Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Българска еврейка стана кмет на Мексико сити

Публикувана: 5 Юли, 2018 06:02
24 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2944
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Мексико Сити избра еврейка за кмет. Това стана на изборите в неделя.
Клаудия Шейнбаум Пардо е първата жена, която е публично избрана за кмет. Това е прецеден за столицата на Мексико.

55-годишната Падо е внучка на еврейските имигранти от Литва и България. Тя е учен с докторска степен по инженерство и физика. Близо 50 000 евреи живеят в столицата на Мексико.
Фамилията Пардо има испанско - еврейски произход. Тя е популярна сред сефарадите. През XIV-XV в. те са прогонени от Испания и намират убежище в Османската империя и тогавашните български земи.

Анализатори припомнят, че през далечната 1999 г. властите са назначили за кмет жена за срок от 1 година.
Победата на Пардо е знакова за промените в нагласите на мексиканските избиратели.

Мексико

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Гост
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Минала покрай българка.

Оценка:
-0 +33

БРЕЙЙ И ИСПАНЦИТЕ ЗНАЯТ КО
(гост)

Неутрално
2 Отговор
ПРАЙ ТАА ЕВРЕЙСКА РАСА. ТУКА В БГ ТОТО СЪМ ВИЖДАЛ В СТ ЗАТОРА ЕВРЕЙСКИ ГРОБИЩА ОТ ОКОЛО 1900 ЗО 1935 Г . АКО ЗТАЙТЕ С МРАМОРНИ БЛОКОВО ОН ПО НЯКОЛКО ТОНА МОНОЛИТНИ Е НАПРАВЕНА СЯКА ГРОБОВА КАВЕРА ША ВИ ПОДНЕ ШАПКАТА. А ТОГАВА БГ СЕЛЯНИНА БИЧИ ПО КЪРА СЪС СЪРПА И ВОЛОВЕТЕ.БЕЙ СА ПО ФРОНТОВЕТЕ .ТАА РАСА ПОЛЗВА ДРУГИТЕ РАСИ ЯВНО САМО ЗА РАБОТНА РЪКА ЗА БЛАГОДЕНСТВИЕТО СИ

Оценка:
-3 +14

1234
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Скоро ще риват... Не знаят защо са прогонени от испания, не е от добрини....

Оценка:
-1 +7

асд
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Публикувано във факти.бг: Фамилията Пардо има испанско - еврейски произход. Тя е популярна сред сефарадите. През XIV-XV в. те са прогонени от Испания и намират убежище в Османската империя и тогавашните български земи.
Те не бяха ли много лоши тези османлии?

Коментиран от #9


Оценка:
-5 +4

Ко речи?
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Задминахме мАкедонците! Тя баба й била българска еврейка, ама внучка и трето поколение имигрант в Мексико баш българка е.

Оценка:
-1 +15

Морук
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Значи и там да очакваме безредици инфлация и може би един мексикански израел

Оценка:
-2 +4

Шулц
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Това е една от тактиките на евреите,да са на ръководни постове за да тровят живота на хората по-лесно,точно това се случи в Германия преди ВСВ

Оценка:
-3 +6

JPower
(гост)

Неутрално
8 Отговор
В Алхамбрайския декрет се казва :

„ Вие знаете, или вие трябва да знаете, че след като научихме, че поради многобройните си връзки с евреите някои лоши християни от нашето кралство продължават да поеврейчват или да извращават нашата свята католическа вяра. Ние бяхме наредили ... през 1480 година, евреите да живеят във всички градове изолирани ... с надежда това отделяне да тури край на злото. Освен това Ние наредихме да се установи в нашето кралство и господарство инквизицията, което и стана преди 12 години и доведе до осъждането на много виновни лица. Обаче голямото зло, причинявано на християните, продължи, довеждайки и до участието на евреите в похвати, които показаха, че те следват с всички средства подривното дело, за да отвърнат верующите от нашата свята католическа вяра ... Затова Ние, със съгласие и по съвест на всички прелати, благородници и рицари от нашето кралство и на другите хора на науката и съвестта, след зряло обмисляне на въпроса, решихме да заповядаме на всички евреи, мъже и жени, да напуснат нашето кралство и да не се върнат никога. С изключение на онези, които ще приемат да се покръстят, всички трябва до 1 юли 1492 година да заминат и, под страх от наказание със смърт и конфискация на имуществата, да не се завърнат ... “
[2]

Този декрет е отменен официално на 16 декември 1968 г.,[3] след Втория ватикански събор.

Оценка:
-1 +6

JPower
(гост)

Неутрално
9 Отговор

До коментар #4 от "асд":


АКО НЕ БЯХА ЕВРЕИТЕ, ВАС турците,НЯМАШЕ ДА ВИ ИМА

евреите спомогнали и за падането на последната християнска крепост и убежище на православието – Константинопол, който бил завладян от турците. В това пъклено дело и предателство участвали най-вече венецианските и генуезки банкери евреи, както посочват редица автори, при това с еврейски произход (53, 56).

Дейвид Дюк*, бивш американски сенатор, в своята книга „Еврейският въпрос през очите на американеца“ директно посочва, че още през XIII в. византийските евреи подържали окупационните армии на турците, а през XV в. подържали турците и при последното завоевание – Константинопол. Той обяснява, че по същия начин и по същите причини евреите са поддържали и завоюването на Южна Испания от сарацините. След окупацията на мюсюлманите, те били в управляващото правителство (53).

Еремеев и Мейер* потвърждават, че предателството в Константинопол дошло от предградието Галата, което било официално венецианска и генуезка колония и където живеели много еврейски търговци и митничари. Те помогнали на турците да прекарат по суша до залива „Златния рог“ над 70 кораба, необходими за решителния щурм на града, и снабдявали окупаторите с провизии (56, 67). Никола Ватен посочва, че търговците от Галата запазили един двусмислен неутралитет, доставяйки и на едната, и на другата страна провизии и сведения -нещо типично за евреите винаги да работят като двойни агенти и да извличат печалба от войната („Двама се карат – третият печ

Оценка:
-0 +12

boy de
(гост)

Неутрално
10 Отговор
До JPower:Ако към двата си поста добавиш и анариз на условията и мотивите предшестващи действията ,които си описал,ще ти дам голям "+" !

Коментиран от #12, #13


Оценка:
-0 +0

boy de
(гост)

Неутрално
11 Отговор
анализ

Коментиран от #14


Оценка:
-0 +0

JPower
(гост)

Неутрално
12 Отговор

До коментар #10 от "boy de":


Където и по света те да са били нежелани причините за това са били идентични – занимаване с лихварство, незачитане и неуважение на чуждата религия и култура, не спазване на законодателството.

Заради презрението на евреите към всички останали и наричайки се „богоизбрани“ те се самоотделят от обществото. Тяхната философия, записана в Талмуда се е обосновавала с твърдения като тези (цитати от Талмуда):

“ Евреите се наричат хора, християните не са хора.“;

„Ако евреин убие християнин, той не извършва никакъв грях.“;

Противообщественото поведение на евреите, ненавистта им към всички други накарала народите, чиито държави обитавали да предприемат мерки срещу тях. Това се е случило не веднъж от най-древни времена до днес. И не само в мюсюлмански или християнски държави, а навсякъде. Еврейската философия, егоизъм и сребролюбие са овековечени в много класически творби . След малко ще проследим къде по света евреите са били прогонвани. Евреите са „вечната жертва“ и по тяхната „божествена“ логика излиза, че целия свят е крив, че ги е гонил не заслужено, а те са били прави. Никой друг народ не е бил прогонван и нежелан в толкова много държави и империи, от толкова различни религии и раси, за толкова дълъг исторически период – от древността до днес.

Никой не е описал по-добре характера на евреите от Бисмарк:

„Натиснете само един евреин и от всички страни ще чуете вик.“

Любен Каравелов остава огнусен и потресен от това, което вижда в еврейското г

Оценка:
-1 +6

JPower
(гост)

Неутрално
13 Отговор

До коментар #10 от "boy de":


Евреите били последователно прогонени от:
Крим – през 1115 г. и 1350 г.;
Силезия – през 1155 и 1494 г.;
Германия – през 12 век, 1348 г., 1510 г. и 1555 г. – по време на Контрареформацията и след излизането на трактата на Лутер – „За евреите и техните лъжи“.
Англия и Уелс през 1290 г.;
Франция – през 1182 г., 1306 г., 1321 и 1394 г.;
Прованс – през 1430 г.;
Унгария – през 1349 г. и 1360 г.;
Австрия – през 1421 г., последвано от различни места в Германия през XVI век;
Литва – през 1445 г. и 1495 г.;
Испания – през 1492 г. е най-известното прогонване, ведно с изгонване и от
Сицилианското кралство със Сардиния – през същата 1492 г., последвано от
Португалия – през 1497 г.;
Тунис – през 1535 г.;
Неаполитанското кралство – през 1541 г. и
Папската държава – през 1569 г. и 1593 г.
Преследванията срещу евреите продължили и на изток през 18 век – в Бохемия и Моравия – през 1744/45 г. Между XV век и 1772 г. на евреите било забранено заселването в Русия.

Мнозина смятат „Еврейския въпрос“ за изобретение на нацистите, но този въпрос всъщност бил поставен много отдавна – по време на Просвещението от 1753 г. насетне възникнал за политиката и термина „еврейски въпрос“.

Най-сериозните преследвания на евреите били от страна на православните казаци на Богдан Хмелницки в Източна Европа през 1648/49, а след убийството на цар-освободител отпървомартовци, царската тайна полиция вдъхновила погромите. В началото на 20 век в отговор на ционизма и „Еврейската д

Оценка:
-1 +6

JPower
(гост)

Неутрално
14 Отговор

До коментар #11 от "boy de":


Конкретно за Испания----Изгарянето на убийците евреи

Един от най-известните случаи на ритуално убийство на дете е в края на 1480 г. в село Ла Гуардия край Толедо, Испания, извършено от мнимо покръстен евреин - маран, който тайно продължавал след формалното приемане на християнството да изповядва старата си вяра юдаизма.

Една вечер в покрайнините на селището един покръстен евреин на име Бенито Гарсия е привлечен от детски въздишки и охкания. Гарсия се сеща, че денят е четвъртък срещу петък на страстната седмица – денят на разпятието. На този ден, както се твърди от векове, евреите-фанатици изпълняват специалната процедура на отмъщение към християните, гаврейки се с разпъването на Христос, в лицето на някое отвлечено 4-5 годишно християнско момченце, което хулят, изтезават и убиват мъченически на кръст, с трънен венец на главата.

Преките извършители – баща и син са арестувани. Следствието трае близо 2 години и свършва с осъждането и изгарянето на клада на 5 души извършители и съучастници.

Момчето, жертва на ритуала, е обявено от испанската църква за мъченик. На мястото на убийството му е издигнат паметник.
Делото "Ла Гуардия” вдига голямо брожение сред населението и пред обстойния и документиран доклад на инквизитора Торквемада, монарсите Фердинанд II Арагонски и Изабела I Кастилска

подписват на 31 март 1492 година декрета за изгонването на евреите от Испания.

Оценка:
-1 +4

JPower
(гост)

Неутрално
15 Отговор
ПОСЛЕДСТВИЯТА:::

Изгонени са към 160 000 евреи, които се отправят към пристанищата. След изгонването на евреите от Испания, страната се освобождава окончателно от маврите, колонизира американския материк и се превръща в най-могъщата империя която човечеството е виждало дотогава - Испанската империя.

След този случай майките по испанските земи започват да плашат невръстните си момчета през страстната седмица – страхуват се през този сезон децата им да не бъдат отвлечени и убити.

Мнозинството от испанските изгонени евреи пристигат в Османската империя и Балканите, където Баязид II ги приема безрезервно. Причината за топлия прием е, че Фердинанд и Изабела не конфискуват средствата им и те предлагат на Високата порта внушителни суми в замяна. Настаняват се в нашите големи градски центрове, ползват се с привилегии спрямо християните. И проблемите започват.

Коментиран от #16


Оценка:
-1 +5

стоян георгиев
(гост)

Неутрално
16 Отговор

До коментар #15 от "JPower":


тая история настърдин ходжа ли ти я разказа или хитър петър?и кви проблеми почват като евреите идват в османската империя?

Коментиран от #17, #18, #19


Оценка:
-7 +0

17
Този коментар е премахнат от модератор
18
Този коментар е премахнат от модератор
Работа и далавера
(гост)

Неутрално
19 Отговор

До коментар #16 от "стоян георгиев":


Проблемите започват много по рано!Още с еврейските снахи които се набутват в Българското царско семейство и подготвят падението и разпокъсването на Българската държава....Сара,Мара и другите Мата Хари на древността....

Коментиран от #20


Оценка:
-0 +2

стоян георгиев
(гост)

Неутрално
20 Отговор

До коментар #19 от "Работа и далавера":


тва са поредните вицове от торбавта на настърдин ходжа.особено са смешни за сара евреиката виновницата за падането ни под турско,а и за проблемите след идването на евреите по земите ни.исторически и едното и другото ти тврдение са смехотворни лъжи.нали прочете л ъ ж и!ние българите като малък и древен народ трябва много да се учим от евреите ама много,тва са едни от наи-сериозните хора на тази планета и глупостите на разни нацисти дето много ги е яд че въпреки че са уж голямата работа евреите в собствените им страни са ги превъзхождали.

Оценка:
-1 +1

boy de
(гост)

Неутрално
21 Отговор
До JPower:Номинално и хронологично си прав,но вървиш по повърхността на събитията.

Оценка:
-1 +1

радев
(гост)

Неутрално
22 Отговор
НАЙ-ЩЕ ДА Е МАКЕДОНКА

Оценка:
-0 +0

Сталин
(гост)

Неутрално
23 Отговор
Имеет еврей,имеет проблема.

Оценка:
-1 +1

Пепе
(гост)

Неутрално
24 Отговор
Нацистите и простите хора смятат, че мексиканците са прости хора и си избират за кмет жена с еврейско-български корени! Те не знаят или не искат да знаят, че във всеки народ има и добри и лоши хора! Те не знаят че евреите са дали Мойсей, цар Давид, Менделсон, Айнщайн, свети Павел, Исус Христос, Спиноза, Сервантес, Флавий, Христофор Колумб, Нострадамус, Мечников, Васерман, Хайне, Пастернак,Марсел Пруст, Вики Баум, Андре Мороа, Фройд, Леон Блрум, Ботвиник, Модиляни, Шагал, Гершуин, Имре Калман, Жак Офенбах, Менухин, Нилс Бор, една трета от нобелистите и пр. и пр.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Красимир Каракачанов
Лидерът на ВМРО коментира ситуацията около ЦСКА и първенството по футбол
Футболът е отражение на състоянието на държавата"

Още бисери