Last news in Fakti

15 Януари, 2019 18:45 9 431 66

Светило в науката: Белите са по-умни от тъмнокожите

  • джеймс уотсън-
  • сащ-
  • днк-
  • учен-
  • бели-
  • тъмнокожи-
  • скандал

Американският биолог е убеден, че белите са по-умни генетично

Светило в науката: Белите са по-умни от тъмнокожите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Нобеловият лауреат Джеймс Уотсън, помогнал за откриването на структурата на човешкото ДНК, загуби част от научните си титли заради направени расистки коментари, предаде VOX.

Той коментира връзката на раса и интелигентност и генетика, с което си навлече гнева на мнозина. Това обаче не е първият му подобен коментар. По време на телевизионно интервю Уотсън изразил научното си мнение, че гените са причината да има разлика при тестовете за интелигентност при белите и чернокожите. Според него белите са по-интелигентни природно от тъмнокожите хора.

От лабораторията „Колд Спрингс харбър” в Ню Йорк, където Уотсън е работил в продължение на почти четири десетилетия, определиха коментарите му като „безразсъдни”. “Осъждаме използването на науката като оправдание за предразсъдъци”, коментираха от „Колд Спрингс харбър”. Уотсън получи Нобелова награда през 1962 година с колегите си Морис Уилкис и Франсис Крик, с които открива двойната структура на ДНК.

Заради забележките си Уотсън загуби работата си в престижна лаборатория в университета в Кеймбридж през 2007 г. След последните коментари, Уотсън ще се раздели с почетните си титли, включително „професор хонорис кауза” към престижния университет. Американският учен преди е бил обвиняван и в сексистки коментари. През 2003 година казва, че ще бъде прекрасно, ако „направим всички жени красиви“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДНК Спец

    130 7 Отговор
    Така е, гена на интилигентноста липсва при черната раса! Човейа го доказа обаче джендерите капиталисти го накараха да се извини за да нежзагубят черните си пазари в Азия и Африка! Нали заради това се подмазаха с 44 амерски президент на африканците!
  • 2 Киро

    88 5 Отговор
    Къде са всички защитници на тия маймуни?Дето се борят за равноправни права.Нр стига че идват от места извън ЕС че искат и права.А един голям _ _ _ не щете ли?
  • 3 Расист

    112 5 Отговор
    Маймуната е забавна докато я наблюдаваш в Зоопарка, обаче пуснеш ли я в ежедневието почва да прави неразумни пакости!
  • 4 Доктор Фройд

    109 7 Отговор
    Правилно го е казал , вие да сте видели чернокож ядрен физик?
  • 5 Антрополга

    86 1 Отговор
    И антропологично се доближават, по дълги ръце, челюст издадена напред, по разеита мускулатура, все черти известни в природата за придвижване по клони на дърветата!
  • 6 Morgoth

    100 2 Отговор
    Едно време са ги горили на кладата, днес им отнемат работата и титлите. Само че както Земята се върти, така черните имат значително по-ниски резултати на IQ тестовете - факти, които политическата репресия не може да промени.
  • 7 Пища Хуфангел

    47 13 Отговор
    Всеяка маймуна е седесар и иска да се вози на Ф16! Хохохохохоооо
  • 8 стоян

    84 2 Отговор
    И това го е доказал по научен метод -което е по важно
  • 9 Бат Саше

    93 2 Отговор
    Това не е чудно за никого, дори и за либералите толерасти, които го отричат на думи. Когато белият човек е имал хилядолетна култура, с научните и цивилизационни достижения, черните са брали банани по дърветата и са живели в примитивни племена. Впрочем, те още живеят така в родния им континент. Другите пък, които живеят в цивилизовани страни, обитават гнусни гета, пълни престъпност, наркотици и животинско поведение. Интелектът има произход, той еволюира и се унаследява от поколенията. Той прогресира. А още по зле е при циганите. Там почти цялата им раса е умствено изостанала. Попитайте които и да е обикновен учител или психолог, който работи с циганчета. Народ, който не е създал нищо и не е усвоил дори чужда писменост дори, няма интелектуални способности, съпоставими с белите хора например.
  • 10 Borisla√ Popo√

    66 4 Отговор
    Щом науката го доказва, сороснята ще мълчи!
  • 11 Да това важи

    56 3 Отговор
    особенно много и за си-га-ни-те, т.нар.-те ромове - човешката измет
  • 12 ай де бе

    63 2 Отговор
    Сега разбрахте ли, защо Сорос меша расите.
  • 13 Сигурно е прав

    69 2 Отговор
    .. професора...щом твърдо отстоява позицийте си,без да се интересува за последиците,значи е така...всъщност това се потвърждава и от поведението на мигрантите в ЕС ,които ,макар и да не са чак толкова черни потвърждават теорията на биолога.
  • 14 Batushka

    9 31 Отговор
    Това обяснява всичко....въобще не сме бели...
  • 15 Синан

    33 9 Отговор
    Да ама тъмнокожите имат по-голям инструмент. Обичам те Мутомбо ❤️
  • 16 Не знам дали е истина

    4 77 Отговор
    Твърдението, ученият, но на снимката виждам дърта проскубана маймуна, която страда от сенилна деменция! Оглупяло е старчето!

    Коментиран от #18

  • 17 Мая

    58 2 Отговор
    Чевека е прав. Черните са като маймуни. Достатъчно е да ги наблюдавате известно време. Има един клип във ютуб където една чернокожа докато спори със един изведнъж си сваля дънките, кляка, изхожда се по средата на ресторанта и хвърля фекалиите си по човека със когото спореше.
    До 1950г. 98% от изобретенията са направени от бели мъже. След това всеки учен който подхване темата за различията на интелект между расите бива заклеймяван расист и кариерата му отива на кино. Няма какво да се сърдим. Все едно белите да се сърдят на източно азиатците че имат по високо IQ или че във NBA има само черни.
  • 18 Маймуна

    33 0 Отговор

    До коментар #16 от "Не знам дали е истина":

    Щом на теб ти изглежда така, представи си на какво ще приличаш ти на неговите години:)

    Коментиран от #22

  • 19 Kcaniba

    26 0 Отговор
    Въх!! Расист!!
    Този човечец и за кацането на луната сигур не знае!!!
    Ми те и нашите джаги са черни , ма да бе го казал у БеГе, хелзинския комитет щеше да го прати на пенсия!!!
  • 20 Патриот

    48 0 Отговор
    Ако пуснем негри в България, за такива думи ще те съдят.
    Човека е казал истината! Заради негрите му забраняват да говори истината.
    Нито един негър в България! С тях упадъка е гарантиран.
  • 21 ДСБ

    64 1 Отговор
    АЗ ОЩЕ НЕ СЪМ ВИДЯЛ черен ШАХМАТИС КАК ДА НЕ МУ ВЯРВАМ НА ПРОФЕСОРА

    Коментиран от #46

  • 22 Назад е с материяла

    3 26 Отговор

    До коментар #18 от "Маймуна":

    Професорът, не знае защо хората с тъмна кожа са и с тъмни очи. И обратното, защо тези, със светли, сини очи са и със Светла кожа! На някой арменец, грък, индиец кажеш, че тъп....
  • 23 Националист

    62 3 Отговор
    Негрите са най-изостаналата в умствено развитие раса.
    От негрите няма нито един учен спечелил нобелова награда! Анатомични факти: Негрите имат по-малко количество мозък от белия човек (около 113 грама по-малко). Мозъка им също е по-примитивно устроен. РИ=IQ на африканския негър е около 70-75 точки, на Американския около 85, дължи се на около 28% бяла кръв. На белия човек РИ е около 100 точки. Това са много големи разлики в интелигентността между бели и негри.
    Тая разлика е генетично заложена. Може и да има умен негър, но това е техния "Айнщайн", който е далеч по-назад по умствени способности от истинския Айнщайн.
    Хвалят се с големия си пенис, но то и магарето има голям пенис и то значително по-голям от този на негъра, ..... Бъдете умни и се свързвайте с Българи, Славяни, или др. бели хора. Другите са назад в развитието си раси. Така както в природата има разни видове породи кучета, коне и др. така е и сред нас хората.
  • 24 Националист

    44 1 Отговор
    ФАКТ ¹ 17: Многобройните изследвания на човешките раси направени за сравнение на мозъците на Белите и негрите показват, че негърския мозък е с 8-12% по-лек. Такива изследвания провеждат Бин, Пърл, Уинт, Тирни, Гордон, Тод и други учени.
    ФАКТ ¹ 18: Като допълнение на различието в теглото, негърският мозък нараства по-малко след полова зрелост отколкото на Белите. Въпреки че негърският мозък и нервна система съзряват по-рано от Белия мозък, развитието му се преустановява в по-ранна възраст, което ограничава по нататъшното интелектуално развитие.
    ФАКТ ¹ 19: Дебелината на супрагранулярното ниво(външния слой на мозъчната кора) -приблизително 15% по-тънка от тази на средностатистическия.. Бял човек.
    ФАКТ ¹ 20: Челните дялове на негърския мозък, отговарящи за абстрактното, концептуално мислене са по-малки в относителното си тегло и по-просто устроени от тези на Белия мозък
    ФАКТ ¹ 2: За 6000 години изучени от историята африканските негри не са изобретили нищо. Нито писменост, нито обработка на тъкани, нито календара, нито плуга, нито прокарване на пътища, нито железницата, нито мореплавателни съдове, нито система за изчисление, нито даже колелото.(Забележка: Това се отнася само за чистокръвните негри). Те, както е известно, никога не са опитомявали диви животни за използването им в селското стопанство (макар че , около тях изобилства от силни и послушни животни) Единственото средство за транспортиране на товари, което им е било изве
  • 25 стоянов

    26 1 Отговор
    ей, доказаха го най-после!

    Коментиран от #33

  • 26 Националист

    18 0 Отговор
    Над 20%-25% от Негрите в Африка са носители на СПИН!!!
  • 27 Националист

    43 1 Отговор
    Един соросоид или негроид се скъсва да ми слага минуси. Радвайте се братя Българи на свободата на словото, което все още имаме, защото с тази соросоидна атлантическа пасмина във властта не се знае до кога ще го имаме.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Alpha_Lone_Wolf

    14 6 Отговор
    Ние не сме просто от различни раси, а от различни видове хора. Неандерталското ДНК
    в белите хора е факт. Kазват, че е до 5%, но доскоро дори не се споменаваше за такова нещо. Неандерталеца се е появил 150 000г преди хомосапиенса и понеже вече доказаха, че е бил по-интелигентен от хомосапиенса и е открил огъня с който е построен светът, както и колелото в новите научнодокументални филми представят неандерталеца по-черен и от негър. Дали са до 5% или повече се пиши, че от него сме придобили интелигентноста си и цвета на кожата, както и някои генетични заболявания.
  • 30 Apple

    7 14 Отговор
    Загубил е част от титлите защото го е казал, или защото е невярно?

    Коментиран от #32

  • 31 Гоуст

    37 1 Отговор
    Не ти трябва научна титла, за да стигнеш до това твърдение
  • 32 Стефан Стамболов

    32 0 Отговор

    До коментар #30 от "Apple":

    Абсолютно вярно е! Чернилките и за чеп за зеле не стават!
  • 33 Kcaniba

    11 1 Отговор

    До коментар #25 от "стоянов":

    Дженджета, то отдавна е доказано - вижте си Обананана!!
  • 34 isus

    12 0 Отговор
    Emi to cernite ca prevzeli Francia zatova Francia zaboksuva pilno e sis Mulati
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 плевен

    30 0 Отговор
    А как ще му вземат блестящия интелект?

    Коментиран от #53

  • 37 Zax

    33 0 Отговор
    Вече ако кажеш не полит коректна, но научна истина те отлъчват и те лишават от звания и работа. Кога ще почват да вдигат кладите? Почитателите на "плоската земя" се множат от колкото и черните по света. Новите тъмни векове ще се казват така заради цвета на кожата на населението!
  • 38 Хайл

    34 0 Отговор
    Абсолютно е прав този учен,а и както някой по-горе писа за това какво е изобретил черния-абслютно нищо а и все още има племена които не са виждали бял човек...защо негрите могат единствено да бягат и скачат? Защото по цял ден го гонят лъвовете,а белия човек знае как да хване лъв-в цирк да сте видели чернокож дресьор-няма,както няма негър скиор и негър плувец...дори майкъл джексън разбра предимството на белия човек
  • 39 Не глеам таувизия

    2 37 Отговор
    Жалко ми е колко сте зле 99% от коментиращите фашаги, разделяй и владей така ли беше... Всички сме ора... Бенбени, зелени и по-тъмно зелени... Рипайте оти едни робовладелци банкери дето клатят и "белите" така са казали... Коне с капаци... Работил съм с нигерийци тука в България... Оказаха се доста по-стока от българи, украинци и други европейци... Стойте си с капаците кухи расистки коне...
  • 40 Scout for funn

    43 0 Отговор
    защитниците на негрите да си купят негърски коли и да се качат на негърски самолети и да вземат цигански лекарств и да си запишат децата е цигански училища другото са празни приказки които целят да смачкат самочуствието на белият човек.
  • 41 Еволюция

    27 0 Отговор
    Само преди 100-на години черните са живеели по дърветата !
  • 42 ГосТ

    14 2 Отговор
    Само за инфо, приноса на американеца Уотсън за едно от най големите открития в историята на човечеството е, че е работил в две лаборатории във Великобритания. Взима ренгенострукторният анализ от едната и го носи на Френсис Крик от другата за да го разчете. В същото време,моят любим "американски" учен Лайнус Карл Полинг е бил на крачка от трета нобелова (за ДНК) награда след тези за алфа структурата на белтъчините вериги и тази за мир. Всъщност, Полинг има огромна кореспонденция с Крик и Уотсън и според мен,приносът му е много по голям от този на самият Уотсън. Искам да кажа, че това е поредният пример за злоупотреба със слава и липса на чест (човека с ренгенострукторният анализ дори не е споменат при награждаването). Въпреки това, донякъде съм съгласен. Много нахални станаха негрите с тая толерантност, това им е в природата. И да, ясно е че се облагодетелстват от разума на белия човек :)))
  • 43 Дали??

    1 19 Отговор
    Може и така да е!Ама от кога татаро-монголът прабългарски е бял?!???

    Коментиран от #44

  • 44 ГосТ

    24 0 Отговор

    До коментар #43 от "Дали??":

    Тракът български е бял. А пък руси и синеоки/зеленооки монголи няма. Нищо против монглоидната раса. Доказали са се нееднократно във времето.
  • 45 Дали??

    0 19 Отговор
    Тракът е български в някой друг филм!!А синьо-зеленото окО,е от едни склавени за които визинтийците са ги кръстили така ,точно заради ниския коефициент на интелигентност!;)Нищо против никого,ама кое е доказателството ,че нещо се губи,ако обаче визираш хунската варварщина,....ъъъъ прав си!!!

    Коментиран от #47, #50

  • 46 Алоуу

    1 9 Отговор

    До коментар #21 от "ДСБ":

    Не показвай неграмотността си!! Шахматат е измислен не от бели ,а в вИндия!!!Не забравяй че бялата раса е индоевропейска!!
  • 47 ГосТ

    11 1 Отговор

    До коментар #45 от "Дали??":

    Е казвам ти са,аз съм трак. Средиземноморец по геном и обноски. Поет и бохема. *Са си видях грешка в правописа по горе *ренгеноструктУрен, разбрира се. Както и да е,нема да ги пращам на ревюъри коментарите.а за съжаление,византийците колкото и да са ни близки,бая назад са бегАли от Рим ;)
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Румяна Костова

    18 0 Отговор
    Политкоректността се прилага само в случая когато се засягат интересите на черните.Хора,в ЮАР по най -жесток начин чернокожите избиват бялото население .Варят в казани детски глави и изнасилват и убиват майките на тези деца.Принуждават бялото население да напуска страната и да бяга панически. Гледах филм за една баба на 70 години,с пистолет на колана си ,казвайки ,че до последно ще се бори с тях.Белите се организират във въоръжени отряди за да се бият с негрите защото полицията бездействува.Световната медия ,а и нашата също мълчат по този въпрос,сякаш няма интернет и никой няма да разбере какво се случва,ако те си заровят главата в пясъка.А всеки ден ни занимават с драсканици ще има ли сделка между ЕС и Лондон или не.В ЮАР черните избиват нашата раса,същото ще го сторят и в Европа,ако се правим на разсеяни.
  • 50 Орфей

    17 1 Отговор

    До коментар #45 от "Дали??":

    1. Няма народ византийци . Това е политически термин въведен през 16 в.
    2. Славяни или както са оригинално Славени са всъщност Гетите (българско племе). Двете имена означават едно и също -прославям,прославени. Това са синонимни названия като хубав и красив .
    3. Българите са автохтонното население на балканите доказано от всички сфери на науката .
    4. Ходи да спиш , защото соросид не лъже само когато спи . Всъщност и тогава лъже ама в сънищата си .
  • 51 Голям прос

    3 17 Отговор
    Ако си направи човек ДНК профил, има маркери които могат да му покажат откъде са неговите прадеди. Да не остане някой изненадан, особвно ако е расист. Един американски президент беше с корени от Африка, не помня кой, но е рус със светли очи. За няколко поколения се е променила външността му. Гледах предаване за генетични изследвания откъде сме произлезли. Друго интересно бе, че 40% от монголците имат ген от Чингис хан. Тоя образ е имал много жени и е ръсил наред. А това откъде идваме, ами колкото и да не им харесва на някои - от Африка, от едно племе което още използва лък и стрели, но ползва дрехи и други неща от цивилизацията. Така че, не се знае откъде са ви близките прадеди
  • 52 дипломиран историк

    0 9 Отговор
    Я погледнете кой е измислил противогазът.Някакъв черен в Щатите.Първоначално се е занимавал с шивашка дейност с жена си, после става някакъв инцидент във бутиковата му дейност и се налага да спасява хора. т.н.Накрая измислил въпросното нещо, ама се опитват да му откраднат патента на това нещо......
    Там горе някой писал за гетите(това е тракийско племе живяло в Североизточната част на Балканите или цяла Добруджа Южна и Северна

    Коментиран от #55

  • 53 Иво

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "плевен":

    Тове е коментара, който най-много ми хареса!
  • 54 не на либерал идиотизма

    10 2 Отговор
    има истини които е жалко и смешно да не се казват на глас кокото и да не им се иска на соросоидните недоразумения. негър скиор и жена шофйор нема
  • 55 Орфей

    7 1 Отговор

    До коментар #52 от "дипломиран историк":

    Много си прав ,но след като името траки е променено в днешни дни на българи , то мога да го наричам българско племе . Името гърци при съседите ни е прието през 1853 г. , но те назовават всяка своя дейност преди 19 век като гръцка. Напр: гръцка митология ,гръцки философи ,гръцка керамика и т.н. Сега разбра ли защо казвам ,че Гетите са българско племе .
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Бай Благой

    2 1 Отговор
    То това се знае по подразбиране ...
  • 62 Цецо

    7 0 Отговор
    Ето това означава на днешно време публично да кажеш една истина...
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 ar146ts

    8 1 Отговор
    Известен немски философ е казал: жълтата раса може да копира ;бялата раса може да създава,а черната раса не може нито едното нито другото
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Конан

    8 0 Отговор
    Научиха обаче негъра да потребява благата създадени от бял човек. Обаче вместо да надгражда пушилката прави ужасен кич и мизерия.
    Толерантност!?. Повръща мир се от тази дума.