14 Юни, 2018 15:01 2 386 17

Айнщайн бил расист

  • алберт айнщайн-
  • расист-
  • евреин-
  • чернокожи-
  • китайци-
  • проучване-
  • учен

Великият учен не харесвал китайците

Айнщайн бил расист - 1
Shutterstock, восъчна фигура на великия учен

Публикуваните наскоро пътни дневници на Алберт Айнщайн разкриват, че великият физик е имал расистки и ксенофобски убеждения. Дневниците са писани между октомври 1922 и март 1923 година по време на пътуване в Азия и Близкия изток. В тях ученият прави негативни обобщения - например нарича китайците „трудолюбиви, мръсни и тъпи“.

Години по-късно Айнщайн ще стане защитник на правата на човека в САЩ и ще наречe расизма „болест на белите хора“, коментира Би Би Си. Бидейки с еврейски произход, усетил влиянието на антисемитизма, той дълбоко симпатизира на цветнокожите в САЩ. Имал навика често да се разхожда в кварталите с афроамериканци в сегрегирания Принстън, Ню Джърси, където живее, след като напуска Германия.

Сядал на стълбите пред къщите, говорел с хората и черпел с бонбони децата им, припомня научният сайт Science Alert. Пътните дневници излизат за пръв път в отделна книга и са издадени от университетското издателство на „Принстън", предаде OffNews. Айнщайн започнал пътуването си от Испания и се отправил към Близкия изток, а после през Шри Ланка (тогава Цейлон) се отправил към Китай и Япония.

Той описва пристигането си на пристанище „Порт Саид“ в Египет, където „левантинци във всякакви нюанси, сякаш изсипани от ада“ се качили на неговия кораб, предлагайки стоки. Описва и времето, прекарано в Цейлон, а за хората там пише: „Живеят в страхотна мръсотия и голяма смрад направо на земята, правят малко и се нуждаят от малко”. Но най не му допадат китайците. Според статия на в. „Гардиън" за дневниците, физикът описал китайските деца като „бездуховни и тъпи". Казва, че ще е жалко, „ако тези китайци изместят другите раси". Нарича още китайците „особена стадоподобна нация" и „по-скоро автомати, отколкото хора". Добавя, че мъжете и жените в страната не се различават много и се чуди защо мъжете не могат да се защитят от фаталното привличане на китайките.

По-благосклонно се изказва за японците. „Средностатистическият японец не създава проблеми, безличен е, изпълнява с удоволствие социалната си функция, която му се е паднала не по избор, но се гордее със своята общност и нация. Изоставянето на традициите в полза на европейските не подкопава националната му гордост. Японските жени му се сторили украсени и учудени, чернооки, с черни коси, с широки глави забързани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BOKO TIKVATA

    19 1 Отговор
    Умен човек!!! За нищо не е излъгал!!!
  • 2 ТъпСъм

    13 6 Отговор
    Айнщайн е плагиат и крадец,всичко е откраднал от германските си колеги и го е предложил на американците за да го приютят

    Коментиран от #3, #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БЕЗСПОРЕН ФАКТ

    7 3 Отговор
    ПРАВ Е КАКТО ВИНАГИ!
    ОЧЕВАДНА ИСТИНА ДОРИ И ДА НЕ ГО БЕШЕ КАЗАЛ ТОЙ!
  • 5 Иванов

    19 4 Отговор
    Всички евреи са расисти и ксенофоби. Това е нормално за хора израсли с Талмуда в ръка.
  • 6 ключаря

    3 0 Отговор
    А сега да сравним Бойко и Айнщайн!
    Е ... виждате ли пак ние, българите "печелиме".к
  • 7 ключаря

    0 0 Отговор
    А?А?А?А?А?
  • 8 Антиашкенази

    10 4 Отговор
    Нормално за чифут!
  • 9 йоцо

    10 3 Отговор
    Постиженията на Айнщайн във физиката са преувеличени,както на повечето учени евреи.
    Нобеловите награди се дават също от евреи.
    Изобщо историята от времето на Тит се пише от евреи.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пепи

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "йоцо":

    абе, Йоцо, ти от къде черпиш информациите си?
  • 12 Валя

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Пепи":

    Що така мислиш,преди около 30-40 г един физик иска доказателства че именно Айнщайн е гения но до ден днешен от Холивуд не предоставят такива,а ти имаш ли някакви?!
  • 13 Язе...

    1 3 Отговор
    Китайците и японците, са народи с уникална култура от която ние европейците не сме взели нищо. /за съжаление/ Моите уважения, за г-н Айнщайн като физик и учен... дано не са истина писанията му.
  • 14 кире либерало

    2 0 Отговор
    ИМАЛИ ЕВРЕИН ДА НЕ Е РАСИСТ?
  • 15 Шаран БГ

    0 2 Отговор
    Юдеите ?!?
    Не, не са расисти - просто не харесват другите и може да са прави !?За това пък всички ги недолюбват.
    Иначе са умни,находчиви, талантливи - благословен народ са. Вероятно, за да могат да оцелеят,са нещо като Коза Ностра пръснати по цялата Земя.Жалко, че сами са се проклели.....
    Поне Библията докладва, че когато са подхвърлили Христос на разпятие, са викали на Пилат /който си е измил ръцете ритуално и казал, че не намира вина у този човек/ : "Разпни го! Нека кръвта му бъде върху нас и нашите деца ! " Едни други се поддържат и си помагат , и в същото време едни към други са безкрайно жестоки и безмилостни...... Това през цялата човешка история.....така и до днес. Голяма част от гениите на Земята са евреи - това не е случайно. Дори да допуснем, че са изстреляни по върховете от сънародници !!
  • 16 BG citizen

    1 0 Отговор
    Ами вземете прочетете тяхната книга- Тората, че да видите какво е написано там! Който не е от техните - или роб - или го затриват! Че даже и имена са сложили на не-техните.... Прочетете и после ще стане ясно, че не само този е расист.....
  • 17 СПМ

    0 0 Отговор
    Интересен факт: Уолт Дисни е бил расист. Мразил е евреите и негрите