Last news in Fakti

29 Септември, 2018 07:31 5 849 52

29 септември 1938 г. Как Хитлер получи Европа

  • мюнхенски договор-
  • чехословакия

Третият райх получава повече от 1 милион самозарядни винтовки, десетки хиляди картечници и хиляди танкове

29 септември 1938 г. Как Хитлер получи Европа - 1

На 29 септември 1938 г. в Мюнхен се събират ключови политици от тогавашната Европа. Те са натоварени да избегнат военен конфликт на Стария континент.

Премиерите на Великобритания и Франция Артът Невил Чембърлейн и Едуар Даладие, райхсканцлерът на Германия Хитлер и дучето на Италия Бенито Мусолини договарят и подписват споразумение, с което предават Судетска област от Чехословакия на Германия. То е известно също като и Мюнхенският сговор.

Оправданието е, че Судетската област е населена предимно с етнически немци.

В резултат на предателството към Чехословакия Хитлер в пъти засилва армията си, което съществено повлиява на решимостта му да започне световна война.

В онзи момент Чехословакия е една от най-развитите в промишлено отношение държави в цяла Европа. Тя е една от водещите доставчици на оръжие за експорт, армията на страната е сериозно въоръжена, а в същата Судетска област били създадени изключително мощни отбранителни съоръжения.

Третият райх получава повече от 1 милион самозарядни винтовки, десетки хиляди картечници и хиляди танкове, които после били използвани в разпалването на Втората световна война.

Британският премиер Чембърлейн, след като се завърнал в Лондон от Мюнхенската конференция, заявява пред Камарата на общините: „Джентълмени, донесох ви мир”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    43 8 Отговор
    Яааа че то СССР не участва ра. А англия и франция са заедно с гитлер. И полша и гитлер си поделят чехия. Виж ти кой започнал войната. А некви мизееници тук лъжат като алкохолно питие.

    Коментиран от #7, #9

  • 2 Справедлив

    53 7 Отговор
    Изводът е-Великобритания и Франция заедно със финансовата подкрепа на САЩ дават зелена светлина на Хитлер да започне окупацията на суверенни държави в Европа. Имайки предвид,че Форд и други едри индустриалци от САЩ съществено подпомагат Хитлер (естествено със одобрението на Конгреса на САЩ) във финансово отношение-отговорността на Б.Дом за началото Втората Световна Война е голяма. А в днешно време силно се премълчават тези факти,опитвайки се да пренапишат историята на човечеството.

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 От завода за сапун

    11 42 Отговор
    Тази история не зная от къде е преписана но е смешно редакцията да се доверява на абсурди съчинени от някой освидетелстван руски евреин.

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Снайперист

    25 6 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 6 баба Зоя

    15 19 Отговор

    До коментар #4 от "От завода за сапун":

    Евреи-комунисти написаха измислената история на човечеството.
  • 7 От завода за сапун

    9 29 Отговор

    До коментар #1 от "Бай хой":

    СССР в нищо и никога не участва в световните дела,само дето изпълни плана на юдеите за налагането им,като всемирен палач над човечеството.
  • 8 Да си знаеш

    35 5 Отговор

    До коментар #4 от "От завода за сапун":

    То тези събития са документирани бе соросче. Даже има кадри на британският мин.прецедател от речта му"Донесох ви мир"...В Парижкият Музей на ВСВ има и оригиналните документи от този сговор...Айде малко по-сериозно на такива теми-за които има документи и доказателства.

    Коментиран от #11

  • 9 Хи их хи

    29 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бай хой":

    29.09.1923г.-Мюнхенското споразумение между Хитлер,Чембърлейн и Даладие с посредничеството на Мусолини. Това споразумение е преди пакта Молотов-Рибентроп-август 1939г. Но на козяшките "фце" все той им е в устата, разбира се, когато не им е заета с нещо друго!
  • 10 Не народ а боклук

    6 14 Отговор

    До коментар #2 от "Справедлив":

    Не си "справедлив" а ПЛАТЕН.........

    Коментиран от #12

  • 11 От завода за сапун

    7 21 Отговор

    До коментар #8 от "Да си знаеш":

    За това ли тези държави,които изреждаш,барабар със САЩ помогнаха на руснаците /евреите/ да "спечелят" войната?

    Коментиран от #13, #30

  • 12 Справедлив

    18 4 Отговор

    До коментар #10 от "Не народ а боклук":

    И кое от написаното не е истина г-н соросоиде? Всяка една моя дума може да се потвърди с документи-а ти си просто елементарно и необразовано соросоидче.

    Коментиран от #16

  • 13 Да си знаеш

    24 8 Отговор

    До коментар #11 от "От завода за сапун":

    "Помогнаха" на руснаците да спечелят когато видяха,че руската армия окончателно обърна хода на военните действия-реално десанта в Нормандия е през 1944...а войната започва 1938 и свършва 1945 ---схващаш ли???--по простичко няма как да ти се обясни..

    Коментиран от #21

  • 14 Въпрос

    17 2 Отговор
    Нещо за новината как супер консервената кутия на САЩ --F35 е забил нос в земята няма ли да има???

    Коментиран от #23

  • 15 Borislav Popov

    23 1 Отговор
    «Втората световна война започна на релсите на Мукден».През 1931 година Япония напада Китай, присвоява територия, която е по-голяма от територията на днешна Франция, дава й име «държавата Манчжоу-Го» и поставя там марионетно правителство. После от този плацдарм започва широкомащабна война срещу Китай, при това войната се води с крайна жестокост, разстреляни са китайски войници, използва се химическо оръжие срещу тях.

    Така са унищожени около 30 милиона китайци.
    През 1935 година Италия напада Абисиния — унищожава една трета от населението.
    В началото на събитията Англия и другите страни остават зад кулисите, но помагат на агресорите там, където могат. Англия блокира в Лигата на Нациите (тогавашното ООН) обръщението на Китай с молба да се осъди японската агресия. На конференцията в Брюксел САЩ цинично съветват китайците «да оправят конфликта на базата на политическо решение». Смисълът на тези действия е в това, че Щатите целят да насочат агресивните стремежи на Япония срещу СССР.
  • 16 От завода за сапун

    5 23 Отговор

    До коментар #12 от "Справедлив":

    Чернобилското облъчване нанесе непоправими щети на българския народ.......и между другото,този Сорос,който сънувате денонощно е един от творците на вашия червено-комунистическо-еврейски интернационал.

    Коментиран от #20, #52

  • 17 Borislav Popov

    24 1 Отговор
    Но и в Европа войната не започва с нападението на Германия над Полша.
    Още през 1935 година е сключено тайно споразумение между Унгария и Германия за подялбата на Чехословакия. А след три години аналогично споразумение се сключва между Германия и Полша. При това поляците са били настроени твърде войнствено, полското правителство е разглеждало «чехословашката република като изкуствено създадена….и несвързана с действителните потребности и истинските права на народите от Централна Европа».
    «Изкуствено и уродливо създание», — така нарича Чехословакия Пилсудский.
    На първи октомври 1938 г. в Чехословакия влизат немската, полската и унгарската армии, започва подялбата на територии.
    Дори Чърчил пише за «невинната Полша», че тя «с алчността на хиена взе участие в ограбването и унищожаването на чехословашката държава».
  • 18 Borislav Popov

    23 1 Отговор
    Затова и днес е напълно удобно да се учат децата да ненавиждат Съветската власт, «нападнала невинната Полша», да се учат децата, че техните деди са негодници и кръвопийци…
    Целта е една — да се внуши чувство за вина и комплекс за непълноценност на всички, които са били тогава, а и сега антифашисти и комунисти.
  • 19 чалма тв

    18 0 Отговор
    Хитлер я завладя, а Меркел я разпиля с нейната покана към бурки и чалми да се преместват с цели катуни в дърта, немощна, джендърска Европа, за да влее свежа кръв в вените на хитлер-югенд. Обаче германци не искат тази паплач и вече бунтуват,сигурно вече са приготвени влакове за да ги товарят и обратно в кочината откъдето са дошли.
  • 20 Borislav Popov

    25 3 Отговор

    До коментар #16 от "От завода за сапун":

    Разкрития за рака в България след урановите бомбардировки над Сърбия през 1999 г. Сръбското правителство хвърля милиони за обеззаразяването на почвата от обеднения уран, изсипан щедро от натовските самолети.В България – мълчат. А положението е драматично и с всяка изминала година заболяевамостта от рак ще расте. Заради тези бомбардировки се раждат все повече деца с физически и умствени увреждания, заради този обеднен уран са променени безброй човешки съдби.
  • 21 Бесен Язовец

    3 16 Отговор

    До коментар #13 от "Да си знаеш":

    Каква руска армия те гони ве каскет с каскет такъв ? Те, ей твкива като теб, еврейчета-рублерастчета и са преписвали историческите факти !
    Като повторяте каскетнята една и съща лъжа няколко години подред и тогава съветската армия ще се превърне в руска !
  • 22 Незнайко

    22 0 Отговор
    "Сенатор Прескот Буш(дядото на Джеб Буш) е награден с отличието Немски орел в знак на благодарност, че банката му е отпуснала големи финансови средства на националсоциалистическата партия - документът е с дата 7 март 1938г. и носи личните подписи на Хитлер и на държавния му секретар Ото Майснер. Този доказателствен материал се съхранява в архивите на Министерството на правосъдието на САЩ заедно със заповед от 1942г. до Буш-старши да преотстъпи акциите на банка, свързана с Третия райх."
  • 23 падналия ангел

    26 1 Отговор

    До коментар #14 от "Въпрос":

    То по специализираните форуми има и едни снимчици на Ф22, когато се пречкаше на Су 25-ците да си вършат работата над Сирия. Снимките са на захвата му от Су35! Дават и как радара на сушката го "отразява", прехванат е от 100 км. Но и това няма да го прочетеш тъдява!
  • 24 Бърза помощ

    2 15 Отговор
    Времето на социализма, някъде в България, държавно предприятие.
    Стопанското, Партийното, Комсомолското и Профсъюзното ръководства, съвместно с органите на Народната милиция и Държавна сигурност провели масова акция по проверка спазване на работното време и трудовата дисциплина.
    В резултат на акцията били арестувани трима работници:
    Първият арестуван влезнал в предприятието 10 минути преди началото на работното време – обвинили го в шпионаж и диверсия.
    Вторият арестуван закъснял с 10 минути – обвинили го в опит да саботира производствения процес.
    Третият арестуван спазил на секундата работното време – заподозрели го, че притежава западен часовник.

    Коментиран от #27

  • 25 Евреите са го измислили

    0 21 Отговор
    През 90-те години се появява книгата на Виктор Суворов „Ледоразбивачът“, в която чрез публична и неоспорима информация се доказва, че ако Хитлер не бе нападнал СССР през 1941г., то СССР се е готвел да нападне Западна Европа през юли същата година. А това намества една важна част от пъзела на ВСВ – защо Хитлер ще тръгне на толкова рискована операция, нападайки СССР. Може би защото много западни правителства са използвали (или са си затворили очите) пред намеренията на Хитлер да отклони или да забави Сталин от подготвения поход срещу Запада.

    Коментиран от #28, #29

  • 26 гощо

    10 0 Отговор
    Опитал се е да прави обединена европа по други методи.
  • 27 Borislav Popov

    28 1 Отговор

    До коментар #24 от "Бърза помощ":

    В класната стая влиза нов учител:
    - Здравейте деца, казвам се Аврам и съм либерал - сега станете всички и и се представете както се представих аз.
    - Казвам се Хелга и съм либерал!
    - Казвам се Гюнтер и съм либерал!
    - Казвам се Ханс и съм фашист!
    - Ханс, но защо си фашист? - пита учителя.
    - Защото баща ми е фашист, майка ми е фашистка, братята ми са фашисти и приятелите ми също.
    - Ханс, ако майка ти беше прост*тутка, баща ти наркоман, а братята ти и приятелите ти гейове... ти какъв щеше да си?
    - Тогава щях да съм либерал!
  • 28 хихихиххи

    14 0 Отговор

    До коментар #25 от "Евреите са го измислили":

    Ако пък и направиш филм с този сюжет, догодина Оскара е твой!
  • 29 Borislav Popov

    18 1 Отговор

    До коментар #25 от "Евреите са го измислили":

    Виктор Суворов е литературният псевдоним на Влади́мир Богда́нович Резу́н — съветски офицер-разузнавач, избягал на Запад и автор на книги, чрез които прави опит да развенчава митове на комунистическата пропаганда за съветската военна история и особено за Втората световна война???????!!!!!!!!!!!!!!! ПИТА СЕ - ЗА КОЛКО СА ГО КУПИЛИ - И ДАЛИ КНИГИТЕ СА ПИСАНИ ОТ САМИЯ НЕГО ИЛИ СЕ ПОЛЗВА САМО ИМЕТО МУ ??????

    Коментиран от #38

  • 30 Гостът

    19 3 Отговор

    До коментар #11 от "От завода за сапун":

    Първо са му набутали в ръцете толкова оръжие и после помагат на руснаците а.Я погледни кой спонсорира и двете страни във войната и тогава коментирай.Колко жертви са дали руснаците и колко другите.Колкото "помагат" сега за мира толкова са помогнали и тогава.
  • 31 ХанкоБрат

    2 3 Отговор
    По същия начин България ще бъде подарена на султана.

    Коментиран от #34

  • 32 НКВД

    6 0 Отговор
    Личи си кои са били дружките в заговора на Фашистите от Германия!! По късно Германия изалчнява и им бие шута - стават излишни!!! (Иска цялата торта фашистите)
  • 33 Ксaniba

    10 0 Отговор
    сороснята не знае за тази дата!!!!
    СССР винаги е виновен за тези лумпмени неуки!!!
    1939 само!!
    а тйй, кво???
    Година по рано!!!???
    нееее
    сороснята е в траур!!
  • 34 нико

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "ХанкоБрат":

    Въ, зможно е? Но това ще е краят и на Турция, ДАЩ, Великобритания, Канада, Германия, Брюксел. Така казаха Болгарите. Много зло ни нанасят техни кръгове и ще дойде ден, когато ще плащат лихви и главници. Краят на България, ще е началото на краят на тази Слънчева система. Звучи оптимистично, според мен. Няма вандали, няма джихадисти, мормони, еврейска мафия, БКП, .... ще е окей. Аз лично ще се радвам да приключи тази лудница, но ще е тъжно заради хубавите хора и други твари. Но са казали така някои същества и така ще стане, ако постъпят както каза. Словото си е слово.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 далтонист

    5 0 Отговор
    Не виждам добре от СО-то. Това Цецо 6-така ли е или Цецка? Прилича на снимката и на двамата- гледах ги на митинг и на тфибуните.
  • 37 Румяна Костова

    13 1 Отговор
    Тактиката със терористичическите организации, действуваща в арабския свят,значи си има здрава основа.Уж САЩ се бори с тях,ама в същото време ги снабдява с оръжия и инструктори и ги брани от Русия.
  • 38 Румяна Костова

    9 1 Отговор

    До коментар #29 от "Borislav Popov":

    Те и руските либерали усърдно се трудят за развенчаване мита за героизма на руския народ по време на ВОВ. Ама милионите жертви не могат да бъдат мит.Всяка година се увеличават участниците в Безименния полк с портрети на своите близки,бранили родината им.
  • 39 стоян георгиев

    1 12 Отговор
    случката в мюнхен е важна и показателна как не трябва европа да се договаря с диктатори от типа на путин или ердоган.както писа след нея чърчил:пред воината и безчестието предпочетохме безчестието и получихме безчестие и воина.та историята в това отношение трябва да ни е добър учител.компромиса които прави европа за да спаси мира пред воинстващия хитлер доведе европа пред огромен военен конфликт изтикал напред сталин и комунизма.затова не трябва да се правят днес компромиси с разни диктатори.

    Коментиран от #40, #42

  • 40 тематичен

    14 1 Отговор

    До коментар #39 от "стоян георгиев":

    Темата е за Хитлер, кво ги бъркаш Ердо и Пути? Ма тва сороснята, мноо изпростяхте!

    Коментиран от #41

  • 41 стоян георгиев

    0 15 Отговор

    До коментар #40 от "тематичен":

    ами ситуацията се повтаря другарю.сега имаме нови хитлер и мусолини.наричат се путин и ердоган.идеите им са същите като на предните ,методите също.въпроса е дали европа ще направи същия компромис като тогава ,които ще доведе до същите резултати.натиск в тази посока на разни полезни идиоти има както се вижда от писаниците на теб и групата като теб.и тогава хората в англия и франция дето са мислели с гъ.а си са искали компромис,както сега искате за путин такъв в украина или сирия.викали са си ,кво ни пука в лондон ,че мустакатия диктатор ще си вземе судетите ама година по-късно им е дошло до главата .запада понякога се потдава на клепоухите си избиратели и избутва популисти напред ,дето могат да обещават на всеки всичко.така е било тогава .левака чембърлеин за да остане на власт, спасил европа от воина но уви само за година даваики възможност на сталин да се съюзи с хитлер.ситуацията сега не е ли същата?единствената пречка да се повторят събитията е единството на запада и военния му съюз.докато сме единни няма да има опасност ,но съгласим ли се да играем с диктаторите за сметка на съюзниците си ще ни повтори ситуацията от тогава и тогава .
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 стоян георгиев

    0 13 Отговор

    До коментар #42 от "Трол":

    и двете договорки според теб са равнозначни?от една страна запада приема хитлер да си върне малка етническа област от новосъздадената чехословакия,от друга страна хитлер и сталин се договарят да окупират цяла източна европа ,унищожаваики напълно поне 5 ри държави и окупираики частино още толкова!!!!тва като твърденията ти че не си руски трол !!!!смях!

    Коментиран от #44, #46

  • 44 Borislav Popov

    15 2 Отговор

    До коментар #43 от "стоян георгиев":

    Значи запада може да анексира Косово , а Русия не може да си върне Крим ?

    Коментиран от #45

  • 45 стоян георгиев

    2 13 Отговор

    До коментар #44 от "Borislav Popov":

    запада не е анексирал косово.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Щайнер

    4 6 Отговор
    Хитлер не е получавал Европа а си я е извоювал сам благодарение на високия си интелект , най-великия военен гений на всички времена
  • 48 ТОЧКАТА

    5 1 Отговор
    Навремето ТЕ създадифа,финансираха и тласнаха ХИТЛЕР В НУЖНАТА посока...Сега БАНЪН ,пак ТЕ,...обикаля европа и търси новият хитлер....
  • 49 VHS

    0 5 Отговор
    Няма да коментирам познанията за световната история . Но няма да е лошо всички да се запознаят договора "Рибентроп-Молотов " . И тогава запознавайки се с него може би ще станете малко по-обективни.
  • 50 Аве Адолф

    2 0 Отговор
    ЗИГ .....
  • 51 Снайперистът

    0 0 Отговор
    ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР НА БОКЛУКА ХА ХА ХА
  • 52 Васко

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "От завода за сапун":

    Комунягите бият миноуси без да познават история , не искат да четат, не ги интересува нищо . Комунистическият вирус е първопричината за всички войни на 20 век. Той се ражда преди ПСВ и от тогава трови човечеството . С тях не може да се спори , разбират само от тояга пре зъбите .
Новини по държави: