Last news in Fakti

4 Август, 2018 15:30 1 966 16

Брюксел разреши 4 ГМО царевици

  • гмо-
  • брюксел-
  • царевица-
  • разрешение-
  • цвекло

Те не били опасни за хората и животните

Брюксел разреши 4 ГМО царевици - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия даде разрешение 4 вида ГМО царевица и един сорт захарно цвекло да се използват за храна на хора и животни. Според Брюксел те са напълно безопасни за здравето и могат да се влагат в хранителни продукти, както и да се използват като фураж.

Комисията се позовава на мнението на агенцията си за безопасност на храните, която е вдигнала зеления флаг за MON 87427 x MON 89034 x NK603, 1507 x 59122 x MON 810 x NK603, които са нови сортове и за подновяването на разрешителните на три вида, които вече са на европейския пазар: DAS-59122-7, GA21 и захарното цвекло H7-1.

Всички те са модифицирани, за да се усили устойчивостта им към различни вредители, става ясно от разрешителните. Лицензите са с валидност от 10 години и предвиждат влагането им в храни и хранителни съставки, но не покриват култивацията им в Европа. Агенцията за безопасност на храните смята, че петте нови вида ГМО не представляват риск нито за здравето на хората и на животните, нито за околната среда.

Еврокомисията е издала общо 28 разрешителни за ГМО царевица и 1 вид цвекло. До решението се стигна, след като страните членки не можаха да съберат нужното мнозинство в Постоянния комитет за безопасност на храните, който отговаря за пускането на храни на европейския пазар. Причината е че повечето държавни експерти, които членуват в него, гласуват традиционно "въздържал се". Така искането нито бива отхвърлено, нито одобрено. Съгласно процедурата, ако експертите не се произнесат, въпросът отива в Европейската комисия, която има последната дума.

Европейското право задължава производителите на храни, в които има ГМО продукти, да отбелязват това на етикета. В него трябва да присъстват "генно модифициран" или "произведен от генномодифициран", ако поне 0,9% от крайния продукт съдържа ГМО съставки, предаде Днес.бг. Днешното решение от Брюксел е принципно, но всяка държава членка може сама да реши да забрани използването на одобрените нови видове ГМО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 112

    11 0 Отговор
    До колкото разбрах отглеждането им не е разрешено ???
  • 2 Иванов

    19 5 Отговор
    Няма безвредно гмо, така както няма бивш тегър или бивш комунист.ГМО-ТО и ДЖЕНДЕРИЗМА са двете пипала на Pax Amerikana, за намаляване на човешката популация до 1 милиард души. Нито един от този милиард нито ще е джендер, нито пък някога ще е ял гмо.
  • 3 Borislav Popov

    27 2 Отговор
    Май това е резултата от срещата на Тръмп и Юнкер . Разрешават ГМО -то. Уж разрешени ще са пет култури а ще ни набутат петдесет и пет боклука ! Кой даде право Юнкер да решава вместо страните членки ?

    Коментиран от #6, #9

  • 4 ****

    17 0 Отговор
    Ами щом са разрешили тези боклуци,нека в европейския парламент и разните му европейски чиновници,ги хранят с тези ГМО-та,а не да хранят животни и обикновените хора,щом са ги удобрили значи и те трябва да ги ядът без възражения.
  • 5 Реалист1

    10 1 Отговор
    Амееикански л@йн@ не ям. Брюксел ако ги разреши да си ги яде. Не ви ли е ясно, че си пробутват излишъците от производство. А нашите " земеделци" кога ще започнат да произвеждат свестни неща, но след това да не ги продават в чужбина
  • 6 Иванов

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Предполагам Джони Уокър и Джак Даниелс.

    Коментиран от #7

  • 7 Borislav Popov

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иванов":

    Предлагаш или предполагаш ?
  • 8 Еничър

    9 2 Отговор
    В Европа отдавна се яде гмо домати,краставици и други. Преди гмо тези продукти издържаха, 3-4 дена а сега със месеци.И това ако не е гмо.А за вкуса няма да коментирам.
  • 9 Azazel

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Публикувано във факти.бг: До решението се стигна, след като страните членки не можаха да съберат нужното мнозинство в Постоянния комитет за безопасност на храните, който отговаря за пускането на храни на европейския пазар. Причината е че повечето държавни експерти, които членуват в него, гласуват традиционно "въздържал се". Така искането нито бива отхвърлено, нито одобрено. Съгласно процедурата, ако експертите не се произнесат, въпросът отива в Европейската комисия, която има последната дума.
    Ама, кой да си играе да чете цялата статия, като може да прочете само заглавието и веднага да премине към коментарите за поредната доза анти-европейско тролене...

    Коментиран от #11

  • 10 Пешо

    8 2 Отговор
    ЕС се самоликвидира, като изобщо дава възможност дори да се дискутира подобна възможност, която не се одобрява на близо 100 % от населението на страните - членки. Майната му на такъв съюз. Референдум за членството ни и Булекзит.
  • 11 Borislav Popov

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Azazel":

    А защо гласуват по този начин ? Не се ли замисляш ?

    Коментиран от #13

  • 12 Искахме стандарти

    4 1 Отговор
    Получихме ги. Резултата на лице - органик ХРАНИ за господата а НАРОДА ? ГМО и масов РАК.
  • 13 Azazel

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Borislav Popov":

    Няма как да знам отговора на този въпрос, но подозирам, че просто не искат да поемат отговорност за нещо такова. Все пак, мисля, че е редно съответните държави, които са ги изпратили, да им потърсят сметка - защо им се плащат заплати да са експерти, а когато има нужда от експертизата им, се въздържат... Но не си представяй еврокомисията като българското правителство, където министър председателят решава всичко еднолично. Юнкер няма такава власт и предложението е направено от ресорния еврокомисар. В крайна сметка, нито Юнкер, нито останалите, дето това не им е ресор, са експерти по ГМО и се осланят на тези, които са експерти. Тръмп няма нищо общо, това решение е взето отдавна (макар, че е възможно да е в следствие на лобизъм), просто е гласувано сега.
  • 14 на ви ЕС

    4 3 Отговор
    Безопасни друг път ! Ония пиян идиот го е договорил това сега, като се е видял с Бай Дончо Дъмпа ! Еврогейците, ще ни довършат по един или друг начин !
  • 15 мнение

    4 2 Отговор
    Никакъв риск! Само всички ще се превърнем в приятни и мили "цветни" джендъри. На властите мъже не им трябват! Трябват им послушни, работещи до 75 години безполови джендър-соросоиди! Слава на великия филантроп!
  • 16 Дияна

    0 0 Отговор
    Искам да отслабна,след раждането,преди 10г. корема ми увисна,абе сланини на пластове,не мога да ги скрия.Имам и голямо дупе,цял ден стоя на стол.И все тъпча,Вечер след вечеря,се опитвам да не се изкушавам,но отворяли хладилника,половин пиле,с 3-4 резена торта ги омахвам,иначе не мога да заспя!