Last news in Fakti

1 Септември, 2017 07:29 3 930 33

1 септември 1939 г. Хитлер напада Полша

  • хитлер-
  • полша-
  • нападение-
  • война-
  • втора световна-
  • втора световна война

На тази дата Европа и светът са въвлечени в най-кръвопролитната война

1 септември 1939 г. Хитлер напада Полша - 1

На 1 септември 1939 г. Адолф Хитлер напада Полша. Нападението започва вечерта на 31 август 1939 г., когато група въоръжени есесовци нахълтват в сградата на радиостанцията на крайграничния по това време с Полша германски град Глайвиц. Като дават няколко изстрела пред микрофона, хитлеристите прочитат предварително съставен на полски език текст, който съдържа призив за война на Полша срещу Германия. За още по-силна заблуда на германския народ Хитлер инсценира подобни "нападения" и в други участъци на германо-полската граница. Скоро след това немските радиостанции предават в ефир извънредни съобщения за уж извършено от поляците нападение върху германска територия. Като доказателство се изнасяли на показ трупове на "полски военнослужещи", които в действителност били разстреляни от есесовците германски престъпници, взети от затворите на Третия райх.

Този отвратителен ход за "нападение" на поляците прелива чашата на "германското търпение" и Хитлер дава заповед за нападение. Полската армия, която не била готова за нападение, се изправя пред немската войска без противотанкови оръдия и танкови дивизии и буквално е пометена с решителното превъзходство в участъка на пробива. Това е началото на Втората световна война. Англия и Франция, свързани с Полша чрез съюзнически договори, обявяват война на Германия на 3 септември 1939. Същият ден във войната се включват Австралия и Индия, а седмица по-късно и Канада. В началото на октомври и последните полски войници се предават и Варшава пада под немско командване. С декрет на фашисткото правителство от 8 октомври западните области на страната са обявени за "германски земи" и присъединени към Третия райх. Останалата територия на окупираната от хитлеристите Полша започва да се нарича "генерелгубернаторство".

От момента на започването на германо-полската война до пролетта на 1940 г. Англия и Франция, от една страна, и Германия ,от друга, в действителност не водят военни действия в Западна Европа. Юридически тези страни се намират в състояние на война, съществува фронт, където са съсредоточени огромни войскови контингенти, но там цари спокойствие. Тази ситуация остава в историята под наименованието "Странната война".Това име идва от френския език, но то има друго значение в превод от немския-"комичната война".

"Странната война" приключва на 9 април 1940 г. с германското нахлуване в Дания и Норвегия без предупреждение.

Но да се върнем към средата на септември месец 1939 г. СССР пристъпва към реализация на договореностите от подписания през август 1939 г. Пакт Молотов – Рибентроп. На 17 септември 1939 г., след разгрома на полската войска от немците и падането на полското правителство, Червената армия навлиза в Западна Белорусия и Западна Украйна.

На 28 септември 1939 г. е подписан Договорът за дружба и граници между СССР и Германия, от външните министри на двете страни Вячеслав Молотов и Йоахим фон Рибентроп, с който се признава унищожаването на независимата полска държава.

Според договора на територията на бившата полска държава се установява граница между Германия и СССР, която е окончателна и двете страни се задължават да не допускат намеса на трети държави. Тази граница се разглежда като основа за развитието на бъдещи приятелски отношения между двете страни. Договорът и секретните протоколи към него са следствие от Пакта Молотов - Рибентроп и фактически осигуряват тила на Германия.

Според подписания секретен протокол Западна Белорусия и Западна Украйна влизат в състава на Съветския съюз. Едновременно с това СССР настоява за подписване на съглашения с Естония, Латвия и Литва, според които да получи право за въвеждане на свои войски в техните територии. След като това се осъществява в тези републики са проведени избори за законодателни органи, които са спечелени от комунистическите сили. През 1940 г. Естония, Латвия и Литва влизат в състава на СССР.

Чрез сключените съветско-германски договори от 1939 г. , в това число и пакта Рибентроп-Молотов, нацистка Германия и СССР си поделят сферите на влияние в Европа, в съответствие с които в началото на Втората световна война в състава на СССР са включени Западна Украйна и Западен Беларус, а през 1940 г. и Прибалтика, Бесарабия (Молдова) и Северна Буковина.

В резултат на всички тези действия в състава на СССР са включени значителни територии с население 14 млн. души. Границата на страната е отместена на запад в различни места на разстояние от 300 до 600 км.

Часовникът за плана Барбароса започва да тиктака.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    16 15 Отговор
    А в гръб СССР напада Полша! Хитлер и Сталин си я поделят по братски!

    Коментиран от #2

  • 2 Пенка

    22 6 Отговор

    До коментар #1 от "Пеньо":

    А на 06.08.45г. американците пускат атомната бомба на Хирошима.
  • 3 РУДИ

    8 3 Отговор
    ГЕРОИТЕ НА ВЕСТЕРПЛАТЕ..
  • 4 историк

    26 16 Отговор
    Поредната манипулативна статия.
    СССР никого не напада, защото военни действия - няма.
    СССР си връща територии, загубени през първата Световна и това е единственото обстоятелство, което ги мотивира.

    Коментиран от #5, #33

  • 5 един

    17 17 Отговор

    До коментар #4 от "историк":

    СССР напада Полша и анексира прибалтийските републики,както сега Крим.

    Коментиран от #6

  • 6 Kcaniba

    13 11 Отговор

    До коментар #5 от "един":

    А Украина!??
    Не ли тя получава тези територии и още Крим си взима!!
    Скга неи лук яла, ни лук мирисала!!!
    А Полша, не анексира ли Беларус 1918-1920!!
    Алоо, фобитееее, просветете се малко, много сте тъмнички!!!

    Коментиран от #7, #11, #32

  • 7 Kcaniba

    15 18 Отговор

    До коментар #6 от "Kcaniba":

    Пиши разбираемо бре бояришинков,и тук става въпрос за нападението на Хитлер над Полша,за окупирането от Сталин територий за зверствата на комунисти и фашисти който са две лица на една и съща монета......И ако отдавна Фашизма е осъден от света,то комунизма не е и продължава с зверствата си .....
  • 8 Kcaniba

    9 9 Отговор
    Империята на злото е това не е шега работа, милиони жертви и разбити съдби!Слава Россия, Сталин, Путин!

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 стоян георгиев

    15 11 Отговор
    статията не е точна .боините деиствия не са спрели при навлизането на съветски воиски в полша.руснаците се сблъскват със съпротива въпреки слабостта на полските части и губят в боевете около 5000 човека ,което не е малка цифра .справка може да си направите в руското вики по темата.трябва да се упомене че нападението на полша както иразделянето и е предварително уговорено от сталин и хитлер в договора им и се спазва .немците се изтеглят от зоните които преди това са били договорени за съветски.провеждат се и общи паради на победата.демек пада дългоповтаряната лъжа как ссср ни бил спасил от хитлер,всъщност ссср подстрекава хителр с деиствията си и му е съюзник през първите две години и половина от втората световна.

    Коментиран от #12, #19

  • 11 Kcaniba

    6 7 Отговор

    До коментар #6 от "Kcaniba":

    Пиши четливо и разбираемо бре тролейников!

    Коментиран от #14

  • 12 Kcaniba

    6 9 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    +++++++++++++++++++++++++++++++

    Коментиран от #13

  • 13 Kcaniba

    8 7 Отговор

    До коментар #12 от "Kcaniba":

    Терммнаторите от котлите в Донбас ли са тези кръстчета, Серьоха!????
    Бандерата мноо активен днес, намаляза туристите на слънчака, няма чинии за миене...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ААА

    9 1 Отговор
    Някои си мислят ,че ВС започва с нахлуването в Полша - в голяма грешка са. Нахлуването на Германия в Полша просто бележи този етап от който вече връщане няма. Реално ВС започва с гражданската война в Испания 1936г., където основните играчи си премерват чурките , и играчките. И това е време на предвоенни конфликти, прекрояване на граници, водене на военни действия , докато се оформят коалициите.
  • 16 Mercedes-Benz

    5 1 Отговор
    Кой кого напада:

    https://www.youtube.com/watch?v=1RfwBR_hcG8&t=128s
  • 17 ГОШО

    7 7 Отговор
    А поляците толкова много искаха заедно с Хитлер да стигнат до Урал.

    Коментиран от #18

  • 18 Kcaniba

    8 4 Отговор

    До коментар #17 от "ГОШО":

    Чехословакия си разделиха с Хитлер полските к..и с положително мълчание на Чембърлейн.
  • 19 Бай хой

    4 8 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Деси първо да ти припомня фактите или по точно да те ограмотя та да не се излагаш.
    На първи септември както пише във статията хитлеристките западни пълчища нападат Полша.

    На четиринайсети септемви както случайно е пропуснато в статията Полша капитулира.

    Та питам ви драги как СССР е нападнал капитулирала или по точно несъществуваща по това време държава.

    Деске я уточни сега тези полски формирования не са ли преминали на страната на хитлерофашистка германия за да се сражават срещу СССР.

    На практика само СССР е имал доблестта, смелостта и честта да се изправи срещу хитлерофашистка германия.

    Стефанаки договора от 1939 година е за прекратяване на воинните действия между хитлерофашистка германия и СССР. Доста ти е плитка демагогията. Именно този договор е позволил на СССР да отложи войната и да се подготвят за отпор. Историята доказа че благодарение на този договор по късно хитлерофашистите са отблъснати победени и Европа освободена от Червената армия. ФАКТ.

    Ами вземете та оревете орталъка че през 1945 година съветската армия е нахлула в Полша, Чехия, Австрия Германия.

    Коментиран от #30

  • 20 VMORO

    9 5 Отговор
    Половин Европа е поробена, а не освободена, от червената паплач.
    Германия може да е била хитлеристка в годините от 1933 до 1945, но никога не е била фашистка. Фашистите ги търсете в Италия.
    Да добавим още един факт. Явно някои "другари" са силни във фактологията, нека спомена и аз един такъв: България е загубила страна във Втората Световна война (както и в ПСВ). Като етнически българин не виждам причина да изпитвам задоволство от нашето поражение.

    Коментиран от #21, #24

  • 21 Бай хой

    6 10 Отговор

    До коментар #20 от "VMORO":

    Не само България е загубила ВСВ. Губим заради мишока борис фердинандов който обявява война на сащ и великобритания. България претърпява национална катастрофа заради един слабохарактерен малоумник във вените на който не тече нито капка Българска кръв. Благодарение на освобождението България от изостанала аграрна държава се превръща в мощна и развита индустриална страна. В трийсетицата сме по икономика. Най мощната и модерно въоражена армия за времето на Балканския полуостров. Образовано и работещо предимно Българско население увеличило се от 5 на почти десет милиона. Спорт който произвеждаше световни и европейски шампиони. Българи летяха в космоса. И това при положение че сме на губещата страна и сме загубили световна война. На практика обаче сме попаднали и случили на правилни съюзници.

    А сега къде сме и на къде сме се запътили? По добре не отговаряйте че ...

    Коментиран от #22

  • 22 VMORO

    8 4 Отговор

    До коментар #21 от "Бай хой":

    Нямам нито време и желание да влизам в спорове с тролетариата... Вервайте си! Щом така ви изнася. Тръпна в очакване на вашата поредна и последна революция.
    Комунизмът е еврейско дело. Мракобесен, човеконенавистен, обречен на неизбежен провал, несправедлив, безбожен, вреден за БЪЛГАРЩИНАТА.

    Коментиран от #23

  • 23 Бай хой

    3 8 Отговор

    До коментар #22 от "VMORO":

    Това са фактите. Отричането на действителността е интересна на психиатрите.

    Просто си извади главата от, е бе на светло и помисли с главата си. Може фашистките лозунги да ти се струват яки но не водят до нищо добро. Доброто и хубавото водят до добри и хубави резултати. А виж сега европейци станахме, капиталисти станахме, западен живот водим а всъщност мрем и изчезваме и уж сме с партньори а те ни режат от всякъде.

    Коментиран от #27

  • 24 Големият ЧЛЕН

    5 4 Отговор

    До коментар #20 от "VMORO":

    Ако нападаш по- малките и слабите си подлец и страхливец. Ако нападаш по- силните си глупак . И това не важи толкова за нас , колкото за Хитлер. Кой ти е мислил ,че Фюрера ще нападне и Русия. Нападайки Русия, Хитлер обърна много лошо везните в своя и наша вреда. Никой не може да победи сам 3 империи. Поне с една трябва да си във военен съюз.В историята е забранено да се използва "АКО". А ако Хитлер и Сталин не трябваше да се самоубиват в тази война ,бяха останали партньори , Русия със суровини и човешки потенциал , германците с ред ,дисциплина и технологии, и ние под крилото на германците ,и със сбъднат национален идеал, дали щяхме да сме сегашната колония. И главният виновник за това е е Хитлер ,който обърка и себе си и своите партньори. Също както някога Фердинанд , след Балканската Война , ни провали в Междусъюзническата Война. Щото и двамата на разбраха кога трябва да спрат.

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Трол

    5 5 Отговор

    До коментар #24 от "Големият ЧЛЕН":

    Така наречената алтернативна история, добра логика, но безсмислено да обясвяваш на колеги за които Русия им е виновна и затова, че не могат да вдигнат самолета.
  • 26 VMORO

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Големият ЧЛЕН":

    Може би си прав, може би... Но историята е такава каквато е, а не такава каквато би могла да бъде
  • 27 VMORO

    7 2 Отговор

    До коментар #23 от "Бай хой":

    Капиталисти станахте вие, драги. Всичко, което бе създадено от труда на Българина бе продадено на вашите си кадри или унищожено като безперспективно. Същите, които ни докараха до 9 000 000, сега ни редуцират до 5 000 000. Безспорно сте добри в цирковото изкуство, пребоядисването и разиграването на пиеси. Дори аз самият бях заблуден за кратко. ВСИЧКИ СТЕ ЕДНАКВИ. Нима тези, които ни управляват последните 27 години не идват от БКП?
  • 28 VMORO

    2 1 Отговор
    https://youtube.com/watch?v=vavnHwu6hAY
  • 29 Шаран БГ

    2 2 Отговор
    Когато си отговорите на въпроса: Как така една напълно разорена държава след Първата война, с наложени огромни контрибуции, с инфлация от близо 520 000 % и прочие минуси, успява за 20 години да достигне до второ място в света по военно производство, да осъществи две Олимпиади, да завладее почти цяла Европа с мълчаливото съгласие на Великите сили и т.н. , и т.н. ще разберете кой и защо засилва Хитлер срещу СССР през 1941 година. И прав е "ААА" до някъде. Испания се явява като тренировъчен полигон за военното производство на Германия - особено за нейната авиация. Но Испания /най-вече Каталуния и Баския/ в тях години плаща много висока цена, благодарение на генерал Петен /френския дрисльо/ и Франко не взема участие в Втората война. Така че 01.09 1939г с право се счита за начало на ВСВ. Сериозни военни действия и много жертви ! Англия, Франция и САЩ - по-вече от доволни !!!
  • 30 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бай хой":

    полов ти си лъжец.нали прочете добре. Л Ъ Ж Е Ц!!!!!!!!!!не си ненормален къвто се опитваш да се изкараш с абсурдните си твърдения ,а си лъжец,щото умишлено и целенасочено разпространяваш лъжи,въпреки че отлично знаеш истината.понеже тази история сме я дъвкали поне 10 пъти с абсолютни доказателства и факти,при което ти като мине време умишлено казваш на черното бяло.правиш го за да заблуждаваш и го правиш умишлено.полша била капитулирала на 14 септември.лъжа ,дори варшава капитулира доста по-късно,а цяла полша капитулира на 6 ти октомври.справка руското вики.явно поляците не са вели и боевете описани от руската военна история пак във викито при гродно,шацки ,вилнюс...та така е нападнал ссср некапитулирала към момента полша.нали ти казах че си лъжец!!!на практика ссср е бил на страната на нациска германия до нападението на втората над него.до нападението ссср няма никаква доблест и докато англия воюва с хитлер ссср зарежда немците със суровини абсолютно безплатно и им пази гърба.тва са исторически и безспорни факти.договора лъжецо е за подялбата на източна европа.до този момент хитлер не е граничил със ссср и без него е нямало как да го нападне .след тази сделка вече ссср има огромна граница с германия и възможността за нападение е безпрблемна.та всичко казано от теб е смехотворна но умишлена лъжа.

    Коментиран от #31

  • 31 незнайко

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "стоян георгиев":

    Господине, Вашата клавиатура има ли ГЛАВНИ бекви ?
  • 32 Атила

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Kcaniba":

    Крим е български, безродни мърши! Крим е изконна българска територия много преди славянските мърши и щатските юдомасони да съществуват!
  • 33 Вразуми се

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "историк":

    Извади си чипа от мозъка
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания