11 Април, 2012 10:54 1 016 2

Северна Корея зарежда ракетата си

  • северна корея-
  • пхенян-
  • ракета
Северна Корея зарежда ракетата си - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея официално обяви, че зарежда с гориво новата си ракета с далечен обсег, предизвикала куп съмнения и тревоги. Комунистическата страна продължава да държи в напрежение съседите си и не съобщава кога изстрелването ще стане факт. Цитира се само, че това се стане на „подходяща дата“, но е най- вероятно да се случи до 16 април.

Пхенян твърди, че целта на ракетата-носител "Инха-3" е да бъде изстрелян сателит в орбита, но САЩ и Южна Корея не крият страховете си, че това всъщност може да е балистична ракета.

Така Пхенян пренебрегна международното негодувание от планираните си действия, коментира Ройтерс. „Не ни интересува мнението отвън. За нас това е много важно, за да развием икономиката си“, настоя Пек Чанг – хо от Комитета по космическа технология на страната. 

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че ако Северна Корея иска „мирно и по-добро бъдеще“ за народа си, тя трябва да се откаже от  изстрелването на ракетата, предаде Би Би Си. Вашингтон и Токио са категорични, че подобно изстрелване на ракета би било нарушение на резолюции на ООН.

Американците вече замразиха споразумението за доставка на храни за Северна Корея, в замяна на което тя изненадващо реши да се откаже от част от ядрения си арсенал.

Япония и Южна Корея пък повишиха бойната си готовност и заявиха, че може да свалят ракетата, ако наруши  въздушно им пространство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАЗ ДВА

    1 0 Отговор
    ДАВАЙТЕ ВОЙНА ЧЕ МИ Е СКУЧНО САМО СЕРИАЛИ ДА ГЛЕДАМ !
  • 2 тито

    0 1 Отговор
    Абе тия американците много страхливи бе!?? Все пак се намират още дьржави в света да им показват среден прьст.Значи ако Америка позволи --може -- Обаче доста дьржави почнаха да негодуват от тяхната демагогия-дори и техните сьюзници.Скоро цял свят ще се обьрне срещу тях иняма да има Американска мечта а само Американски лай........а!!!