Last news in Fakti

10 Април, 2018 08:39 877 5

Борисов от Босна: Няма нищо по-свято от мира на Балканите

  • босна и херцеговина-
  • мир-
  • балкани-
  • бойко борисов

Направим ли си жп линиите и магистралите, ще има просперитет, обяви премиерът след пристигането си в Мостар

Борисов от Босна: Няма нищо по-свято от мира на Балканите - 1
Снимка: Фейсбук

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Босна и Херцеговина. Това обяви самият той чрез страницата си във "Фейсбук", като не пропусна за пореден път да подчертае важността на региона на Западните Балкани.

"Започна посещението ми в Босна и Херцеговина със среща с члена на Председателството на страната г-н Драган Чович. Във вторник ще участвам в откриването на Международния икономически панаир в Мостар. Бих искал по този начин отново да се подчертае значението на икономическото развитие на страните от Западните Балкани за европейската им перспектива”, написа премиерът в социалната мрежа.

Освен, че ще е част от икономическия форум, в Мостар Бойко Борисов ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич, като се очаква да говори с него върху темата за отношенията между Сърбия и Косово.

На провелата се вече среща между Бойко Борисов и Драган Чович са обсъдени двустранните отношения, пред които има неусвоен потенциал по общото изразено мнение, евроатлантическата перспектива на страните от региона и най-сериозният инструмент за гарантирането ѝ – развитието на икономиката и на инфраструктурата.

"Успяхме да сложим на масата темата Западни Балкани – и в Европейския съюз, и в НАТО. Радвам се, че ще видя тук и сръбският президент Вучич, и премиерът на Хърватия Пленкович, и всички колеги. Така че в тази толкова важна изборна година за Босна и Херцеговина по всякакъв начин да се опитаме да помагаме за единството на държавата по пътя ѝ към ЕС и НАТО. За нас, за Балканите не трябва да се подхожда егоистично.

Нито една държава сама не може. Няма нито една държава, при която и един проблем, да не засегне останалите. Следите от войните още личат, светът е в доста голяма криза, загиват хора, войната в Сирия върви ужасяващо. Но ние преди 20 г. сме изживявали всичко. По-свято нещо от мира няма и трябва да го направим.

Направим ли си жп линиите, дигиталната инфраструктура, магистралите, ще има бизнес, ще има развитие, ще има просперитет. Другото го пробвахме, не донесе нищо", каза още Борисов пред журналисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 iQ-5

    6 4 Отговор
    Тоя открадна няколко милярда € и почна да се мисли за месия и напоследък пуска едни фрази и звучи като проповедник
  • 2 реалист

    7 3 Отговор
    Нашия пак си е повярвал и се прави на голям дипломат,но е далеч от истината,просто нищо не става и не зависи от него.
  • 3 Alex

    5 1 Отговор
    Всичко зависи от интересите на големите. Ако не бяха оставили Милошевич да се вихри с неговите идеи да налага разделянето на Югославия по Сръбския начин, нямаше да се стигне до клане, а щяха да се разделят както Чехословакия.
  • 4 Ник

    2 1 Отговор
    Да вземе да се прибере, а не да се крие на вън заради скандалите.
    Не изглежда ли нелепо Външният министър, на който това му е работата да стои тук, а бай Хой да обикаля и да се занимава с външните работи? Да не говорим, че и президента има същата функция.
    - Криенето на вън не може да продължи до краят на мандата му...
  • 5 анонимен

    0 2 Отговор
    считам, че е редно да подкрепяме реформите на г-н Борисов, които водят до мир и просперитет не само в България :)