Last news in Fakti

24 Август, 2018 07:30 2 885 21

24 август 1572 г. Клане на хугеноти във Франция

  • хугеноти-
  • франция-
  • католици-
  • протестанти
24 август 1572 г. Клане на хугеноти във Франция - 1

В нощта на 24 август 1572 г. - празника на св. Вартоломей, във Франция е извършено масово клане на хугеноти (френските протестанти). Клането е организирано от Катерина Медичи и херцозите Гизи. Това е най-кървавият момент от Религиозните войни, водени във Франция в периода 1562-1594 г.

Тогава са убити хиляди хугеноти, в това число и адмирал Колини. Религиозните войни във Франция са войни между католици и протестанти (калвинисти, хугеноти). Те избухват в резултат на разпространението на калвинизма и стремежите на френския крал и католическия клир да се противопоставят на новото, утвърждаващо се във Франция, религиозно течение.

Калвинистите са ръководени от Бурбонските принцове (наварския крал Антоан, Анри III Наварски, принц Луи I Конде). Начело на католиците стоят херцозите Гизи. Първите три войни (1562–1563 г., 1567–1568 г., 1568–1570 г.) завършват с успех за хугенотите, като те извличат определени привилегии от това впоследствие. След масовото избиване на хугеноти във Вартоломеева нощ (24 август 1572 г.), религиозните войни се разгарят с нова сила.

През 1576 г. на територията на Южна Франция се образува Хугенотска конфедерация, а на север се образува Католическата лига, в която ръководна роля играе аристокрацията. През Третия период на войните (1585-1594 г.) народните маси, увлечени от перспективата да се освободят от фискалната експлоатация поддържат Католическата лига, така в края на 80-те години политическа анархия достига своя връх. На 1 август 1589 г. кралят (Анри III) е убит от наемници на лигата. Наследява го Анри Наварски (Анри IV), но той не е допуснат в Северна Франция от войските на лигата и на испанския крал Филип II.

През 1593 г. Анри IV приема католицизма и през март 1594 г. влиза в Париж. С това се слага край на Хугенотските войни. Последните отгласи от това движение (1595-1598 г.) са потушени отчасти със сила, отчасти с някои отстъпки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ко нящо и живота

    12 1 Отговор
    Как се менят времената сега пак в ФранСия има религиозни кланета

    Коментиран от #17

  • 2 Borislav Popov

    9 1 Отговор
    А сега строят джамии !За последните 20 години броят на джамиите и залите за молитва на мюсюлманите във Франция се е удвоил, достигайки над 2000. Във Франция в момента се строят между 100 и 150 мюсюлмански храма. За по-дълъг период от време обаче ще са необходими над 1000 храма за да се покрият нуждите на мюсюлманската общност в страната.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 глупак

    11 6 Отговор

    До коментар #3 от "Преброяване на бесните язовци":

    Някой да го интересува какво е в Русия, пък и темата е за Франция!

    Коментиран от #6

  • 5 Borislav Popov

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "Преброяване на бесните язовци":

    Интересно че в Русия не се виждат афрофрансета. А като погледнеш френския национален отбор по футбол почти всичките черни и тук там някой арабин за цвят !

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Borislav Popov

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Преброяване на бесните язовци":

    Ами те са си интегрирани там от векове ! Ай франсетата ,пиратие и германците да интегрират тия ! По вероятно е да стане обратното ! А и тенденциите са такива !

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Borislav Popov

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Преброяване на бесните язовци":

    Колко народности живеят на територията на Русия ? И от кога ? И всичките те се чувстват руснаци !Свързва ги държавата в която живеят . Вземи прочети малко ! Да не питам колко народности живеят в обора ама не се чувстват кравари. Същото важи и за пиратите и за останалите с евроатлантическите ценности !

    Коментиран от #13

  • 11 Преброяване на ПЛАТЕНИТЕ ТРОЛОВЕ

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Преброяване на бесните язовци":

    Тогава е можело да ги избиеш до крак. Затова имаше Франция. Сега те се плодят, ти си мълчиш. Затова няма Франция. Нали ги видя на финала - на десет негъра един Макарон.
  • 12 Валя

    5 1 Отговор
    А що не напишете колко невинни атеисти са избити от тая религиозна пасмина , никой никога и никъде не пише за трезвомислещите само за безмозъчни религиозни страхливци

    Коментиран от #21

  • 13 Не точно

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    Не се заяждам а питам дали знаете колко монголоидни руснаци има ?
  • 14 Валя

    2 0 Отговор
    Кога религиозната сган ще се извини на трезвомислещите за близо 5 века гонения , ще имат ли смелостта да се покаят и да се извинят за отвратителните кланета на разумните

    Коментиран от #16

  • 15 Kcaniba

    4 2 Отговор
    "културната европа" заклеймяваща Иван Грозни да речем, колко е бил тиранщчен !!
    Та той е агънце в сравнение с тези!!!
  • 16 Агностик

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Валя":

    Едва ли те страхливците не се извиняват а се молят
  • 17 ГосТ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ко нящо и живота":

    Ей тъй,глией само как Франция си остава най голямата и красива в Западна Европа. С най много история. Ей тъй глиейти както си слушате маанета и носите потури ;)
  • 18 ГосТ

    1 5 Отговор
    А някои пак за раша пелтечат. К'во за раша?
    Спасяват ги два пъти америте,британците и прусаците. Обикаляли са като поклисари да гледат как се живее. И азбука сме им дали и религия.

    Коментиран от #19

  • 19 Kcaniba

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "ГосТ":

    мдаммм
    тя простотията е по хората ходила все пак...

    Коментиран от #20

  • 20 ГосТ

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Kcaniba":

    И аз така викам. Къде пак Русия, на всяка манджа мерудия.
  • 21 Гой

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Валя":

    Атеистите колко милиона избиха последните сто години в това което беше Русия? Комунизмът е атеистичен, както и национал-социализмът. Никоя кървава тирания не признава друга религия освен култа към самата себе си. Днешната диктатура в България, Англия и Америка не е изключение. Геноцидът над хората го доказва. Чист, атеистичен геноцид. Току що се прибрах от малко шопинг в центъра на Лондон - тва не е Лондон, тва е Арабският халифат. Никаква религия не е нужна за изтребването на белите хора от собствените им страни.
Новини по държави: