Last news in Fakti

5 Февруари, 2012 13:09 972 0

Брайвик планирал атаки и срещу медии

  • брайвик-
  • норвегия

Андерш Брайвик, който уби 77 души, е планирал и атаки срещу редакциите на медии в Норвегия, съобщи норвежката радиотелевизионна компания НРК, цитирана от ИТАР-ТАСС. Това става ясно от разпити на убиеца.

Брайвик е проучвал възможността да постави взривни устройства в централата на НРК, както и в офисите на вестниците „Верденс ганг“ и „Афтенпостен“ в Осло.

Брайвик е обикалял редакциите на велосипед, за да установи кога журналистите излизат в обедна почивка. Той планирал да вкара бомбите, преоблечен като служител на куриерската служба „ФедЕкс“. Но се отказал от плана си, тъй като сметнал, че атаката срещу младежкия лагер на остров край Осло е по-лесно осъществима, предаде НРК.

В средата на януари норвежките власти обявиха, че на терориста предстои да бъде извършена нова психиатрична експертиза. Съдебното решение бе предшествано от критики срещу предишната оценка на експерти, според която мъжът е душевно болен.

Брайвик призна пред съда, че на 22 юли 2011 година е взривил бомба в правителствения квартал в Осло, която е причинила смъртта на осем души и че по-късно е застрелял още 69 души на младежки лагер на Норвежката работническа партия на остров край столицата.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА