Last news in Fakti

6 Април, 2018 07:37 2 977 18

6 април 1941 г. Операция на Вермахта на Балканите

  • германия-
  • трети райх-
  • гърция-
  • югославия

За броени дни Гърция и Югославия капитулират

На 6 април 1941г. от територията на България Третият Райх започва операции Ауфмарш 25 и Марита. Това е едновременното нападение на Югославия и Гърция.

За броени дни двете балкански страни капитулират, Ньойските окови са разкъсани с помощта на немското оръжие. На 20 април, Великден, Българската армия е посрещната като освободител в Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Западните покрайнини, а Пирот, Враня, Скопие, Велес, Охрид, Битоля, Кукуш, Сяр, Дедеагач - отново свободни и български.

И до днес се носят легенди как през 1941г. в някои от освободените села и градове не е имало реколта от плодове – цветът на дърветата бил постлан по пътищатa, по които минавала българската войска.

Немската инвазия в Гърция, известна с кодовото име Операция Марита (на немски: Unternehmen Marita), е част от Втората световна война, която се провежда в континенталната част на Гърция и южната част на Албания. Немските военни действия започват на 6 април 1941 г. с навлизането на немските войски в Гърция през България. Комбинираните сили на Гърция и на Британската общност водят ожесточени битки, но най-накрая гръцките и британските войски са победени. Атина падна на 27 април. Въпреки това, британците успяват да евакуират около 50 000 войници. Гръцките кампания завършва с бърза немска победа с падането на Каламата в Пелопонес.

На 13 април 1941 г. Хитлер издава Директива № 27 си, в която илюстрира бъдещето на политиката в Гърция. Той приключва юрисдикцията на Балканите с Директивата си № 31, издадена на 9 юни. Континенталната част на Гърция е разделена между Германия, Италия и България. Немските сили окупират стратегически по-важни области, а именно Атина, Солун с Централна Македония, както и няколко острови в Егейско море, включително и остров Крит. Те също така окупират Лерин, към който България и Италия имат претенции. В края на април и началото на май съгласно ангажиментите си по договореностите с Германия, Българската армия навлиза без да срещне съпротива в Западна Тракия и заема областта между река Струма и разграничителната линия минаваща през Дедеагач и Свиленград на запад от река Марица. Останалата част на Гърция остава в Италия. Италианските войски започват да заемат Йонийско море и островите в Егейско море на 28 април. На 2 юни те заемат Пелопонес, Тесалия, на 8 юни, и на 12 юни заемат по-голямата част от Атина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Темерутин

    14 2 Отговор
    Ех...!
  • 2 okупант

    9 42 Отговор
    Не сме били никакви освободители, а ОКУПАНТИ.
    Инвазията трябва да се нарича с истинското име, както и да звучи.

    Коментиран от #3, #5, #10

  • 3 ВМОРО

    42 5 Отговор

    До коментар #2 от "okупант":

    В българския книжовен език не присъства думата "окупант". В английския и руския езици, обаче, тя съществува - "occupant"/"оккупант". Ти не си етнически българин. Или си англичанин, или си руснак. Или си мелез.
    България не може да окупира нещо, което й принадлежи. България не може да окупира нещо свое. България си възвръща Беломорска Тракия, Покрайнините, по-голямата част от Вардарска Македония без да се пролее и капка българска кръв. Националният идеал е до голяма степен постигнат. Душите на хилядите загинали лъвове във войните за национално обединение намират покой. Макар и само за 3 години.
    Затова България и българите ще бъдат вечно признателни и благодарни на Адолф Хитлер и немската армия. Всякакви клевети и опити те да бъдат очернени са безсмислени. Да живее победата!
  • 4 Иванов

    6 22 Отговор
    Вижте, аз мога да разбера българите, които се турчеят, жизненият стандарт там е много по- висок и ако си със Султана, живееш и си пееш. Не мога да разбера русофилите и просто няма как, защото смятам, че те не са хора, а дресирани от Москал човекоподобни маймуни. Е, кога ще се оправим с такива същества? Н и к о г а!

    Коментиран от #13

  • 5 Рубладжийче

    10 9 Отговор

    До коментар #2 от "okупант":

    За руската измет може и да сме били окупатори, русофилче.
  • 6 стига бе

    2 8 Отговор
    А БЪЛГАРИЯ СВАЛЯ ГАЩИТЕ САМА.
  • 7 АЛФ

    4 3 Отговор
    Смеят се на Сърбия и Гърция и един ден да си се съпротивлявал пак е по-добре отколко да си полегнеш сам.

    Коментиран от #16

  • 8 Stefko88

    14 2 Отговор
    Благодаря за за върнатите тогава територии на България. Да живее негово величество Борис 3 обединител , вечна слава на германския райх и неговия водач Адолф Хитлер, който със силата на германското оръжие възстанови границите на България.
  • 9 ванката

    10 0 Отговор
    вечно ще скърбим за хитлер ,изключение правят небългарските драскачи тук които слагат минусчета
  • 10 2222222222

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "okупант":

    Пак ще ни посрещат някой ден! Колелото се върти! Ето това е Български Великден! 1941!
  • 11 Едно е да искаш друго е да можеш

    2 4 Отговор
    По повод някои коментари,народа е измислил много поговорки.Не казвай "хоп" преди да си скочил.Рибата още в морето,той сложил тигана.Пилците се броят на есен.Не си прави сметките без кръчмар.Отишъл за вълна,пак се върнал остриган.Мечтите са безплатни.Та Хитлер ни повдигна,и Хитлер почти ни унищожи,поради това ,че нападна една голяма империя на Изток.Още през 1943г.Цар Борис усетил надвисналата нова и последна нац.катастрофа праща тайни пратеници към великите сили за излизане от пакта,и за това плаща с живота си.А тука си бърлявеете и ръсите глупости.

    Коментиран от #14

  • 12 Гост

    2 4 Отговор
    Дам обърнете внимание на "Гърция и Югославия капитулират зо броени дни". Както французите, които просто не искат същия вертеп при тях като първата. ...както и да е.
    А този подлизурко долен,прави и втората национална катастрофа. За да спаси чифутите,жертва много повече българи по време на бомбардировките. От страната на губещите сме-врагове на съюзниците, и само много добрата воля на руснаците е причината да не плавят заслужено ама кааквото си поискат в България. Тази страхлива и злобна мишка стамболов,просто разказва играта на България с баща и син, че и внук.нааправо.. .на бгто
  • 13 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Иванов":

    иванов,ти да не си покръстено пумаче,бе мекере?че на такова ми биеш.откъде излазЯте бре
  • 14 Гост

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "Едно е да искаш друго е да можеш":

    борис е най обикновен глупак, или българомразец или и двете. баща му също и сина му.а този който води тази проказа тук...много късно са го посекли.цялата освободителна война се е крил,после пак много се е пазила мишката.

    Коментиран от #15

  • 15 Същият

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Не оспорвам факта ,че Фердинанд ни закопава в Междусъюзническата Война,и последствията от тази национална катастрофа определят трагичното ни развитие поне 100 години напред ,а втория който ни закопава е Хитлер .Все пак и не забравяй ,като хвърляш цялата вина на Борис,че в България е имало про-фашистко правителство начело с Богдан Филов.
  • 16 KРЪСТ

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "АЛФ":

    Сърбия, Гърция, Унгария/Румъния и Австрия/Полша се бият до смърт с бусурманските орди:
    Сърбия - двете битки при Косово поле. Султана е наръган с нож и мре рязаната сволоч.
    Гърция - Константинопол издържа сто години след нашето поробване, последният Император Константин е убит в бой за стените на града.
    Румъния/Унгария - Влад Цепеш (Граф Дракула) набива на колове бусурманската орда и ги оставя да умрат бавно и мъчително докато им изтече кръвта. Султанът получава инфаркт като ги вижда и мре.
    Австрия/Полша - спират и обръщат в бягство бусурманските орди при двете обсади на Виена.

    Българите клякат пред ятагана без съпротива и започват да доставят човешки материал - еничари. Манафа Мемет:”Машала, майор Мишев!”

    Коментиран от #17

  • 17 Stefko88

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "KРЪСТ":

    Да за съжаление грозната истина...
  • 18 Stefko88

    2 0 Отговор
    Уважаема редакция оправете снимката ксртечния разчет е с мг42 това още не е на въоръжение през 1941. Сложете по-скоро снимка на Курт Майер с железен кръст за кампанията в Гърция или мг 34. Че така снимката е от " догодина".
Новини по държави: