Last news in Fakti

1 Октомври, 2018 13:06 2 870 24

Гръцки пенсионери емигрират в България

  • гърция-
  • българия-
  • емигрират-
  • чужбина-
  • пенсии-
  • пенсионери

Далеч от бедността и нещастието

Гръцки пенсионери емигрират в България - 1
Снимка: Shutterstock

Немалко гръцки пенсионери емигрират в чужбина, главно в България, за да оцелеят след спада на доходите им и ограничените възможности на близките им да им помагат финансово. Това става ясно от материал на агенция АНА-МПА, посветен на Международния ден на възрастните хора - 1 октомври.

Агенцията се позовава на проучване на доктора на икономическите науки от Парижкия университет, заместник-председател на Гръцкото дружество за демографски проучвания и член на Академията на науките на Ню Йорк Ира Емке Павлопулу.

Според проучването "нашите пенсионери напускат страната в опит да живеят достойно, далеч от бедността и нещастието. Подтик за емиграцията им дава познанството с чужди гражданки, които са дошли в Гърция и обикновено работят като домашни помощнички. С началото на кризата пазарът на труда за тези жени се сви", посочи Павлопулу. "Като се завръщат в родината си, те информират пенсионирани гърци, че имат желание да ги посрещнат и настанят в дома си в чужбина срещу определено заплащане, много по-малко от това, което е необходимо, за да живеят в Гърция в дом за възрастни хора, частна клиника или под грижите на местна жена", заяви още Павлопулу.

Според изследователката с този избор пенсионерите дори успяват да спестяват нещо от пенсията си, защото във всяка друга балканска страна животът им е по-икономичен от този в Гърция, предаде БНТ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Паракало

    26 1 Отговор
    Заменям панелка в ЛяоЛин за къщурка на брега на Йонийско море, моля гръцките пенсионери да се свържат с мен на ЛС, ефхаристо !
  • 2 onq s konq

    8 18 Отговор
    Масово тук се РУСОФИЛСТВА "ФИЛОСОФСКИ",ЧЕ В ГЪРЦИЯ /А И ИЗОБЩО НА ЗАПАД/ ЖИВОТЪТ Е "ПЕСЕН",А НИЕ СМЕ НАЙ-БЕДНИ.Нещо повече-ЦЕНИТЕ ТАМ И ТУК БИЛИ ЕДНАКВИ?!А какво да кажем за мантрата "АКО ИМАМ ТЕХНИТЕ ЗАПЛАТИ,НЕ СЕ СТРАХУВАМ ОТ ВИСОКИ ЦЕНИ"? Необходимо ли е да се припомня че ДАНЪЦИТЕ ТАМ СА 4 ПЪТИ ПО-ВИСОКИ ОТ НАШИТЕ/40% срещу 10% у нас/?А НАЕМИТЕ/ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА НАСЕЛЕНИЕ ТАМ НЯМАТ СОБСТВЕНО ЖИЛИЩЕ/?А ЦЕНАТА НА УСЛУГИТЕ?...И ето го резултата- МИГРАЦИЯ КЪМ БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #6

  • 3 висок

    13 2 Отговор
    Чиста лъжа е написаното. Напротив, българските пенсионери се заселват в Гърция, по-евтино, чисто, полицията е на мястото си.... При последния пожар до Атина, когато изгоряха цели квартали..... видяхте ли че 1/4 от живеещите там бяха българи?

    Коментиран от #5

  • 4 onq s konq

    4 17 Отговор
    И забравих да допълня ЧЕ АКО ГЕРБ НЕ БЯХА НА ВЛАСТ ТА ДА ДЪРЖЪТ ПОЛОЖЕНИЕТО ТОЛКО РОЗАВО ТУКА гръцките пенсионери нямаше да напират за насам
  • 5 на коня комшията

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "висок":

    Кажи го това на коня - дето е компетентен по всички въпроси тук !
  • 6 Ганчо

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    50 годишна панелка, за жилище ли я имаш!? Като им изтече гаранцията на тез панелки и като почнат да събарят блоковете ще цъфне България. Който има пари ще си построи, който няма- на улицата.

    Коментиран от #8

  • 7 Boiko Cucurbita

    2 2 Отговор
    Да дойдат в България тука е рай
  • 8 onq s konq

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ганчо":

    Имаш ли хабер от цените на наемите в Германия?Ами напиши в Гугъла "Цени на наем в Германия" и ще разбереш -няма нужда да ходиш да проверяваш лично.Освен това ще ти се изясни,че 30% от заплатата си тав хората дават ИМЕННО ЗА НАЕМ,като около 1 милион германци плащат 50%,че и повече.Което пък като се приспадне от месечната им заплата и отиват на линията на бедността.Като им сложат и 35-40% ДАНЪЦИ върху заплатата/в БГ са 10%/,за какво говорим?И съществена подробност-не платиш ли навреме-ДИРЕКТНО СИ НА УЛИЦАТА,пък ако се опъваш-идва полицията НЕМЕДЛЕНО!Ти обаче презираш "Панелката",ама ...спал ли си на пейка в парка,покрит с вестници?Добре е да знаеш,че никога не е късно:)

    Коментиран от #9, #10, #12, #14

  • 9 До айгъра трол

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Новите опорки на ГЕЕП. Видите ли, колко е гоот да си живееш в Бг-то. Те затова ората бягат в Германия не в обратна посока.

    Коментиран от #11

  • 10 Ганчо

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    В кой парк?

    Коментиран от #13

  • 11 onq s konq

    2 6 Отговор

    До коментар #9 от "До айгъра трол":

    Бъркаш фатално понятията:Бягат ЛУМПЕНИТЕ в германия,а читавите "ОРА" ходят там на екскурзия за да си харчат парите.Пък дали ГОЛИТЕ ФАКТИ за теб са "опорки на ГЕРБ" си е твой проблем.
  • 12 ДОЙЧЛАНД

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    В германия са по евтини стоките и животът, и като печеля 3,700 € ми е много лошо.
    Без да се лишим от нищо нормално само аз спестявам 2000€ на месец ,а вие в БГ по колко спестявате ?
    Най обикновено четиричленно семейство и работеща съпруга пестиме 3,500€ на месец.
    НО СЕ РАБОТИ , НЯМА КАДРУВАНЕ И ТИНТИРИ МИНТИРИ.
    Денем кафенетата са празни тук ,но два пъти в годината отиваме на пчивка в чужбина , в БГ не .
    Много са лоши тия капиталисти вааа.
  • 13 onq s konq

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ганчо":

    Кво да ти кажа...Виждам че като нищо може да объркаш парковете,затова се ориентирай към някой близък ПАРКИНГ-върши същата работа
  • 14 Варна

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Ти чуваш ли се какви глупости говориш? - От кога данъците върху дохода в БГ са 10%?- Ти май с 1,5 нисши образования никога не си работил. Явно, е че идея нямаш от икономика и данъчната система на страната. Когато сравняваш данъчната тежест е редно да ги опгледнеш в тяхната цялост, но едва ли е във възможностите. Плоският данък не е единственият поголовен- пряк данък.- Данъкът върху доходите основно е под формата на осигуровки. Техният общ обем е 39%, като към момента за работникът са 22%. - Останалите до 39% ги плаща работодателя на държавата. От там нататък трябва да смяташ и останалите непреки и преки данъци за да сметнеш общата тежест. - Така ще установиш, че ГЕРБ прибират около 60% от доходът ни под формата на данъци и такси, а това е ужасно много!

    Коментиран от #15

  • 15 onq s konq

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Варна":

    Остави сметките "какво прибира ГЕРБ" и кажи ясно и точно:Ако ТВЪРДИШ,че данъците в България са 60%,това значи ли че даден работник у нас със минималната 510 лв/можеш да си избереш и всякаква друга заплата/ СЛЕД УДРЪЖКИТЕ 60%=300ЛВ СИ ОТИВА В КЪЩИ С 200ЛВ?Между другото въпросът ми като зададен от МНОГО ПРОСТ И НЕАДЕКВАТЕН ЧОВЕК,но пък ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО "ДОБРА ВОЛЯ",за да МОЖЕШ ДА БЛЕСНЕШ КАТО "СЛЪНЦЕ НА ИКОНОМИКАТА":)

    Коментиран от #16, #18

  • 16 ами ние

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    Колегата се е престарал с тия 60%, ясно е че не са толкова, но не са и 10% както пишеш ти. В зависимост от това какво работиш удръжките от заплатата в БГ могат да варират, но да кажем че в частния сектор при абсолютно коректни и законови отношения от брутната заплата се удържат около 22-23%. Примерно ако тя е 900лв, ще получаваш чисто 700.

    Коментиран от #17, #19

  • 17 onq s konq

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "ами ние":

    Има тука един МОТАЕЩ СЕ ник -"ДА ГО КАЖЕМ НАПРАВО".Та ако се възползваме от съвета му,можем ли да заменим твоето "колегата се е престарал" с "КОЛЕГАТА ЛЪЖЕ ОТКРОВЕНО"...или "ДА"?!И да е ясно:Има на света едни ПРИНЦИПНИ ЗАКОНИ,КОИТО ЗАБРАНЯВАТ ДА СЕ КАЗВА НА БЯЛОТО -ЧЕРНО.Не че не се нарушават,но резултатът е че КОЛКОТО БЯЛОТО ПО СЕ ЗАЛИВА С ПОМИЯ,ТО СТАВА ОЩЕ ПО-БЯЛО!
  • 18 Варна

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    Не! - Означава, че нямаш никаква представа за какво говориш! За онези които не са разбрали и нямат представа ще повторя но не и да потретя!
    Имаш преки и не преки данъцио по признак на облагане на дохода и отделно местни и национални. - Би трябвало да го знаеш това!
    Сега вземи преките или поголовните данъци. - Имаш 39% процента върху дохода под формата на осигуровки. Имаш плосък данък в размер на 10%. Сега е добре да добавиш и някой данъци местни, които идват от джобът ти! Това са данък автомобил, такса смет, данък на недвижимото имущество. Трябва да добавиш и някой облагания по ЗОДФЛ. За непросветените Закон за облагане на доходите на физическите лица. Наеми, факторинг, лизинг и т.н и т.н. - Това драги пак идва от джобът ти! Като приключиш с преките данъци идват непреките и разбира се данъците по ЗКПО. Един хубав непряк данък е онзи,който смени на времето данък оборот.- Ако не си разбрал за какво говоря, то това е ДДС-то. Това е данък върху всяка твоя покупка в размер на 20% от разходите ти. Ако имаш пък фирма ще трябва да плащаш и данък печалба в размер на 10% и разбира се данък дивидент, ако решиш да разпределиш или по- точно казано да усвоиш печалбата. - Това са едни 15% върху парите които си изработил допълнително. Разбира се трябва да добавим и данък уикенд, който държавата ти казва, че няма да ти признае част от ДДСто, като по този начин ДДС-то става значително по- висок и разбира. - Обичайно на половина. Следват таксите, с които те товарят за

    Коментиран от #20

  • 19 Варна

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "ами ние":

    Говоря за обща данъчна тежест! -Това не са само осигуровки и преки данъци!
  • 20 onq s konq

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Варна":

    Бе хубаво приказваш и се възмущаваш от данъците,ама дано не те полазят хората,които чакат помощи от ВСЯКАКЪВ ВИД от държавата.Апропо май ти взеха думата и те оставиха с недовършена мисъл...дано си я запомнил,НЯКОЙ ДЕН ще си я продължиш:)

    Коментиран от #21

  • 21 Варна

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "onq s konq":

    Ти май въобще не разбираш за какво говоря? - Пак ще повторя за да ти стане ясно! Данъчната тежест в БГ е съпоставима, че и в някои от случаите по- висока за сметка на мизерните услуги които предлага държавата. Второ! В частният сектор има 300 хил. фирми, в които работят вече по- малко от 1 млн. души! Това са хората, които изкарват парите в страната! Останалите в тази държава не произвеждат нищо! Държавният чиновик е разход! - Той не плаща осигуровки и не плаща данъци върху дохода освен ако мине по закона за ЗОДФЛ. Те не би трябвало да се считат за лица, които БВП. Сиреч на 1 човек от частният сектор се налага да издържа още 5. Единият от които е държавен чиновник! Разбираш ли ? Схващаш ли за какво говоря! Тъпата ти партия вдига всички разходи а насреща има затъваща държава!
  • 22 Хасанчо

    2 0 Отговор
    510 лв - чисто в банка 398 . Да , ама конче , не ползваш толкова . Чисто потребление е още минус 20 % на всичко от ДДС. Та само до тук си с 300 лв което ,хайде сега си сметни сам колко процента са . За това ,че са взели човека на работа работодателя колко плаща на тези 510 и на кого ? Той от къде да ги вземе ако не те изцеди и ако няма и печалба? Ако могат и на 2 часа ще ти е договора за работа. Като не щеш- другия гладен работещ бедняк да заповяда , или екскурзиант от чужбина дето не повтаря. От там и пенсиите за 40 години труд даден на такива "бизнесмени и менки " . Та последно към мозъка на този сайт ,плосък като данъка , е: " Къде да отидат нашите пенсионери и как да избягат от нищета и омерзение . В коя държава ? Или тук да живеят след години децата ни ,когато станат пенсионери след работа и заплащане в чужбина ? Те сега да бягат на вън и после да бягат тук. Спасителния остров на Европейските бедняци пенсионери -България. Всички останали в държавната администрация и на държавна заплата. За да гласуват и имитираме дейност за държавност. Най-зле го отнасят и ще тези които работят за частници. Трябва да произведат ефект на печалба поне в четворен размер за работодателя и да осигурят ощи 5-6 човека. Или за 510 лв трябва да произведеш около 2200 лв . Ще питаш ли къде е разликата или как да си ги вземем за нас ? Няма да ти кажа ,катър герберастки.
  • 23 Uflaf

    2 0 Отговор
    Данък върху купил/ продал имот . Може и да си на загуба и по необходимост да продаваш за неотложна животоспасяваща необходимост ,но плащаш. Данък купил МПС и като продаваш пак . Скритите или прикрити данъци сходни с "Рекет "- задължителните банкови услуги ,застрахователни и сметоизвозващи . Последните си вървят живял на мястото ,ползвал -не ползвал и колко хора подават декларация и защо системата на администрацията не отчита ако живееш временно на друго място. Примерно -2 или 10 години. Данък "Допълнителна задължителна .... " искаш или не искаш. Акцизи,лицензи ,такси и глоби за каквото си помислиш . Колко пъти смениха лични карти,номера на автомобили , касови апарати и др. Лиценз ,ама временен щото след година или две ще сменим закона или наредбата и съответно нова такса . Принципа за да живееш нормално е да можеш да отделиш като спестяване 1/3 от заплащането си. Не това - 1/ 10 не могат масово да спестят хората , и още повече са на " Червено" . Измамно е щастието когато живееш до масово бедни хора и без средна класа. Това ,че някой се изживява на доволен и преуспял покрай масово бедни е негово лично извращение и за негова сметка. Те и в ЮАР се смятаха за богове някой хора ,ама ... Тръгнали са на там.
  • 24 Мая Бугова

    1 0 Отговор
    Мизерията и нищетата са в България, а гърците са направили опашка на границата.Ефхарист пара поли.
Новини по държави: