    http://epicenter.bg/article/archive/15293/11/61
  • 12 mediator37

    29 1 Отговор
    Въпросът от кого са освободени тези територии е лесен, но понеже прости хора се изказват, хора които не знаят историята и наричат българите фашисти, трябва да им се набие в куфалниците:
    -Когато Ньойският договор предаваше Западните покрайнини на Сърбия, а те са населени САМО с българи, спазени ли бяха принципите на демокрацията или бяха спазени принципите на робията ?
    - Когато 1913г. Букурещкият мирен договор предаде на съюзници-разбойници цяла Македония населена САМО с българи, а реалната тежест на Балканската война беше изнесена от българската армия, бяха ли спазени принципите на демокрацията или на робията?
    Ето защо това, което направи Хитлер за България е ОСВОБОЖДЕНИЕ на българското население от чуждия гнет.
  • 13 ник

    5 9 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    имам приятели гърци, който са на години и имат кофти спомени от българските полицаи, инак е било хубаво да се опънем на хитлер , ама като знам сърбите колко са го спрели, от сутринта до късно вечерта са се борили.
  • 14 Мемфис

    21 4 Отговор
    Германците ни върнаха Македония и Добруджа, а ушанките подариха наши територии на Югославия и румъния, а отгоре на това принудиха българи с хилядолетни корени да се пишат македонци, сърби и какви ли не!
    "Западните покрайнини" също бяха подарени на Сърбия под натиска на Русия, за благодарност от подкрепата и в ПСВ
    Русия винаги е била най-големият враг на България.
    Или трябва да си много глупав, или пристрастен за да не виждаш действителността.
  • 15 Guest

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Асане Асане - простотията ходи по хората не по гората...
  • 16 и на мен ми писна от такива като теб

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "РЕАЛНО ми писна от спама тук":

    Какво стана светна ли ти, защо замълча ? Човека ти пише за реални факти, но не, русофила не вярва и не желае да възприеме горчивата истина.
  • 17 НикиД

    13 1 Отговор
    липсата на читав и що годе компетентен във военно отношение съюзник се оказва фатална за Германия. онези нещастници италианците закъсват срещу Гърция и Албания и се налага да се намесва Фюрера и да ги спасява. смазали са ги за 10 дни Гърците, барабар с Югославия и са ни върнали един куп територии без да се пролее една капка българска кръв, безпрецедентен случай в световната история. за съжаление това обърква плановете за операцията срещу онези с галошите и ватенките.
  • 18 кроко

    9 2 Отговор
    Продажната русофилня избягва да пише коментари под такива статии, просто няма как да признаят факта, че всички наши съседи с помоща на руснаците са ни ошушкали от към територия. Северна Добруджа, Беломорска Тракия, Македония, Западни покрайнини са ни отнети с леката ръка на братушките и няма как вече да си ги върнем.
  • 19 Бай хой

    5 4 Отговор
    Може ли един безродник и продажник да се нарича патриот? Явно може но не хваща дикиш.

    Как само им харесва на идиотите противопоставянето на България през световните войни на Русия. А ве ей аланкоолу, нали заради такива простаци като вас България е на това дередже. Нали заради вашите родители сме загубили не само западните покрайнини и северна добруджа. Ами и Беломорска тракия. Изродите и приватизираха заради тези си геройства.

    Били им дали фашистите добруджа. Къде е сега? Пак ли продавате Българските интереси чрез противопоставяне на Русия? Не ви ли стига пипето че както и да се развият събитията един ден пак Русия ще решава кое на кой е? И заради отрепки като вас България отново ще губи.
  • 20 Писалката на Ал Стамболийски

    5 3 Отговор
    Едвам прочетох изключително простите коментари. Който не си знае историята да попита Божидар Димитров как и по какъв начин ,през банките са били подкупвани нашите пишман управници да заемат грешната страна , и не ги е подкупвала Русия,за да воюват срещу нея. Олигофрените да се поинтересуват какво точно подписва Александър Стамболийски , и под какъв натиск, и за Македония също. И още нещо , олигофрените си мислят, че като влезеш в една война, на загубилата страна , можеш да се измъкнеш сух и по терлици. Покерът на войната е страшен , и тежко на победените. Едно е историческата справедливост съвсем друго е обективната реалност. Нашите териториални претенции (макар и справедливи) винаги са били срещу 3-4 съседни държави едновременно, и това винаги води съвсем естествено до кофти съюзи срещу нас. С края на Балканската Война , последвалата Междусъюзническа и 1 национална катастрофа , губим златен шанс , от грандоманските амбиции на монарха. Можеше сега да си караме почивките на Бяло Море , а не да търсим чукарите на Македония, която и без това не е била никога наша по международното право решавано от великите сили.
  • 21 misli posle govori

    1 3 Отговор
    Вижте те, Русия ако вярваха в този съюз нямаше да допуснат раздори между Гърция, България Сърбия и Черна гора.Между другото най-много печели Черна гора, която удвоява територията си.А ние получаваме само Петричко, на фона на жертвите и приноса във войната срещу Турция.
    Защо Русия допуска Сърбия да има претенции не само срещу т.н спорна и безспорна зона в Македония.Защо аджеба, не се спазва дововорът, който е под арбитража на руския император.Защо не се подхожда по братски и справедливо.
    Защото не са очаквали България толкова бързо да изтласка Турция и да завладее територии до Истанбул.Русия е смятала един ден да овладее Проливите и този град да е руски, а не български.
  • 22 Писалката на Ал Стамболийски

    8 1 Отговор
    Ако някой си направи труда да погледне картата на България през Април 1913г. може да получи шок. Това е територията под наш контрол ,която сме отвоювали от Осм. Империя. Мидия ,Енос Струмица. Почти целият излаз на Бяло Море. Двойно по голяма и стратегическа територия. Няма Босфор ,няма Дарданели , целият излаз към света , и огромна територия с много българско население. Най-големият и сладък пай от войната. В сравнение с нас Сърбия ,Гърция и Черна Гора взимат много по -малко. Но амбициите на Фердинанд са безгранични. Той иска и цялата Македония, което поставя под въпрос участието на Сърбия и Гърция в общата война. До тогава Македония е разделена на три окупационни зони. Българска Сръбска, Гръцка.Гърците и сърбите се аргументират с факта, че те са понесли основната тежест в освобождаването на Македония , а българите в Беломорска Тракия и трябва така да си остане,и без това Българите са получили страшно много. Напразно руският император се опитва да помири враждуващите страни, той заявява, че който пръв нападне съюзник, ще носи цялата отговорност и призовава страните да запазят съществуващите придобивки и всеки да се помирят. Сърбите написват , но не подписват документ за обявяване на война , и хитро изчакват. Нервите на Фердинанд не издържат и имайки устната подкрепа на Германия и Австро-Унгария напада пръв своите съюзници в Македония. Останалото се знае. Сам срещу всички.
  • 23 kcaniba

    3 1 Отговор
    Алчността не прощава!!!
    После някой ни е виновен!!
  • 24 Патето Яки

    1 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: едновременното нападение на Югославия и Гърция
    Публикувано във факти.бг: не е имало реколта от плодове – цветът на дърветата бил постлан по пътищатa

    Как го измислихте това за цвета на дръвчетата стопаните да не са малоумни. Ако са обрали цвета може да се искали да не им вземат швабите реколтата безплатно или за хартия.
    Това е долно наше участие във ВСВ и не може да се оправдае с измислено освобождаване.
  • 25 misli posle govori

    0 0 Отговор
    Ако, ви попаднат ежедневници от оново време ще прочетете заглавия от типа: "Съюзници-разбойници" в бълг. печат.
    Ние сме най-голямата нация на Балканите и имаме морално право да претендираме за османското наследство.Първа грешка на българската дипломация е сляпото ни доверие към Русия, която убеждава българския монарх и правителства, че ще бъде справедлив арбитър, когато поставят основите на Балканския съюз между България и Сърбия.В този съюз, ние за пръв път правим компромис с Македония, че съществува "спорна и безспорна зона".С Гърция пък се сключва изцяло "отбранителен договор"- още една грешка.
    Руската позиция е свързана с баланс на силите тук, без да ги интересува, какви хора живеят там.Впоследствие ще избухне и Първата световна война и представете си какво означава тук да има една голяма държава на Балканите.
    Ето тук са всички подробностти по военната кампания от 1912-13г.Там има и данни за демографията в Източна Тракия, където повече от 50% от населението е турско или мюсюлманско, за разлика от Македония и Беломорието(Западна Тракия) и никак не е чудно защо България иска тази земя.Истината е, че Източна Тракия заедно с Добруджа има най-хубавия чернозем на Балканите за разлика от "чукарите" в западна посока.
    http://1912.nauka.bg/historyy.html

    http://burgas-podlupa.com/100-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0
  • 26 misli posle govori

    0 0 Отговор
    http://www.promacedonia.org/gm_bw1/gm_3_4.html
    Тук е написано с архивни доказателства от академик Георги Марков, какво се случва на политическият фронт- пак така 20-30 мин. ще отнеме.

    малко откъси:
    Колко опасности съдържаха подобни горещи желания, подсказа острото предупреждение на Сазонов от името на Николай II: „Ако отидете оттатък Чаталджа, вие ще срещнете не само Турция, но и великите сили. Не си играйте с Цариград и Дарданелите, защото ще се изгорите!” Въпросът за тяхното завземане не бе още „узрял” [217]. Главното командуване не можеше да се прави, че не знае за становището на „европейския концерт”.
  • 27 misli posle govori

    0 0 Отговор
    Очакван с голямо нетърпение, на 26 март Данев докладва в Министерския съвет за срещата си с Николай II, състояла се на 22 март. По отношенията между съюзниците височайшият арбитър казал натъртено: „Договорът е закон за страните и трябва да се зачете и изпълни.” Той признал правото на България да добие етническата си граница в Югозападна Македония, обаче за Солун се произнесъл в полза на Гърция. Председателят на Народното събрание си позволил да подкрепи мисията на генерал Димитриев: „Ако Русия иска, България може да вземе и да й поднесе Цариград.” Императорът само промълвил „не трябва, не трябва” и отклонил разговора в друга посока. Той предупредил България „да не ламип за Теснините”, които не й подхождали на международното положение [253].

    Данев бе толкова впечатлен от царската сръдня за Родосто и Солун, че помоли чрез Гешов за аудиенция. Добрович прояви добрината да отклони свиждането: „В сегашното душевно настроение на царя не бих съветвал Данев да дойде на личен доклад при царя. Негово Величество царят следствие приемането от страна на правителството наложената от Русия граница Енос — Мидия е съвършено съкрушен и сломен, тъй щото появяването тук на господин Данев може би да има за последния нежелателни последствия” [254]. В гнева си Фердинанд посягаше понякога и към бастуна.

    Съсредоточаването на още войски и тежка артилерия към Чаталджа се разискваше оживено в дипломатическите кръгове на Европа. Гадаеше се само дали българите ще влязат в Цариград
  • 28 misli posle govori

    0 0 Отговор
    или ще пробият укрепената позиция, за да наложат своите условия пред вратите на османската столица. Граф Бенкендорф откровено сподели, че „Русия няма да остави ключа от своята (южна — б. а.) входна врата в български ръце” и следователно ще изпрати черноморската ескадра в Златния рог, за да стои там до опразването на Цариград. Но и след одринската победа великите сили не желаеха да възприемат не само уголемяване на българското искане за граница в Тракия, но и дори условията минимум: линията, започваща на изток от Енос — Ерекли — по стратегическия път и водораздела до Малатра, южно от Мидия. Те се заковаха на правата линия Енос — Мидия, за да не допуснат приближаване към Цариград и Протоците [261]. Естествено най-чувствителни бяха меродавните среди в Петербург. Сазонов на 27 март заканително завъртя глава пред Бобчев: „Вървете в Цариград, но знайте, че по пътя си ще срещнете против вас Русия” [262]!
  • 29 misli posle govori

    0 0 Отговор
    В Главната квартира смятаха, че неспирното движение към Чаталджа и Булаир оказва полезен натиск върху „европейския концерт”, за да приеме българските предварителни условия за мир. На 28 март в 9 ч. генерал Савов съобщи на генерал Кутинчев, че според Гешов силите вече са решили границата с Османската империя и военното обезщетение в полза на България: „Една твърде сериозна стъпка следователно е направена към сключване на мир и спирането на военните действия е належащо.” Великите сили обменяха мисли за изпращане на международна ескадра в Босфора [263].
    Упълномощен от българското правителство, на 30 март Бобчев заяви на Сазонов, че то взема акт от обещанието „по буквалното изпълнение на договора ни със сърбите”. Той завари министъра раздразнен, сърдит и с прегракнал глас: „Колко пъти Ви казах. Защо не се успокоите по тая точка. Ние ще направим всичко, за да се изпълнят всичките договорени клаузи със сърбите. И те ще ме послушат. Но вие не слушате...” И последва изброяване на „греховете” — щурмуване на Одринската крепост, подготвяне на атака срещу Чаталджа и Булаир за завземане на Цариград и Дарданелите въпреки обещанието за спиране на бойните действия: „Предупреждаваме ви, че ще се каете горчиво за това си поведение, но ще бъде късно.” Нищо нямало да се спечели от „неприличното шури-мури” с Централните сили. Бобчев се постара да опровергае тежките обвинения, особено относно завоюването на Протоците и поглеждането към другата империалистическа групировка. Са
  • 30 misli posle govori

    0 0 Отговор
    Сазонов махна с ръка: „Правете, що знайте, но не забравяйте едно — Русия ще ви трябва винаги.” Началникът на Близкоизточния отдел княз Трубецкой призна, че „руската дипломация е принудена да се придържа и да съветва сърбите и те да се придържат у договора си, тъй като инак не се знае где може да му отиде краят” [264].