Last news in Fakti

13 Юли, 2018 22:11 2 128 7

Австралия ограничава влиянието на Китай в Тихоокеанския регион

  • австралия-
  • тайван-
  • китай-
  • интернет трасе-
  • сигурност-
  • шпионаж-
  • huawei

Страната готова да забрани достъпа на Huawei до своята 5G мобилна мрежа

Тихоокеанските страни Папуа Нова Гвинея и Соломоновите острови подписаха съвместен проект за изграждане на подводно интернет трасе, финансиран основно от Австралия, изпреварвайки по този начин плановете на китайския телекимуникационене гигант Huawei Technologies Co Ltd.

Споразумението заздравява връзките между участващите страни и идва в отговор на опитите на Китай да засили влиянието си в региона, който се явява като „заден двор“ за Австралия. Неслучайно министър-председателят Малкълм Търнбул миналата година обвини Пекин в опит за намеса в делата на Канбера.

Австралия ще заплати две трети от разходите по проекта, възлизащ на 100 милиона щатски долара, който бе подписан по време на посещението на министър-председателите на Соломонивите острови - Рик Хюнипвела и на Папуа Нова Гвинея - Питър О‘Нийл в Брисбън.

„Ние изразходваме милиарди долари годишно за чуждестранна помощ и това е един много практичен начин за инвестиране в бъдещия икономически растеж на нашите съседи в Тихия океан“, заяви Търнбул.

Проектът, за който австралийската телекомуникационна компания Vocus Group Ltd изгражда кабела, ще свърже двете нации с континенталната част на Австралия, а също и столицата на Соломоновите острови Хониара с външните острови в архипелага.

В продължение на години западните разузнавателни агенции се притесняват от връзките на Huawei с правителството на Китай и от възможността оборудването му да бъде използвано за шпионаж.

Намерението на Австралия да забрани достъпа на Huawei до своята 5G мобилна мрежа по съвет на местните разузнавателни служби, накара и Соломоновите острови да отхвърлят предложението на телекомуникационния гигант за изграждане на интернет трасето.

На свой ред от компанията Huawei заявиха, че не са били информирани за какъвто и да било пробелм със сигурността на планираните си трасета за Соломоновите острови, където явно китайската активност е предизвикала допълнително внимание. Соломоновите острови са една от шестта страни, поддържащи връзки с Тайван.

Китай претендира, че самоуправляващият се Тайван е негова собственост и нееднократно е заявявал, че не би се поколебал да използва сила, за да постави под свой контрол държавата, която смята за своя провинция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 емо

    23 0 Отговор
    Китайските инвестиции имат друг характер"шпионаж,експанзия ,и т.н " а техните инвестиции са чисти ,човечни,хумани всичко за благото на тези страни начина на мислене е типиен англосаксонски " Всичко което правя аз правилно и аз съм винаги прав.

    Коментиран от #3

  • 2 Забележете!

    6 6 Отговор
    5-G мрежа, къде сме ние?!
  • 3 питащ?

    4 16 Отговор

    До коментар #1 от "емо":

    А не е ли така .Каква политическа свобода има в Китай.И къде се намира Австралия по отношение на свободите и човешките права .Бил съм месец в Китай и не мисли , че по голямата част от китайците живеят добре.Напротив мизерията е голяма.

    Коментиран от #7

  • 4 Good lock

    4 17 Отговор
    Къде сравнявате китай с Англосаксите където управляват Англичаните винаги има напредък пример Хонк Конг

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Све

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Good lock":

    Неграмотник, като си прост, ще е завинаги в твоя случай.
  • 7 Даскал

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "питащ?":

    Къде си бил пък ти в Китай бе ! Извън София не си мърдсл от рождение. Кскво се правиш на голям разбирач ?