Last news in Fakti

31 Януари, 2012 09:41 10 072 5

Откраднаха пет тона лед от ледник в Чили

  • чили-
  • ледник-
  • кражба
Откраднаха пет тона лед от ледник в Чили - 1
Ледникът Хорхе Монт

Чилийската полиция активно издирва крадци на пет тона хилядолетен лед, изваден от ледник в Патагония в най-южната част на страната, съобщи съдебен източник.

Държавният орган за контрол на горите е внесъл жалба за компания, която копае хилядолетен лед от ледника Хорхе Монт в Кампо де Иело Сур, каза прокурорът Хосе Морис, цитиран от онлайн всекидневника "Ил Меркурио", предаде БГНЕС.

Шофьорът на хладилен камион, който транспортирал леда, бе засечен и спрян от полицията на 2 000 км. южно от Сантяго. Пазарната стойност на откраднатия лед е 3 млн. песо, което се равнява на 6 200 долара, но обвинението може да бъде за кражба на част от културното наследство.

Издирват се останалите заподозрени за кражбата. Ледникът Хорхе Монт е един от 49-те ледника на Кампо де Иело Сур в патагонските Анди между Чили и Аржентина. Според наскоро направени измервания той е един от ледниците в южното полукълбо, които се топят най-бързо. Заради промени в климата и океанографски условия ледникът е намалял с един км. от 2010 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Максито

    2 0 Отговор
    Хубава работа............значи......:):):)
  • 2 Чичо Скрудж

    3 1 Отговор
    Колко уиски мога да изпия с този лед...
  • 3 Mal ii

    2 0 Отговор
    Търсете леда по чашите във всички барове в страната..... :-)
  • 4 замръзнал

    0 0 Отговор
    там е лято а леда е дефицит много хитро браво
  • 5 Михаил Кръстев

    0 0 Отговор
    Купувам!