14 Октомври, 2018 18:11 3 683 10

Населението на 51 държави гладува

  • глад-
  • свят-
  • хора-
  • бедствие

Статистика

Населението на 51 държави гладува - 1
Снимка: Shutterstock

Над 124 милиона души в 51 държави гладуват, сочи проучване на ирландската неправителствена организация „Загриженост за всички по света" (Concern Worldwide) и германската „Световна помощ за гладуващите" (Welthungerhilfe). Най-засегнати от недостига на храна са Чад, Йемен, Мадагаскар, Замбия и Сиера Леоне. В Централноафриканската република (ЦАР) нивото също е притеснително високо. Обезпокоителна е ситуацията по отношение на изхранването на населението в 7 държави, сред които са Сомалия, Бурунди и Сирия. За последните три държави въпросните организации са успели да съберат само частични данни.

При 151 млн. деца в резултат на недохранване, има спиране на растежа, а 51 млн. подрастващи са с поднормено тегло.

Въпреки стряскащите данни, съпоставяйки последните информации с подобни анализи правени преди години, се наблюдава подобряване на ситуацията. В периода 2010-2018 гг. Световния индекс на глада намалява от 29.2 за въпросния период до 20.9 днес. Подобряване на ситуацията се отчита в Ангола, Етиопия, Руанда, Шри Ланка и Бангладеш. Очаква се обаче, че от 79 страни, в които е отбелязано умерено, тежко, тревожно или изключително тревожно равнище, само 29 ще успеят да достигнат целта от нулево равнище на глад през 2030 г.

В Южна Азия и в Субсахарска Африка ситуацията остава тревожна. Там индексът е съответно 30.5) и 29.4. В ЦАР равнището на недохранване е 61.8, в Сомалия 50.6, а в Зимбабве 46.6. В Сомалия смъртността на децата на възраст под 5 години е 13.3%, в Чад – 12.7%, а в ЦАР – 12.4%.

„Гладът е едновременно причина и последствие от принудителните миграции", подчерта Валерия Еми, координаторка на „Чесви”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    20 8 Отговор
    За съжаление и България глада и безработицата стават все по - големи със всяка изминала година..

    Коментиран от #3

  • 2 БОЙКО

    15 3 Отговор
    Спокойно, както върви с увеличенията на цените, до няколко години и ние ще сме в този списък. Бойко, Цвъки и Цацката преяждат с мазни кюфтаци всеки ден.

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Да да

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    Така е! Всяка години крадливите комунисти стават все по-гладни за власт и кинти! Някои даже отидоха в затвора, защото крадат без подготовка! Други се споминаха от старост, но все още има много изедници в БСП и ДПС!
  • 4 Така де

    10 1 Отговор
    В Мадагаскар с 20 милиона население и супер плодородна земя да има глад си е чист геноцид и конспирация!!!
  • 5 Ханко Братовчед

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "БОЙКО":

    И Шкембе войводата май лапа здраво от същите тия мазни кюфтаци
  • 6 ivan4o

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "БОЙКО":

    Ние сме там бре, заплатите на хората не стигат за сметки и кредити, да не говорим за храна!
  • 7 51 ДЪРЖАВИ ГЛАДУВАТ

    4 2 Отговор
    ЗНАТЕЛИ КОЛКО МАГАЗИНА ИМА В МОЕТО СЕЛО ? 12 И ВСИЧКИТЕ СА ПРЕТЪПКАНИ ОТ СТОКА ,СТОКА КОЯТО СЕ ВКАРВА ОТ ДР ДЪРЖАВИ СТОКА (1ВИД СЪС 20...30 РАЗНОВИДНОСТИ ОТ ЕДИН ВИД НА ПРОДУКТ ...) И СТОКА КОЯТО Е СЪС СРОК ГОДНОСТ “ само стоката храна от всички магазини 🌎 ще изхрани 51 ПЛАНЕТИИИИИИИИ , Е ДА но ФАЙДАТА Е ПО В ПЛЮС ДА ИМА ГЛАДНИ ЗА ДА ИМА И ПОМОЩИ С ГЕРОЙТЕ ГЛОБАЛИСТИ ЕЛИТА 😥
  • 8 И в Европа гладуват

    6 1 Отговор
    В Европа около 20 млн. гладуват. Нарича се неравенство и проблеми в разпределението на хранителни продукти. Нова, че в Африка гладуват не им пречи да бъдат 1,5 млрд. Стига помощи за Африка.
  • 9 Не гладуваме

    6 0 Отговор
    В моето село сечем дървета, расли с десетилетия, за да имаме няколко дни топлина.. В моето село, купуваме вносно месо, вносни домати, дори боба е внос.. нещо не е както трябва.. нещо ми се губи логиката.. хайърлия да е, ама това не е на добро.. децата в чужбина.. аз в гурбет време от време.. засега не гладуваме, слава богу, ама тва не е на добре, селото ни да яде повече от труд положен за създаване, а не за потребяване.. някъде, някога тва ще се спука и ще ни излезе през носа, във вид на нещо, като допълнителни данъци, уменшителни спрямо инфлацията пенсии, абе ще го скалъпят някък си.. ама не е на добро.. вий за Африка ми говорите, а аз за нашето си, накъде вървим!?!.. Гераците..
  • 10 киро

    3 1 Отговор
    Като нямат пари и са бедни да спрат да се размножават като хлебарки никой не им е виновен същото като индийците у нас. Изобщо не чувствам жал или милост към подобни хора достатъчно си ги имаме в бг да вземат електронно да ги ограничат тези б,,,,,,,