Last news in Fakti

3 Октомври, 2018 07:29 3 450 7

3 октомври 1990 г. Германия!

  • германия-
  • обединение-
  • немци

Това послание предизвика повече въодушевление, отколкото надежда, че може да бъде чуто

3 октомври 1990 г. Германия! - 1

На 3 октомври 1990 година официално се подписва Обединението на Германия. Процесът, довел до обединяването на „ двете Германии” - западната ФРГ и източната ГДР, обаче започва по-рано.

Почти четири десетилетия Германия беше разделена, когато през юни 1987 година при едно посещение в опасания със стена Западен Берлин тогавашният американски президент Роналд Рейгън призова: "Мистър Горбачов, разрушете тази стена!". Това припомня "Дойче веле".

Това послание предизвика повече въодушевление, отколкото надежда, че може да бъде чуто. Макар в повечето съседни на ГДР страни от Източния блок по онова време да е започнала демократизацията и политическото отваряне, източногерманският лидер Ерих Хонекер отказва да следва перестройката на Горбачов. През януари 1989 година той дори заплашва: "Стената ще си остане и след 50 и след 100 години, ако не бъдат премахнати причините за нейното съществуване."

Събитията валят едно след друго

През 1989 едва три процента от западногерманците вярват, че ще доживеят Обединението. Точно тогава обаче изселническа вълна и масови улични демонстрации поставят държавното ръководство на ГДР под натиск. В началото на ноември то е принудено да приеме регламент за ограничена свобода на пътуванията. Вечерта на 9 ноември 1989 година членът на Политбюро Гюнтер Шабовски обявява решението за незабавно отваряне на границите, което обаче се интерпретира погрешно: "Решихме да приемем разпоредба, която разрешава на всеки гражданин на ГДР да пресича свободно държавните граници и да напуска страната."

Същата нощ огромни тълпи от хора щурмуват Берлинската стена и без нито един изстрел рухва граничният режим на ГДР. Падането на стената представлява триумф за хората от уличните протести в Лайпциг, Берлин и Дрезден, повлияни от успехите на полското движение Солидарност, реформаторите от Унгария и не на последно място - от реформите на Горбачов. Падането на Берлинската стена разкрива пътя за Обединението на Германия. Без стената социалистическата държава се разпада, а призивите за суверенна и демократична ГДР биват пометени от силното желание на хората за обединение: "Ние сме един народ ..."

На първите свободни избори за народна камара в ГДР побеждава Алиансът за Германия начело с източногерманския ХДС, който се обявява за бързо присъединяване към Федералната република.

Хелмут Кол отдавна е прозрял звездния час

На Запад с подкрепата на всички фракции в Бундестага правителството на канцлера - християндемократ Кол води трескаво преговори с новото източногерманско правителство и паралелно с това със страните - победителки във Втората световна война. Подготвя се възстановяването на германското единство. Хелмут Кол:

"Ние германците се поучихме от историята. Ние сме народ, който обича мира и свободата. И никога вече няма да оставим демокрацията напълно беззащитна в ръцете на враговете на мира и свободата."

През лятото на 1990 година в ГДР се въвежда западногерманската марка като законно платежно средство, а през август Народната камара взема решение за присъединяване към Федералната република. Малко по-късно е подписан договорът за Обединението, а в нощта срещу 3 октомври 1990 година цяла Германия празнува своето Обединение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    20 4 Отговор
    Благодарение на СССР, т.е. на Русия!!!
    фащ и гринтджендърите бяха против!!!
    Руснаците се изтеглиха окончателно 1994, та въпросът е, какъв фащ дирят там!???
    Някой знае ли

    Коментиран от #2

  • 2 Импотентен русофил

    12 12 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Другарю, защо немските пенсионери карат нови мерцедеси и беемвета, а руските пенсионери си броят копейките за бойряшник? Нали ние спечелихме войната?

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Borislav Popov

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "Импотентен русофил":

    "В Германия бяхме бедни, а тук сме едни от най-заможните хора", разказват двама германски пенсионери, заселили се на старини в българското село Сираково. Пред вестник "Билд" те споделят, че искат да останат тук завинаги.
    .......................................................................................................
    В България вече са се заселили над 45 000 германци, твърди телевизионен репортаж на Stern TV и ни среща с четирима германски пенсионери, които в един глас казват: "В България ни е много по-добре, отколкото в Германия".
  • 4 Kcaniba

    14 5 Отговор

    До коментар #2 от "Импотентен русофил":

    Дрогарю, защо руските пенсионери си имат "дачи" край Масква, пътуват до тях с метрото за 20 цента, а американските пенсионери се ровят из кофите под бруклинският мост, и в най добрият случай, умират изоставени в социалните домове, а не обкръжени от близките си!!
    Нали спечелихме всичките войни дрОгарю, та дори студената!??
    Няма патент у кофата???
  • 5 1234

    12 0 Отговор
    Както вървят нещата, скоро сами ще си я построят отново. Източна християнска и западна мюсюлманска част.
  • 6 От 1990

    0 0 Отговор
    не е спирало обединяването към
    колективно улици села градове държави континенти .
    Бог наказа човеците и разбърка им езиците ,разруши Вавилон кулата на обединение с достигане целта им до купола небесен . Вавилон един свят ,един народ , един език , ...Този мит исторически по библейски написан ,
    е от земни човеци ,за да повярват човеците че всичко е предреченото от Бога . Боже ,стигат до върха на лъжата ,към нямало Бог (!?) И човеците се само забравиха приеха се за Богове , а Ти постави купол над земята ,Ти сложи и дъгата ,че създателя си ТИ на Земята .
    Та кел им фадата за спасителите с лъжата , щом забравиха че са слуги на лъжата .
  • 7 Ставрю

    5 0 Отговор
    Ние няма да доживеем да видим майка България обединена с македония западни покраинини в сърбия и още куп територии взети ни насила.
Новини по държави: