Last news in Fakti

14 Септември, 2017 18:58 1 650 1

Вирус плъзна в Рим, спряха кръводаряването

  • рим-
  • италия-
  • вирус-
  • кръводаряване-
  • чикунгуня-
  • болест

Вирусът не е смъртоносен, но срещу него няма ваксина

Италианските здравни власти забраниха на жителите на половин Рим да даряват кръв заради появата на болезнената, разпространявана от комари болест чикунгуня.

Най-малко 17 души в югоизточен Рим са диагностицирани с вируса от края на август. Местните власти решиха да спрат даряването на кръв в засегнатите зони, за да предотвратят неволното разпространение на болестта. Забраната се отнася до около 1,2 милиона жители, съобщи „Ройтерс“.

Всеки, който е бил в засегнатите зони в столицата след 25 август, не трябва да дава кръв 28 дни. Вчера градската управа на италианската столица Рим обяви, че започва ускорена кампания за унищожението на комарите в града срещу разпространението на вируса чикунгуня.

В отговор министърът на здравеопазването на Италия Беатрис Лоренсин разкритикува хода, като прекалено закъснял и изрази мнение, че вируса може да се е разпространил след преливане на заразена кръв, получена чрез дарения. Тя препоръча даренията да бъдат спрени временно, докато се изясни причината за появата на вируса.

Вирусът Чикунгуня е идентифициран за първи път в Танзания през 1952 година и представлява арбовирусна инфекция, която се пренася от два вида комари.

Симптомите на заразения са внезапна треска, силни болки в ставите и мускулите, главоболие, гадене и обриви. Обикновено се появяват от три до седем дни след ухапване от инфектиран комар и отминават за седмица.

Вирусът не е смъртоносен, но срещу него няма ваксина. Заболяването е характерно за тропическите райони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Меркел импорт ЕООД

    15 1 Отговор
    Познайте от раз, кой го е довлякъл в Рим ...приносителите на Меркел, които тя упорито внася в Европа !
Новини по държави: