Last news in Fakti

15 Февруари, 2019 07:28 3 620 31

15 февруари 1989 г. СССР се изтегля от Афганистан

  • афганистан-
  • ссср-
  • талибани-
  • изтегляне

Опитът на СССР и САЩ да „премерят сили на неутрална територия” доведе не само до рухването на социалистически блок, но и до непредвидими промени в ислямския свят и в радикалните терористични организации

15 февруари 1989 г. СССР се изтегля от Афганистан - 1
Снимка: Shutterstock.com

На 15 февруари 1989 г. последният войник от експедиционния корпус на непобедимата Червена армия се изтегля от Афганистан. Поне такова беше основното послание на тогавашната пропаганда.

Това не беше просто война, това си беше варварство. Така навремето Едуард Шеварнадзе описа пред Дойче веле съветската интервенция в Афганистан, която се превръща в най-дългата война, водена някога от Съветския съюз.

Всичко започва в навечерието на Коледните празници през 1979 година. Части на Червената армия са изпратени в помощ на социалистическото правителство в Кабул. Москва се надява, че чрез военната интервенция ще успее да наложи правителство, което да следва заръките ѝ. Концепцията сработва, но само в афганистанската столица. В отдалечените райони на страната съпротивата бързо се разраства, а ислямските муджахидини започват война срещу "безбожния режим" в Кабул и чуждите окупатори.

Те получават подкрепа от САЩ и Саудитска Арабия. Пакистан се превръща в основна база на муджахидините и на ЦРУ. Сред хиляди доброволци в редиците на муджахидините Осама бин Ладен е просто име.

Тогавашният лидер на СССР Леонид Брежнев отказва да преразгледа стратегията. Той настоява за военно решение на конфликта. Позицията на Кремъл не се променя и при неговите наследници.

При избора на Михаил Горбачов за генерален секретар на КПСС е ясно, че тогавашното общество на СССР не иска тази война. На Горбачов принадлежат думите, че „Афганистан е нашата кървяща рана”.

Така се стига до 15 февруари 1989 г. Командващият съветския контингент генерал-лейтенант Борис Громов последен премина моста през река Амударя, гранична между СССР и Афганистан.

Голяма част от върналите се от войната "афганци" влязоха в подземните структури на организираната престъпност, други се сраснаха с наркосредите, а трети потънаха в мизерията.

Опитът на СССР и САЩ да „премерят сили на неутрална територия” доведе не само до рухването на социалистически блок, но и до непредвидими промени в ислямския свят и в радикалните терористични организации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сссерем

    22 23 Отговор
    Големия и "мощен" савеЦки съюз не можаха да се оправят с шепа талибани,а сега го няма варшавския договор чудя се защо се пънат толкова и на какво разчитат блядовете-мултиките няма да им помогнат.

    Коментиран от #24

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Спераведлив

    18 19 Отговор
    СССР не се срина от войната в Афганистан-а от няколко предатели начело с Горбачов.Айде да си кажем истината.За разлика от САЩ които бягаха панически от Виетнам(а и не само от там) армията на СССР излезе достойно от Афганистан-като последен прекрачи границата генерала отговорен за изтеглянето-има документални кадри...

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Хрониките на Евразия

    11 14 Отговор
    Всички войни започнати от Великата и непобедима са завършвали с поражение за нея .
    Японската , първата Световна , с Полша , с Афганистан ...
    А другите са водили до неопреодолими катаклизми .
    Следват войните в Чечня , Грузия , Украйна , за които ще има да плащат вечно ..
    Освен ако не си сменят името , но пак не е сигурно дали ще отърват наказанието ..
  • 8 Хрониките на Евразия

    14 14 Отговор

    До коментар #6 от "Спераведлив":

    Преди да се изтеглят , 3 месеца водиха преговори и молеха афганистанците да им дадат спокойно да изтеглят войските си и техниката .
    И пак в паника оставиха огромни складове с оръжия , танкове и оръдия .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хрониките на Евразия

    7 8 Отговор
    Няма да забравя , как в един малък град докараха 25 ковчега в един ден ..
    Полка им бил обкръжен в едно дефиле и 800 млади войници убити ..
    А в края на войната , пилотите не искаха да летят , от всеки два излители хеликоптери , единият свален ..
  • 12 Политолог

    7 14 Отговор
    Нещо не виждам коментарите на руските подлоги в България ! Къде сте велики, смели, непобедими руски тролчета? 10 години война в Афганистан, 52 000 безсмислени убити, млади хора, милиарди и провал на вашата Империя на злото
  • 13 А стига бе

    14 3 Отговор

    До коментар #10 от "Бесен Язовец":

    Пич а що не ти е жал така за 18 годишните американски войничета в Виетнам или Корея??? Или викаш те там са умирали за демокрацията-значи може да мрьт? А стегнете се малко де...

    Коментиран от #16

  • 14 Хрониките на Евразия

    5 7 Отговор
    А за милионите убити афганистанци никой не говори …Престъпниците предпочитат да мълчат по въпроса ..

    Но хубавото не може да им се отрече , те трактор подариха на едно афганистанско село , да строят социализма както могат ..
  • 15 Джудже

    12 3 Отговор
    Хората се учат от грешките си, а американците се гордеят с тях.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Batushka

    9 8 Отговор
    Да бе ...руснаците им разказаха играта на чалмите...изтеглиха се заради предателя Горбачов...

    Коментиран от #18, #19, #28

  • 18 Авер

    5 6 Отговор

    До коментар #17 от "Batushka":

    Прав си Батушка,пий шльокавица и псувай наред.В това си добър,сигурен съм.Хубав ден.

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Авер

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "Batushka":

    Познах, много си добър в ругането.Направо цепиш.Наздраве другари.
  • 22 Хрониките на Евразия

    8 4 Отговор
    И след 30 години ехото на тази войната по улиците на Москва не заглъхва ..
    Вчера към 100 човека , чеченци и азърбайджанци , са си спретнали масов бой за хероина на Афганистан в кафе " Неолит " , като предварително са изгонили всички руснаци ..
    Неолит...епоха от каменната ера 😂
  • 23 РОСФАКТ

    7 6 Отговор
    Пристигайки в Авганистан, Съветската армия започва да прави това, което прави най-добре, да граби, изнасилва, пиянство и тормози населението добавя и нещо ново в арсенала си Хероина, 20%от завърнали те се са наркозависими, едни се бият, други разменят калашници за дрога. Съветски те войски постигат нещо НЕВИЖДАНО до тогава, обединяват всички етноси в Авганистан, срещу себе си авгани, пощуни, ведаий и др, даже и тези които от начало са им симпатизира ли. А за зверствата на червената армия снимки, филми и свидетелства повече от достатъчно.
  • 24 Иван

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Сссерем":

    Ми СъЩ ко направиха в Афганистан НИЩО .И моля те прочети малко по тази тема ссср в Афганистан и ще разбереш че първите години ссср ги е мачкал на ред
  • 25 Идиот

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Бесен Язовец":

    Ся шъ преговаряме с талибаните. Като сте толкова осведомени за всичко, някой може ли да ми каже за чий интерес загинаха нашите момчета в Ирак?
  • 26 Александър Розенбаум

    0 1 Отговор
    "Горы стреляют, Стингер взлетает..." "Монолог пилота черного тюльпана" . Чебурашки- за един пленен Стингер са давали по 10 000 рубли награда и 1 месец отпуск! На базата на 6 пленени ПЗРК Стингер, руснаците сколасват да направят "Игла 1 и 2", тоест- пак копи-пейст !
  • 27 Московский комсомолец

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бесен Язовец":

    Показателен е филма на Фьодор Бондарчук "9 та рота" - една там забравена цяла рота на баира- избиха момчетата почти до крак! Със СЗО "Град" унищожиха цял кишлак с деца жени и старци! Пък сега реват, че САЩ бият чалмите! За филма, който го е гледал- помните ли как артелчика майор, даде на редник Чугайло картечницата с кривата цев? Какъв беше коментара на командира- Украинеца- Продава доброто оръжие на талибаните, а дефектното- на нас- "Кому- то война, я кому-то мать родна!" Вот так дела друзья мои красножопые!
  • 28 Московский комсомолец

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Batushka":

    Изтеглиха се щото фалираха бе гундяев! Нямаха какво да ядат, магазините им бяха по- празни и от нашите! Майка ми, я пратиха 88а година от завод "Спартак" на екскурзия в Москва! Татко преди това и купил едни хубави италиански кожени ботуши с висок ток, мама е била висока жена с дълги бедра и ботушите и прилягали! Разхождала се тя с колежките си по Тверская и Красная площадь и рускините буквално искали да и свалят ботушите от краката!
  • 29 Дядката

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен Язовец":

    Не си мъчи орехчето . 15 000 са момчетата. По това време в Авган имаше театър,кино,а на стадионите се играеше футбол. След изтеглянето на руснаците всичко беше разрешено,а на стадионите публично пребиваха разбулените жени с камъни. Това направи САЩ за Афганистан.
  • 30 Дядката

    1 0 Отговор
    Думата разрешено да се чете разрушено.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: