Last news in Fakti

24 Април, 2018 15:00 1 702 6

Напрежение в Егейско море заради бежанците

  • егейско море-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • гърция-
  • полиция-
  • напрежение-
  • лесбос

Някои демонстранти са викали „изгорете ги живи“

Напрежение в Егейско море заради бежанците - 1
Снимка: Shutterstock

Напрежението стигна своя връх на егейските острови, след като на Лесбос мигранти се биха с местни жители в района на пристанището на главния град Митилене и в резултат няколко човека бяха ранени, пише електронното издание на гръцкия вестник „Екатимерини". Поделенията на полицията за борба с безредиците бяха принудени да се намесят рано сутринта в понеделник, след като десетки местни жители започнаха да протестират заради присъствието на мигранти на главния площад в Митилене.

Бежанците, които се установиха на палатков лагер на площада миналия вторник като протест срещу задържането си на острова, бяха натоварени на автобуси и откарани обратно в препълнените приемни центрове. Както заявиха местни източници, протестиращите са хвърляли димки, факли и камъни по имигрантите, които са се събрали в кръг около жена и дете, които са били с тях, за да ги предпазят.

Някои демонстранти са викали „изгорете ги живи“, съобщават очевидци, които предполагат, че в случая са замесени членове на крайнодесни групировки. Полицията е задържала общо 122 души, като всички те без двама са били афганистанци, съобщи Актуално. 28 души са закарани в болница, за да получат първа помощ, като 22 от тях са били мигранти.

Политическите партии излязоха с позиция, в която обвиняват крайно-десните групи за атаката. Кметът на Лесбос, Спирос Галинос, не изключи в инцидента да са присъствали и екстремисти, но акцентира върху масовото раздразнение сред местните жители. „Обществото реагира като едно цяло“, заяви Галинос, който още миналата седмица призова правителството да вземе мерки за намаляване на мигрантската тежест върху островите. Гръцкото издание уточнява, че на островите в източната част на Егейско море в момента има повече от 15 500 мигранти, които живеят в мизерни условия. В последно време пристиганията на бежанци и мигранти в Гърция чувствително са се увеличили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ

    29 1 Отговор
    На корабите и там откъдето са дошли
  • 2 Stefko88

    14 2 Отговор
    Сирийски афганистанци.... всичките в морето барабар с манго и айшето
  • 3 Stefko88

    7 2 Отговор
    Сирийски афганистанци.... всичките в морето барабар с манго и айшето
  • 4 Суйо

    6 2 Отговор
    Колко 15500 - точно за толкова плаче КРИБ - местния бизнес. Домуза да праща кораб да ги кара направо в Разград и Пещера. Афганските хрътки са за София, оплодители за прираст за почвече пътници в метрото.
  • 5 ПЕЕВ

    15 3 Отговор
    ДА ГИ ПРАЩАТ В ТУРЦИЯ НАЛИ ЗАТОВА ЕВРОПА И ПЛАЩА.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: