Last news in Fakti

18 Май, 2018 10:21 3 265 17

Зверства в китайски лагери за мъчения

  • китай-
  • затворници-
  • мъчения-
  • лагери-
  • зверства-
  • казахстан-
  • унижение

Унижения и малтретиране в лагерите за превъзпитание

Зверства в китайски лагери за мъчения - 1
Снимка: Shutterstock

Бивши затворници в лагери за "превъзпитание" в Синдзян-уйгурския автономен регион в Китай разказаха, че китайските власти са се опитали да им промият мозъците и са ги изтезавали, пише вестник "Вашингтон пост".

Кайрат Самарканд разказа в Казахстан, че единственото му "провинение" е, че е мюсюлманин. Само заради това той е бил задържан от полицията, агресивно е бил разпитван в продължение на три дни и през ноември 2017 година е бил вкаран в "превъзпитателен лагер" в автономия регион за период от три месеца.

Самарканд заяви по време на интервю, че в лагера е преживял безкрайно промиване на мозъци и унижение. Китайските власти са го принуждавали да изучава комунистическа пропаганда часове наред всеки ден, а също така да благодари и хвали президента Си Дзинпин. "На тези, които не се подчиняват на правилата, откажат да изпълнят задълженията си, сбиват се или закъсняват за учебните занятия, са държани с белезници на ръцете и краката в продължение на 12 часа", разкри Самарканд и добави, че ако неподчинението продължи, китайците използват най-различни форми на изтезания и малтретиране като "уотърбординг" (върху лицето на човек се поставя кърпа и върху нея тече вода, по този начин разпитваният има усещането за давене) и "тигров стол" (задържаните са привързвани в крайно мъчителни пози в продължение на часове).

Между няколкостотин хиляди и повече от 1 милион мюсюлмани са задържани в лагери за "превъзпитание" в автономната провинция. Самарканд заяви, че 5 700 души са задържани само в един лагер в село Карамагай. Според него около 200 души са определени за "религиозни екстремисти", а останалите са в страната, за да работят или учат.

30-годишният е бил настанен в спалня с други 14 мъже. Всяка сутрин стаята е била проверявана, каза той. Денят започвал с двучасово изучаване на различни теми като "Духа на 19-ия партиен конгрес". Задържаните били принуждавани да изпълняват комунистически песни като "Да живее Си Дзинпин" и да вземат участие във военно обучение следобед, преди да пишат за наученото през деня.

Разказът на Кайрат Самарканд е потвърден от Омир Бекали, етнически казах, който е работил в туристическа компания в Урумчи, столица на автономния регион, до арестуването му от полицията по време на посещение на роднините си в село през 2017 година, съобщи News.bg. Бекали разказа, че полицията го е разпитвала в продължение на четири дни, без да му дава възможност да спи. След това той е бил задържан в полицейския арест за седем месеца и 20 дни в лагер. Не е имал право на съдебен процес или достъп до адвокат.

Той разказа как е протичал част от деня в лагера: денят започва с вдигане на флаг в 06:30 часа сутринта, изпълнение на една или повече "червени" песни, които възхваляват комунистическата революция, закуска, след което затворниците 10 минути благодарят на Комунистическата партия и Си Дзинпин за всичко, което дават на хората, включително храната и напитките. После затворниците учат националния химн и песни, както и лозунги, които заклеймяват "трите лоши сили" - сепаратизма, екстремизма и тероризма.

Някои затворници се самоубиват, сподели Бекали и добави, че храната е лоша и понякога са били принуждавани да ядат свинско месо като наказание. Бекали разказа още, че "религиозните екстремисти" са били принуждавани да пият алкохол. 42-годишният бяга в Казахстан през 2006 година и получава гражданство. Той добави, че правителството на Казахстан е помогнало за освобождаването му.

Самарканд заяви, че му е било позволено да се премести в Казахстан, за да се присъедини към жена си и децата си, след като правителството конфискувало къщата и спестяванията му в размер на 190 000 долара. Китайската полиция му дала 500 юана (80 долара) на границата. И двамата в момента са в Казахстан. Правителството на Китай официално отрича да съществуват подобни лагери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ford Prefect

    17 18 Отговор
    ""трите лоши сили" - сепаратизма, екстремизма и тероризма"
    Объркали са се китайчетата. Пропуснали са четвъртата и най-страшна лоша сила - комунизЪма.
  • 2 Червената шапчица

    18 15 Отговор
    Само че в Китай който е 1,5 милиярда души на година сатават 5000 убийства а уж демократичен САЩ който е 350 милиона убийствата са 50 000 на година! В САЩ всеки ден загива по- един полицай!

    Коментиран от #5

  • 3 Червеният ботуш

    17 7 Отговор
    Шапчица това е информацията която се подава от официалните китайски власти. Никой не признава за убийствата извършени от режима. Гонения на будисти в Тибет, на уйгурите в Шинджиян, християните също са подлагани на репресии ако не се присъединят към "патриотичната" християнска църква и не на последно място жестокото преследване на Фалун Дафа практикуващи и убийствата им в трансплантационни болници за отнемане на органите им.

    Коментиран от #4

  • 4 Червената шапчица

    9 13 Отговор

    До коментар #3 от "Червеният ботуш":

    Е и аз ти подавам официална информация цял народ от породата индианци десетки милиони избити,отровени, заразени Навахо,Апачи,Команчи! И техния герой ген.Къстър убиеца на жени и деца! Малкото останали живи индианжи надила са вкарани в резервати като дивеч! + Милиони черни от Африка избити като животни! На това лежи скъпата ти Америка! В момента се надстроява върху кости на сирийски и иракски граждани!

    Коментиран от #8

  • 5 Ford Prefect

    12 6 Отговор

    До коментар #2 от "Червената шапчица":

    И какво ме бòли мене фуя за ФАЩ, че ги намеси? И за протокола - отново рушки трол хванат да ЛЪЖЕ. В САЩ стават по около 15 хиляди убийства на година. В Китай са към 10 хиляди. Защо рушките тролове толкова обичате да лъжете?

    Коментиран от #6, #7

  • 6 johny

    2 12 Отговор

    До коментар #5 от "Ford Prefect":

    Щото не обичаме американски фаготи

    Коментиран от #9

  • 7 Червената шапчица

    3 12 Отговор

    До коментар #5 от "Ford Prefect":

    Ти,ти ти ти лъжеш като мургавела на панаир!

    Коментиран от #10

  • 8 Max

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "Червената шапчица":

    Що не напишеш и за любимият ти вожд Сталин. Там убийствата не се измерват с десетки хиляди, а с милиони. Да не говорим, че е геноцид над собствения народ. Ами в Полша, Литва , Латвия, Естония, Украйна, България.....,да изброявам ли още? Алооо, комунистчетата, много забравяте. От лизане на комунистически задници са ви умрели мозъчните клетки.

    Коментиран от #11

  • 9 Ford Prefect

    11 5 Отговор

    До коментар #6 от "johny":

    Не обичате американски фаготи, ама ника ти не е ли така малко американски?
  • 10 Ford Prefect

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Червената шапчица":

    В интернет има достатъчно данни. Всеки с повече от 1 мозъчна клетка може да види. За съжаление това изключва русоробите.
  • 11 Червената шапчица

    5 6 Отговор

    До коментар #8 от "Max":

    Кой ги преброи милионите убити от Сталин и Ленин? Америте от 15 хил.км.ли? Ха-ха-ха хахахаха Джордж Сорос ли ги преброи? А ти що не преброиш милионите избити от капиталистите в колониите и разпалените от тях войни по цял свят? Само в Корея са 6 милиона в Индия са поне 30 милиона само от UK! Африка, Азия,Ю.Америка там СССР не е стъпвал! Русия никога не е имала колонии!
  • 12 Бойната шапчица

    4 2 Отговор
    Според вас дружките от НПО ,,октомврийската революция" е спонсорирана от западни евреи така че жертвите на комунизма отново са на сметката на западните капиталисти които са САЩ и ЕС -Запад!
  • 13 Зигмунд

    5 1 Отговор
    Браво на китайците. Така трябва.
  • 14 The TRAPPER

    3 2 Отговор
    Значи тоя малоумник се оплаква за неща които всички сме правили преди 1989г. Но най-ми хареса това- ПРИНУЖДАВАЛИ СА ГО ДА ПИЕ АЛКОХОЛ !!! - С мезе или без ?
  • 15 Отоплител

    0 1 Отговор
    До вчера ви пречеше Русия.Иран.Сирия.Сега Китай.Абе тоя защо не каза колко души са излезнали през парадния вход на лагера с оръжие,а плаче че му взели 200000 долара.И както гледам все повче ще ви пречат.Да не останете сами.
  • 16 Красимира

    0 0 Отговор
    http://www.advokatyordanova.com/ 5 години ме следи със сателит по цялата земя и ме малтретира психически! Искат да ме убият на село Мадан.
  • 17 Красимира

    0 0 Отговор
    Лъжат, че съм откачила от злоба и през това време ме изтезават.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания