Last news in Fakti

21 Май, 2017 11:33 1 074 1

Транстихоокеанското партньорство остава, макар и без САЩ

  • ttп-
  • апек-
  • транстихоокеанско партньорство-
  • доналд тръмп

Страните от ТТП решиха да запазят търговското си споразумение

Транстихоокеанското партньорство остава, макар и без САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Страните от Транстихоокеанското партньорство (ТТП) се договориха да търсят начини да продължат реализацията на търговското си споразумение без САЩ, след като президентът Доналд Тръмп обяви изтеглянето на страната си от него, залагайки на новата си политика "Америка преди всичко", предадЕ "Ройтерс".

Това стана в рамките на срещата на министрите на търговията на страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) във виетнамската столица Ханой.

Министърът на търговията на Нова Зеландия Тод Макклей заяви, че оставащите в търговското споразумение 11 страни държат отворена вратата за присъединяване и на други, ако те приемат договорените с него високи стандарти на защита на труда и на околната среда.

Той отбеляза, че вратата остава отворена дори за САЩ, въпреки оттеглянето на Тръмп от споразумението през януари, веднага след встъпването му в длъжност, когато той заяви, че предпочита двустранни, а не многостранни търговски споразумения.

Транстихоокеанското партньорство остава, макар и без САЩ
Снимка: БТА/АР

Споразумението за ТТП бе сключено през февруари м.г. след 7-годишни сложни преговори. След оттеглянето на САЩ в него останаха Австралия, Бруней, Виетнам, Канада, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, Чили и Япония.

Така приетото днес в Ханой решение запазва споразумението, макар че, според Ройтерс, е очевидно, че съгласието се продължи веднага напред не е било посрещнато ентусиазирано от всички. То бе взето в кулоарите на форума на АТИС, на който пролича хаосът в глобалните търговски преговори след едностранното решение на Тръмп, сложило край на стария ред в името на защитата на работните места в Америка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скорпион29

    6 4 Отговор
    Великите американци ще управляваи тихоокеанското партньорство дистанционно, без тях са обречени ! Слава Америки Слава !!!