Last news in Fakti

10 Януари, 2012 10:25 907 0

Съдят министър в Испания за корупция и злоупотреби - Видео

  • хайме матас-
  • корупция

Бившият испански министър на околната среда и областен премиер на Балеарските острови Хайме Матас се яви днес пред съда като обвиняем по едно от най-значимите дела за корупция в Испания през последните години, предаде ДПА.
Започналият днес съдебен процес е първото от поредица подобни дела, които се очакват в скоро време.
Хайме Матас е обвинен, че е платил от хазната на Балеарските острови повече от 480 хил. евро на свой сътрудник, който му пишел речите.
Прокуратурата настоява бившият министър да бъде осъден на осем години и половина затвор.
Матас беше министър на околната среда между 2000 и 2003 г. в правителството на Хосе Мария Аснар. След това беше министър-председател на Балеарските острови от 2003 до 2007 г., през който период има подозрения, че незаконно е натрупал значително богатство.
Някои от обвиненията в корупция срещу 57-годишния Матас са свързани с Иняки Урдангарин, съпруг на дъщерята на крал Хуан Карлос Кристина. Урдангарин е разследван за корупционни сделки на Балеарските острови.
Испанското кралско семейство се опитва да запази репутацията си, като се дистанцира от Урдангарин.
Матас е  осмият областен премиер, срещу когото започва съдебен процес, откакто Испания стана демокрация след края на диктатурата на Франсиско Франко през 1975 г.
В момента се води дело срещу бившият премиер на Валенсия Франсиско Кампс, който е обвинен във взимане на подкупи.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА