Last news in Fakti

15 Септември, 2018 00:00 1 425 7

Радев лобира за българско училище в Латвия

  • румен радев-
  • латвия-
  • училище

Българската държава ще направи необходимото, за да поддържа активни отношения със сънародниците ни в Латвия. Ако тази връзка не е жива и постоянно действаща, тя ще се прекъсне много лесно със следващите поколения. Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна днес в Рига с представители на българската общност в Латвия. Държавният глава подчерта, че българските институции обмислят възможността „пътуващ посланик“ да работи на място със сънародниците ни в Латвия до откриването на българско представителство в страната. В момента българското посолство в Полша обслужва нуждите на българската общност в Латвия за издаване на български документи.

„Българинът е трудолюбив и почтен и се радвам, че сте утвърдили тази представа за страната ни в Латвия“, подчерта на срещата президентът Радев.

Да бъде създадено българско училище в страната, което да подкрепи усилията на общността да запази своя език и културни традиции, поискаха сънародниците ни. Те подчертаха, че се опитват да популяризират българския език и култура в своя ежедневен живот в Латвия.

Отправен бе призив за откриването на българско дипломатическо или консулско представителство в Латвия, което да улесни издаването на паспорти и други необходими документи за сънародниците ни. По думите им въвеждането на електронно управление в България е необходимост и е крайно време да се случи, за да улесни комуникацията с българските институции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Guðmundsson

    3 5 Отговор
    Мри мършо комунистическа смръдливи! Юамаати дееба в миризлив ата пуйка!
  • 3 onq s konq

    3 5 Отговор
    Е ТОЧНО ТОВА СА НАГЛИТЕ КОМУНИСТИ В ДЕЙСТВИЕ!Радев "лобирал" за училище в Латвия...И ПРЕД КОГО?Ами пред Б.Борисов,ЗАЩОТО ПАРИТЕ СА У НЕГО!Което пък значи че иска С ЧУЖДА ПИТА ПОМЕН ДА ПРАВИ.Въпросът е -С КАКЪВ СУРАТ ЛОБИРАШ БЕ ЛЬОТЧИК ИЗМИСЛЕН,СЛЕД КАТО СИ ВЪВ ОФИЦИАЛНА ВОЙНА С НЕГО?!А що не поиска пари от ДЪЛБОКАТА КАСА НА БСП/твоята партия/,които имат пари за Суперхотели по морето да "отмарят" по всички закони на Комунистическия интернационал,но не и за някаква международна изява НА НАЙ-ЕЛЕМЕНТАРНО НИВО?Ама тъй-"ЛОБИРАЛ ТОЙ"...ЗАВАЛИЯТА..."барабар Петко с мъжете"...
  • 4 Какви пари

    5 1 Отговор
    са в Тиквата? Народни пари, държавни пари или искаш да кажеш, че Тиквата вади лични пари? Хайде, чупката с тъпите ти коментари.
  • 5 Шаран БГ

    3 2 Отговор
    При общо население на Латвия почти 2 млн., колко от тях са български граждани и колко българи? И тия българи / оставяме настрана това, че не допринасят нищичко за икономиката на РБ/ колко деца имат, Колко класни стаи ще напълнят и защо трябва да се пилеят средства за поддържане на "българското" у тях. Който не е работил и живял с латвийци, само той не знае, колко са организирани и работливи- типични немци. Въпреки усилията на руснаците да ги порусначат- не им се получава.По скоро те се полатвийчват !!! Въпреки,че руснаците в Латвия / а и във всички прибалтийски републики/ се бият в гърдите, че са руснаци, на тях им се нрави начина на живот там и не се измъкват на изток. Не вярвам и наличните българи да се юрнат някога на юг от Дунава. Средствата, които нашите политици пилеят за българите по света е по-разумно да се вложат в икономиката на България, тук, на българска земя! Ако някога условията за живот у нас се доближат поне малко до тези в държавите, където живеят, има вероятност някой да се завърне...... Но няма да е чернорабитник - бъдете сигурни. Или кандидат-министър / доказано от науката - българската майка ражда най-много кандидат-министри/ или осигурен пенсионер !?!? Така че - както казват чехите - шкода пенизе / язък за парата - на майчин язик/
  • 6 месара

    1 1 Отговор
    та колко деца ше има в това българско училище? с раздаването на български паспорти ли ше увеличите бройката на българите? е за това и пра внуците на тия дето се преселиха в турция, ше имат български паспорти (нищо че не е и чувал българска реч)!
  • 7 КОМБАЙНЕРА

    0 0 Отговор
    Аз предлагам да иде да открие в турция , наистина искат да учат българския език .
    Не ви се вярва но е факт, там се учат всякакви чужди езици .
    Това се смята за богатсво там .
    ДА НЕ СЕ СРАМУВА ЛЕТЕЦА , А НАИСТИНА ДА ИДЕ И ДА РЕЖЕ ЛЕНТИ НА НЯКОЛКО МЕСТА.
    ВСЕ ПАК НЕ МОЖЕ ДА СЕДИШ ВЕЧНО В ЪГЪЛА САМОТЕН , НЕЩО И ПОЛЕЗНО ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРШИ.
    ЩО ПЪК ДА НЕ ПИЕ КАЙВЕ НА БОСФОРА С КОГОТО СИ ИСКА ?
Новини по държави: