Last news in Fakti

30 Ноември, 2011 19:01 2 259 0

Гърция: 80% спад на приходите от проституция

  • спад-
  • гърция-
  • приходи от проституция

С 80% са паднали платените любовни срещи, съобщава гръцката полиция след разследване на отдела за борба с организираната престъпност и търговията с жива плът, предаде електронното издание GRReporter. Според признанията на задържани от „розовите кръгове” преди две години в Атина са действали около 15 агенции за платени момичета и са имали десетки хиляди клиенти. Уредените срещи на ден са се движили средно между 120 и 150, а служителките са били многобройни. Средно приходите на ден от проституция в една агенция са се движили межди осем-десет хиляди евро, а служителките са били минимум 20-30.

 
Съкращенията в заплатите, нарастващата безработица и общото задлъжняване на средностатистическия грък обаче са отслабили интереса на обичайните клиенти към платената любов. Оборотите на агенциите са спаднали значително, а хората са се принудили да последват народната мъдрост, която казва, че „при нужда един мъж спи и с жена си”. След разгара на икономическата криза официалните бюра за платени любовни услуги остават около пет със значително намален „персонал”, а приходите им се движат около 200-600 евро на ден.
 
В последната акция на отдела за борба с търговията с хора към Службата за борба с организираната престъпност в област Атика бяха арестувани 15 души, които са в сърцето на незаконна групировка за търговия с жива плът. На тях им бяха повдигнати обвинения за участие в престъпна група, търговия с хора, легализиране на приходи от престъпна дейност, финансиране на терористична дейност, както и за нарушения на закона за защита на личните данни, за борба с укриването на данъци, на закона за наркотиците и за чуждестранните граждани. Един от сутеньорите проговорил и заявил, че преди няколко месеца приходите на ден са били между 600-800 евро, но със задълбочаването на кризата паднали до 250-300 евро.
 
Не е известно до колко тази сутеньорска история за възход и падение на приходите от проституция е трогнала атинската полиция, но разследването продължава, докато се открие 61-годишната жена, която е водила цялата операция и все още е в неизвестност.
 
Като основни фактори в търговията с бели робини гръцкото издание „Зугла” цитира имената на Георгиос Гавалакис и Зои Дамаску. В бизнеса са участвали и двете деца на госпожа Дамаску – синът й Анастасиос Никас, който е карал момичетата до почасовите им срещи със съответните клиенти и дъщеря й Елени Ника, която е отговаряла на телефоните в „офиса” и явно е съгласувала графика на проститутките. Ключов фактор в предприятието е бил Заур Мустафагеф, които е „набирал” момичета от бившите комунистически страни и Балканите, а счетоводител на цялата операция е бил млад икономист на свободна практика Халарамбос Палеологос. Шофьори са таксиметровия шофьор Георгиос Пападакис, Евангелос Параскевопулос, Силвиос Маргаритис, Димитрис Коласис, Арканти Калатиян и пенсионерите Анастасиос Атаваскос, Георгиос Матиулакис.
 
Началото на разследването започва преди около четири месеца, когато московския отдел на Интерпол се свързва с гръцките им колеги във връзка за разкритието на канал за търговия с живи хора. Членовете на организацията привличали жени за работа в чужбина, използвайки тяхната уязвимост и тежката икономическа ситуация,  за да ги убеди да дойдат в страната и да изкарат пари с честна дейност като домашни помощници, сервитьорки и т.н. Веднъж пристигнали в Гърция жените са били изправени пред съвсем различна реалност и са били принудени да проституират.
 
27-годишна рускиня разказва, че дошла в Гърция, за да си намери нормална работа. Заур Мустафагеф заявил, че ще й помогне и я изпратил в едно „бюро по труда” в Солун. Там жената е била държана затворена и систематично изнасилвана за три седмици. Не е имала легални документи, нито познати, нито семейство в Гърция. След като я върнали в Атина й обяснили, че единственият начин да събере пари и да се легализира е да започне работа в агенцията с шофьор Димитрис Коласис, който носел прякор Дима. Тарифата й била между 80 и 120 евро на сесия, от които за нея оставали 30 евро, 20 евро отивали за шофьора, а останалите влизали в касата на агенцията. Момичето било арестувано заедно със сутеньорската група, но след проверка на историята й е била освободена и в момента е настанена в приют за жени жертва на насилие в Атина на една неправителствена организация.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА