24 Януари, 2018 07:29 3 510 10

24 януари 41 г. Убийството на Калигула

  • калигула-
  • убийство-
  • рим

На 24 януари 41 г. Касий Херея убива император Калигула по време на Палатинските игри. Той е първият убит император. Касий Херея е един от охранителите му.

Калигула или както е истинското му име Гай Цезар Германик, управлявал Рим от 37 до 41 година. Един от най-големите римски диктатори. Поданиците му го наричали Лудия император заради буйния му и чепат нрав, жесток деспотизъм и екстравагантна показност. Калигула е най-младият син на Германик и Агрипина Старата. Негов прапрадядо е Октавиан Август, чичо му е Клавдий, а прачичо - Тиберий.

Баща му Германик бил известен генерал в Рим. А Агрипина Старата - правнучка на Август. Била обожавана от жените в Империята и те й подражавали. Прозвището Калигула на малкия Гай Цезар лепнали легионерите от армията на баща му, с които той често си играел. Агрипина обличала Гай в малки войнишки дрехи и така воиниците започнали да го наричат "Калигула" заради малките обувки, част от костюма му. От латински Калигула означава ботушче.

През 14 година император Август се споминал. Тиберий се прицелил в императорския престол, но войниците от армията Германик щели да вдигнат бунт, противопоставяйки се на възкачването на Тиберий и искайки Германик да стане император.

Все пак Тиберий поема Империята и осиновява Германик, въпреки че не бил привързан към него заради популярността му сред римляните. Германик умира на 10 октомври 19 година. Предполага се, че бил отровен. След смъртта му Агрипина и Калигула заедно със сестрите му отиват да живеят при баба им, майката на Тиберий, Ливия. След което и при другата баба - Антония.

Според някои легенди Агрипина не отделяла достатъчно внимание на младия Калигула и тръгва мълва, че той се кръвосмешава със сестрите си (най-вече Друзила). Съществуват скандални истории, че направил Инцитат, своя любим жребец, сенатор, оргиите в двореца; военният поход в Британия, който завършва със събирането на мидени черупки като „морска плячка“; войната му с бог Нептун; желанието му да се издигне негова статуя в Йерусалим (Ирод Агрипа го спрял), самоопределянето му като божество и др.

Калигула опитал да измести почитането на Юпитер с култ към самия себе си. Той вярвал, че е придобил божествена същност и наредил да бъде почитан като жив бог.

Сеян, префектът на преторианската гвардия, държал голяма власт в своите ръце и се стремял да разкара един по един хората от най-близкото обкръжение на Тиберий. Появили се скандални обвинения в измяна срещу повечето от членовете на семейството на Калигула. Агрипина била заточена на остров, на който умряла от глад. По-големите му братя Нерон и Друз починали също. Сеян кроял планове и срещу Калигула, но баба му Антония подала информация срещу Сеян на Тиберий и той бил бил свален и убит.

Калигула станал любимец на Тиберий, въпреки че той избил семейството му. Двамата заминали за остров Капри. Историята няма почти никаква информация какво двамата са правили там. Но легендите разказват за извратени пирове, които двамата си организирали там. През 33 година Тиберий дал на Калигула титлата "Почетен квестор".

Тиберий умира на 16 март 37 година и Калигула се възкачва на престола. През първите няколко месеца от управлението си той спечелил благоразположението на римляните. Правил масови дарения на най-бедните от тях и на преторианците. Отменил измяната към Империята като унищожил документите на Тиберий. Обявил амнистия за изгнаниците. Римляните обичали още повече Калигула заради това, че бил син на Германик.

Скоро, след като поел Империята, Калигула се разболял. Според някои древни автори императорът имал мозъчна треска. Оздравял физически, но не и психически. Започнал да се държи неадекватно, параноично и враждебно.

В пристъпи на агресия Калигула унижава и издевателства върху приближените си. Помислил се за всемогъщ. Смятал, че е придобил божествена същност. Безпричинно наказвал жестоко най-близките хора от обкръжението си, включително и знатните. Започнало времето на екзекуции, своеволия... Заради които Калигула бързо губи подкрепата си в Рим.

Калигула управлявал Римската империя само три години и десет месеца. На 24 януари 41 година, докато вървял сам в един коридор, бил убит от Касий Херея. Преди години той бил част от армията на баща му Германик. Съпругата на Калигула, Цезония, и детето им Юлия Друзила, също намерили смъртта си.

На 28 години Калигула станал първият убит император. След убийството му старият му чичо Клавдий поема властта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Kcaniba

    13 6 Отговор
    Калигула е основател на евроатлантическите цености!!!
    Ако Цезар създава римското право, то Калигула, любен в буквалния смисъл, като дете от чичо си Тиберий, после се жени за сестра си Друзила и е известен с модерните днес на запада отношения.
    Тоест - чист и неопетнен гендер.
    После, подобно на америте , кацнали на луната в зядния двор на холиуд, той нарежда да изкопаят изкуствен водоем, пуска там галери и войници, едните избиват другите и той заявява че е спечелил морска битка!
    Влиза в Рим на бял кон, който впоследствие става сенатор, като Триумфатор.

    Коментиран от #4

  • 4 Попечител

    2 11 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Състоянието ви е наистина тревожно. Посетете личния си лекар за псхиатрично направление. Има специална клиника за бивши ушанки путинополово обсебени от рускоезична пропаганда.

    Коментиран от #5, #7, #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Kcaniba

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Попечител":

    Трололо
    Четете малко
    Третополово
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Stoich

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Попечител":

    А Вие, в качеството си на попечител на третополовите сте за клиника, ама от друг тип, закъдето са и всички обратни - клиника за донори на органи!
Новини по държави: