Last news in Fakti

8 Февруари, 2012 22:02 1 052 1

Екстремнодясна партия влиза в гръцкия парламент

  • гърция-
  • парламент-
  • атина

Сериозни сътресения в политическите съотношения и нестабилност в общественото мнение отчете барометърът на агенцията за социологически проучвания Public Issue за месец февруари, проведен за гръцката телевизия СКАЙ, предаде онлайн изданието GRReporter. Според преценката за политическото влияние на политическите партии в гръцкия парламент ще влязат осем от тях.

Като най-голяма политическа сила се очертава Нова демокрация, която е събрала 31 на сто от предпочитанията на участниците в проучването. На второ място с особено повишен потенциал от 18 на сто се намира новоучредената партия Демократична Левица на Фотис Кувелис. Следват комунистите с 12, 5 на сто и крайнолевите от СИРИЗА с 12 на сто.

Партията, която спечели парламентарните избори преди малко повече от две години и то с разлика от над 10 пункта – ПАСОК днес е пета политическа сила. Само 8 на сто от участниците в проучването подкрепят социалистите, които смятат за най-отговорни за днешната ситуация в страната.

След тях са Зелените еколози с процент 3,5 на сто и екстремнодесните от „Хриси авги” („Нова зора”) с три на сто, които биха влезли в парламента, ако изборите се провеждаха днес.

Съвсем очаквано най-негативно е отношението на гражданите към ПАСОК с 89 на сто. на второ място в тази класация е крайнодясната партия и коалиционен партньор в правителството, ЛАОС със 76 на сто. Следва Комунистическата партия с 69 на сто, Нова демокрация с 68 и СИРИЗА с 60 на сто.

Особено висок остава процентът на гърците, които заявяват, че няма да гласуват – 30 на сто.

Популярността на политическите лидери е също много показателна за политическите настроения сред изтощените от очакване и тежките икономически мерки гърци. Най-позитивно е отношението към лидера на Демократичната Левица Фотис Кувелис с 56 на сто. Втори в класацията е председателят на СИРИЗА Алексис Ципрас с 41 на сто. Следват лидерът на „сините” Андонис Самарас с 31 на сто, комунистката Алека Папарига с 27 на сто, крайнодесният Георгиос Карадзаферис с 25 на сто и Дора Бакояни с 19 на сто. Едва 9 на сто от участниците „харесват” Георгиос Папандреу.

За пореден път много голям процент (91 на сто) от гърците не са доволни от работата на правителството, а позитивните и отрицателните мнения за премиера Лукас Пападимос са почти еднакви – 48 и 46 на сто.

71 на сто не му се доверяват за решаването на финансовите проблеми на страната. 91 на сто от гърците смятат, че нещата се движат в погрешна посока, а според 79 на сто в Гърция съществува проблем с демокрацията. Доволни са само 7 на сто от хората.

Въпреки, че 58 на сто се обявяват за провеждането на предсрочни избори, процентът на онези, които са против също не е малък – 38 на сто. За сравнение през януари 2011 само 14 на сто от гърците бяха „за”, докато преди месец този процент скочи на 46 на сто. 79 на сто се обявяват срещу меморандума за икономическа помощ и само 12 на сто са заявили, че го одобряват.

В процент 70 на сто гърците смятат, че завръщането към драхмата ще е по-скоро ще влоши ситуацията в страната и само 12 на сто мислят, че това ще е добра развръзка. В същото време 54 на сто имат отрицателно мнение за Европейския съюз, а 41 – положително. Само месец по-рано съотношението между двете мнения беше почти същото, но в обратен ред. Тогава положителните мнения взеха превес с 51 на сто срещу 44 на сто отрицателни. 61 на сто от участниците в проучването харесват еврото, докато 35 на сто имат негативно мнение за общата европейска валута.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 'айдука

    0 0 Отговор
    Това ли са новите мошеници-хайдуци?